weide onderhoud haag planten paardenwei

Kijk mee met een heerlijk dagje weideonderhoud!

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque59 Comments

Zo, dat stond al een tijdje gepland. Geen paasontbijtjes en familie-uitjes, maar een lang weekend weideonderhoud. Het voorjaar is een drukke tijd in de tuin en paardenwei en er moest veel gebeuren. Niet zo handig als je hoogzwanger bent. Gelukkig had ik hulp van vier hele sterke mannen! Kijken jullie meer met een heerlijk dagje?

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-2

’s Ochtends heb ik de paarden zo neergezet dat ze niet in de weg liepen of konden ontsnappen. Met een tijdelijk extra Shet-proof stukje afrastering was dat probleem ook weer verholpen. Ze hebben zich heerlijk vermaakt. Genoeg hooi, nieuwe takken om aan te knabbelen en natuurlijk de hele dag genoeg te zien.

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-7

Een van de dingen op de to-do lijst was het planten van een haag. We hebben gekozen voor een meidoornhaag, vanwege de prikkels, geneeskrachtige werking, mooie bloemetjes, geschiktheid voor ons type grond én dat we ‘m gewoon mooi vonden. De haag komt tussen ons perceel en dat van de buurman in.

De eerste tijd blijft de haag onbereikbaar. Als de haag eenmaal goed geworteld is geef ik dit deel van het paddock paradise gewoon weer vrij. Stroomdraad aan beide kanten moet voorkomen dat de haag meteen weer opgegeten wordt. Gelukkig tonen de koeien totaal geen interesse en lusten de paarden meestal alleen de jonge scheuten van de meidoorn. De rest prikt te veel ;)

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-5

Er moest ook een hoop compost omgeschept en verspreid worden. Normaal gezien is dit mijn klusje, maar de afgelopen maanden heb ik dat niet zo goed bij kunnen houden. Kijk eens wat een bedrijvigheid in de wei! Aan het eind van de dag konden ze geen poep meer zeggen.

compost-paardenwei

Ik vind dat toch zo mooi hè, zelf compost maken. Al die wormen, schimmels en micro-organismen zo de grond in, op naar een natuurlijk gezonde bodem. Ondertussen mag ik mezelf een behoorlijke ervaringsdeskundige noemen! Hier lees je meer over een composthoop maken van paardenmest en de basis van natuurlijk weidebeheer.

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-6

Hier zie je duidelijk waarom de paarden even apart moesten, weg was de afrastering! Er zat daar een soort gaas waar ik al een tijdje niet meer zo tevreden over was. Erg fijn dat het er stond, maar ook fijn dat het weg is. Bart en mijn vader hebben eerst een sleuf gegraven en de grond verbeterd met compost.

We hebben onze haagplanten besteld bij Directplant. Ze hanteren aantrekkelijk prijzen én hebben een super service en communicatie. Binnenkort komt er in samenwerking met Directplant een artikel online over hoe je het best een haag plant.

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-3

Daarna hebben ze één voor één de meidoornplantjes geplant. Hier zijn ze met zijn tweeën de hele dag mee bezig geweest. De plantjes zijn nu nog klein en het zal ook nog wel even duren voordat het een dichte, stevige haag is. Daarom zetten we er ook nog gewoon afrastering voor. Op den duur is het wel de bedoeling om de haag te laten vlechten, zo wordt het een super stevig geheel dat zelfs zonder schrikdraad als afrastering functioneert.

weide-onderhoud-haag-planten-paardenwei-9

Iets met luxepaarden en werkpaarden…

De rest van het paasweekend is Bart bezig geweest met het aanleggen van de tuinberegening, waaronder een druppelslang voor bij de haag. Ik heb me bezig gehouden met Jacobskruiskruid uittrekken, kalk strooien en compost uitspreiden. Afgelopen weekend heb ik nog een klein beetje gras ingezaaid op de open plekken. Door alle bodemverbetering en natuurlijk het vele water is het gras echt al goed aan het groeien.

We houden jullie op de hoogte van de vorderingen!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment