weiland doorzaaien

Je weiland doorzaaien, hoe doe je dat?

In Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque9 Comments

Je weiland doorzaaien voor in het volgende seizoen heeft allerlei voordelen. Het grasland en de bodem verbeteren, door de diversiteit van grassen en gewassen krijgt onkruid minder kans en de productie van grassen wordt hoger. Open plekken worden weer mooi opgevuld en de grasmat wordt dikker. Daarnaast kun je de samenstelling van je weiland zo aanpassen dat er een divers aanbod van voor paarden geschikte grassoorten, bloemen en kruiden ontstaat. Je kunt ervoor kiezen om je hele weiland door te zaaien of alleen aandacht te besteden aan de ‘probleemgebieden’.

Wanneer kun je je weiland doorzaaien

De beste tijd om je weiland door te zaaien is wanneer de onkruidconcurrentie laag is en de ideale groeiomstandigheden voor grassen bestaan. Omdat onze winters steeds zachter worden, kunnen we van vroeger in het voorjaar tot later in het najaar inzaaien. Wanneer de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius is, kan het zaad ontkiemen. Als het gras 5 tot 10 centimeter hoog is, is het bestand tegen lichte vorst.

onkruid-wei

Deze wei kon wel van diversiteit gebruiken…

Hoe kun je je weiland doorzaaien

Bij de meeste zaaimengsels zit een instructie met een aanbevolen dosering voor het inzaaien van gras. Voor het doorzaaien van gras heb je minder nodig, er staat immers al gras op de wei. Voor doorzaaien kun je aanhouden dat je de helft tot driekwart van de aangegeven hoeveelheid kunt gebruiken.

Het beste resultaat krijg je als het bestaande gras kort is. Dit kan kort gegeten zijn, maar je kunt ook overwegen om het te maaien. Het graszaad dat je doorzaait kan zo beter in contact komen met de bodem waar het later in zal gaan groeien. Je kunt je weiland doorzaaien met de hand, hier zijn geen machines voor nodig. Door deze manier van zaaien treedt wel wat verlies op ten opzichte van machinaal zaaien, maar je spaart wel de bodem (en het milieu) doordat je geen zware machines over je land hoeft te laten rijden. Ik heb mijn weide ook gewoon met de hand doorgezaaid en dit ging prima, het is leuk om te doen. Het resultaat is ook erg goed.

Wanneer kun je je paarden weer op de wei laten?

Hier zijn de meningen over verdeeld, variërend van enkele maanden tot één tot twee jaar. In verband met de meeste beperkte ruimte is dit voor veel mensen echter niet haalbaar. Natuurlijk is het wel belangrijk om de grassen goed te laten ontkiemen, wortelen en groeien. Je kunt je wel voorstellen dat paardenhoeven en hongerige monden niet echt goed zijn voor de jonge grassen. Probeer daarom zo lang te rekken als je kunt en de paarden er niet continu op te laten lopen. Ik heb de paarden er na twee maanden weer een uurtje per dag opgelaten. Nu de wei weer wat kort gegeten is laat ik ze er niet meer op, om die wei goed te laten ‘overwinteren’.

Onkruid bestrijden

Komt er toch nog onkruid op? Ik ben zelf al niet zo voor bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, maar als je dit toch wilt doen, wacht dan zeker twee maanden met inspuiten. Met de hand uittrekken kan natuurlijk wel altijd. Zo beschadig je de nieuw ingezaaide grassen en andere gewassen ook niet.

Biologisch graszaad gebruiken

Biologisch graszaad komt langzamer tot ontwikkeling als dat we gewend zijn van het gangbare graszaad. Als je tegelijk met je buurman een weide inzaait of doorzaait en je buurman gebruik niet-biologisch graszaad, dan is de wei van de buurman sneller groen. Dit komt omdat het gangbare graszaad (bijna altijd) genetisch gemanipuleerd is. Ook de kleur van biologisch gezaaid gras is lichter dan gangbaar gras. Alles duurt dus was langer, maar de inhoudsstoffen zijn hierdoor beter opgebouwd en van betere kwaliteit voor een paard.

Ik heb zelf biologisch graszaad gebruikt om mijn weiland door te zaaien. Ik heb twee weitjes, één niet doorgezaaid en dus met enkel het gras wat er al stond, en één doorgezaaid met biologisch graszaad. Ik merk zeer duidelijk verschil in de manier waarop mijn paarden op het gras reageren. Van het gras in de doorgezaaide wei hebben zij veel minder last.

kruiden-wei

Kijk hoe leuk mijn meest diverse stuk wei eruit ziet!

Bloemen en kruiden zaaien

Om de diversiteit van je wei nog meer te vergroten kun je ook bloemen- en kruidenmengsels doorzaaien. Dit is een super leuke en gezonde aanvulling voor je paarden, maar ook voor je bodem. Kruiden halen de dieperliggende sporenelementen via hun wortelsysteem naar boven. Ze zorgen hiermee dat er lucht in de bodem kan dringen. Bloemen en kruiden zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de bodem, een verhoging van de biodiversiteit en verbeteren de bodemvruchtbaarheid.

Daarnaast zijn bloemen en kruiden een waardevolle voedselbron die paarden naar behoefte kunnen eten. Verschillende kruiden hebben zelfs een wormafdrijvende werking en allerlei andere gezondheidsvoordelen. Wat na het zaaien van bloemen- en kruidenmengsels opkomt is volledig afhankelijk van de bodem.

Om te ervaren hoe dit in de praktijk werkt, heb ik een kruidenstrook gezaaid. In dit artikel over zelf een kruidenstrook maken lees je hoe ik dat gedaan heb.

De volgende doorzaai-tips verhogen de kans op succes:

  1. Gebruik graszaad van goede kwaliteit en een gevarieerde mix van verschillende grassoorten. Hoe meer diversiteit hoe meer kans van slagen!
  2. Gebruik voldoende graszaad. Als je met de hand zaait kan er wat extra verlies plaatsvinden, maar bij doorzaaien is een machine eigenlijk niet nodig.
  3. Zorg dat het gras in de wei kort is als je gaat doorzaaien.
  4. Wil je toch bestrijdingsmiddelen gebruiken, wacht dan zeker twee maanden na het inzaaien. Zo lang hebben de ingezaaide grassen de tijd nodig om goed te groeien.
  5. Laat je paarden zo lang mogelijk niet op de ingezaaide wei, anders vertrappen ze de jonge grassen.

Heb jij je weiland wel eens doorgezaaid? Wat zijn jouw ervaringen?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse / Bio-Ron

 

Comments

  1. Als je weinig tot geen verlies van je graszaad wilt hebben kun je het mengen met wat zand daardoor spoelt het niet weg en aangezien de paarden er geruime tijd niet opkomen hebben zij daar ook geen last van.

  2. Vraagje……mijn weiland is vorige week bewerkt met drijfmest. Het gras is mooi kort en wil ik nu doorzaaien met de hand. Kan ik het zaad er zo opgooien ?

  3. Ik heb alles erg kort gemaaid en verticuteer machine gehuurd en zo de grasmat behandeld. Vervolgens graszaad gestrooid en aan gewalst. Dit was half sept en nu groeien de verse sprietjes tussen het oorspronkelijke gras.

  4. Is het graszaad gewoon op de grond gegooid zonder het onder te harken.
    Ik zou dat namelijk zo graag willen doen, omdat het lastig is om het onder te harken.

  5. Vraag; begrijp ik goed dat de grond niet hoeft worden losgemaakt bij doorzaaien?

Leave a Comment