Mineralenbuffet voor je paard

Mineralenbuffet voor je paard

In Do It Yourself, Natuurlijke paardenvoeding by Jantine Steehouder72 Comments

We hebben bijna allemaal een liksteen in de paddock of bij de stal hangen. Wat als je dit assortiment een beetje uitbreidt? Met een mineralenbuffet kan je paard zelf kiezen waar bij behoefte aan heeft. Leuk voor je paard én een mooie aanvulling op de voeding.

Mineralen in de voeding

Dat paarden bepaalde mineralen nodig hebben als essentiële levensbehoefte waren we al over uit. De meeste van ons voeren een mineralen brok of mengen losse ingrediënten door het door het voer. Maar waarom zou je paard zelf eigenlijk niet kunnen kiezen? Met een mineralenbuffet stimuleer je het natuurlijk zoekgedrag van je paard.

De aard van het paard

Het zit in de aard van het paard om te zoeken naar grondstoffen die de behoefte vervullen. Je kan het zelfmedicatie noemen. In de wetenschap gebruiken ze hiervoor de term Applied Zoopharmacognosy. Paarden kunnen dus vanuit instinct heel goed zoeken naar wat ze nodig hebben. Ze kunnen het alleen niet altijd vinden.

En dit is zeker het geval binnen de gedomesticeerde omgeving. Wilde paarden eten gerust 50 tot 100 soorten planten, afhankelijk wat de locatie en het seizoen te bieden heeft. Onze paarden eten vaak alleen hooi, water en hun vaste krachtvoer of supplement. Als ze geluk hebben is er een wei met diverse grassoorten.

Om de natuurlijke leefomgeving na te bootsen voor je paard, kun je de voeding van je paard zo divers mogelijk maken. En vandaag heb ik daar een leuke tip voor wat betreft supplementen. Een mineralenbuffet!

Maak een mineralenbuffet voor je paard

Eigenlijk is het heel simpel. Net als de liksteen, hang je allerlei bakjes op in de stal of paddock en die vul je me diverse ingrediënten.

Een goed voorbeeld van een basisassortiment:

  • Keltisch zeezout (los in een bakje of opgelost in een bak water)
  • Veendrenk (een paar scheppen in een bak water)
  • Himalaya liksteen (mag ook meerdere van verschillende kleuren).

Het Keltisch zeezout bevat naast zout (NaCl) alle soorten mineralen en sporen elementen. De Himalaya liksteen is de meest schone bron van enkel zout (NaCl) zonder andere mineralen. De Veendrenk is ook heel rijk aan diverse mineralen. Het bevat daar en tegen nauwelijks zout.

Je kunt het assortiment uitbreiden met:

  • Groene leem
  • MSM
  • IJslands zeewier
  • EM producten

Hoeveel mineralen bied je aan?

Geef nooit meer van iets dan dat er op één dag van gegeten mag worden (1 a 2 eetlepels van het zout en Veendrenk, bij andere ingrediënten de aanbevolen hoeveelheid van het etiket aanhouden).

Vul telkens de bak aan die leeg is. Zo zal je zien dat van tijd tot tijd de voorkeur verandert naar behoefte. Seizoenswisseling, stress, hormonen, verandering van hooi, parasieten, groei en fysieke inspanning kunnen allemaal van invloed zijn. Soms worden bepaalde soorten weken tot maanden niet aangeraakt om vervolgens iedere dag te worden leeg gegeten.

Belangrijk voor je begint

  • Zorg dat je paard altijd toegang heeft tot één drinkwaterpunt waar niets doorheen is gemengd.
  • Voer nooit iets waar suiker door heen zit! Dit lokt uit tot door blijven eten ook al is er geen behoefte meer. Dat kan heel gevaarlijk zijn en zelfs ziekte tot gevolg hebben.
  • Voor sommige paarden is het buffet een uitdaging. Zeker paarden die niet helemaal in balans zijn of flinke te korte hebben, kunnen in het begin wat opstart problemen hebben. Wat je dan vaak ziet is dat ze enorm veel willen eten. Wees daarom in de begin periode alert op hoeveel je paard van iets eet.
  • En zorg natuurlijk voor voldoende ruwvoer als basis. Als paarden honger hebben gaan ze vaak ook allerlei dingen eten waar ze eigenlijk geen behoefte aan hebben, of waar ze te veel van krijgen.

Laatste tips

Gebruik van elke soort maar weinig. Dat geeft twee voordelen. Je moet de bakken vaker bijvullen waardoor de ingrediënten vers blijven. En je paard kan nooit teveel eten in een keer.

Om het zoekgedrag optimaal te stimuleren, kan je heel creatief worden. Je kan de bakken telkens verplaatsen of je kan de inhoud wisselen.

Uit ervaring kan ik ook aanraden om ze op een overdekte plaats te hangen. Anders heb je kans dat de regen telkens alles wegspoelt.

Bron: PureHorse

Image

Jantine Steehouder

Specialist natuurvoeding en biologisch weidebeheer

PureHorse | Blogs

Comments

  1. Uitstekend idee. Hoe doe je dat als je paard in een paddock paradise loopt met zes soortgenoten (waarvan de eigenaars misschien niet zijn geïnteresseerd)? Haal je dan iedere dag je paard er even uit voor het buffet?

    1. Misschien dat je een hoekje kunt afzetten? Of een soort draagbaar buffet maakt? Ik zou wel even kijken of je paard dan juist niet heel veel gaat eten, gewoon omdat het er is. Het idee is dat een paard naar behoefte en hapje kan nemen als hij of zij dat wil.

Leave a Comment