invloed niet structurele koolhydraten op insuline

Invloed van niet-structurele koolhydraten en aantal porties op insulineniveau

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque4 Comments

Terwijl paarden het beste verspreid over dag kleine beetjes zouden moeten eten, krijgen veel van onze gedomesticeerde paarden enkele grote maaltijden per dag. Wat voor invloed heeft dit eigenlijk op de gezondheid van een paard? Onderzoekers van de North Carolina State University zochten het uit.

Niet-structurele koolhydraten

In dit onderzoek werd gekeken naar het NSC-gehalte in krachtvoer. NSC staat voor Non Structural Carbohydrates of niet-structurele koolhydraten.

“Niet-structurele koolhydraten (NSC) bestaan uit verschillende simpele suikers in de voeding van het paard of kunnen worden afgebroken tot simpele suikers door middel van enzymen die het paard zelf produceert. Fructaan, zetmeel, glucose en lactose behoren onder andere tot deze groep. In de volksmond worden de NSC vaak aangeduid als suikers.” – WUR

Het onderzoek

Het onderzoeksteam wilde meer weten over hoe het lichaam van een paard reageert op voer met hoog of laag gehalte NSC en grote of kleine porties. Voor het onderzoek werden acht volwassen paarden gebruikt die normaal niet zoveel lichaamsbeweging kregen. De paarden kregen zeven dagen lang één van deze vier diëten:

  1. 2 x per dag voer met een hoog gehalte NSC (43%)
  2. 3 x per dag voer met een hoog gehalte NSC (43%)
  3. 2 x per dag voer met een laag gehalte NSC (18%)
  4. 3 x per dag voer met een laag gehalte NSC (18%)

Alle paarden kregen per dag 0,5% van hun lichaamsgewicht in geconcentreerd voer. Deze  hoeveelheid werd verspreid over twee of drie porties. De paarden die drie keer per dag gevoerd werden, kregen dus kleinere porties dan de paarden die twee keer gevoerd werden. Na zeven dagen werd het insulineniveau in het bloed gemeten.

Resultaten

  • De paarden die twee keer per dag voer kregen met een hoog gehalte NSC, hadden een hoger insulineniveau dan de paarden die laag gehalte NSC voer hadden gekregen.
  • Diezelfde paarden hadden ook een hoger insulineniveau dan de paarden die drie keer per dag gevoerd werden.
  • Het gehalte NSC in het voer had meer invloed op het insulineniveau dan het aantal porties.

Conclusie

Volgens de onderzoekers kunnen paarden die risico hebben op het ontwikkelen van insulineresistentie, equine metabolic syndrome en hoefbevangenheid, profiteren van het verminderen van het gehalte NSC in het voer en mogelijk van het verkleinen van de porties.

Wat kun je dus doen om de risico’s voor je paard zoveel mogelijk te beperken?

  • Kies voor een voer met een laag suiker- en zetmeelgehalte.
  • Voer geen appeltjes, peren, wortels en suikerklontjes.
  • Voer de juiste hoeveelheid aan je paard – anders krijgt hij of zij mogelijk niet alle voedingsstoffen binnen – maar verdeel dit in meerdere kleine porties.

Dit onderzoek concentreerde zich op krachtvoer, maar NSC’s zitten ook in gras en ander ruwvoer. Heb je een paard met de hierboven genoemde gezondheidsproblemen, dan is het belangrijk om ook goed te kijken naar het gras en ruwvoer dat je voert.

Bronnen: Equinews, Rapport WUR*Pratt-Phillips, S., J. et al. 2014. The effect of feeding two or three meals per day either low or high nonstructural carbohydrate concentrates on postprandial glucose and insulin concentration in horses. Journal of Equine Veterinary Science 34:1251–1256.

Leave a Comment