op een natuurlijke manier insecten bestrijden

Op een natuurlijke manier insecten bestrijden

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque64 Comments

Hoe kun je op een natuurlijke manier insecten bestrijden? Nog even en onze paarden (en wijzelf!) worden weer gek van vliegen, dazen, horzels, mugjes en andere steekbeesten. Met deze tips beperk je de ellende voor je paard.

1. Verwijder mest snel uit de stal, paddock en wei

Vliegen en sommige andere steekbeesten komen af op mest. Haal het daarom snel weg, ook uit paddock en wei. Hoe minder lang de mest blijft liggen, hoe minder vliegen er op af komen en zich vermeerderen.

2. Vermijd stilstaand water

Stilstaand water trekt vooral muggen aan. Let daarom op met ongebruikt stilstaan water, bijvoorbeeld in een oude regenton of plek in je wei die maar niet droog wordt. Natuurlijk moet er wel genoeg drinkwater voor je paard zijn, maar dat is in principe ook niet stilstaand.

3. Maak het gezellig voor dieren die vliegen en muggen eten

Zwaluwen en andere vogels eten muggen, vliegen en zelfs wespen. Met voldoende bomen en dichte struiken maak je het voor de vogels aantrekkelijker om bij jou op stal te komen jagen. Een andere insectenverdelger is de vleermuis. Vleermuizen kunnen wel 1000 insecten in één uur opeten! Voor zowel vogels als vleermuizen kun je nestkasten ophangen. Die kun je kopen maar ook zelf maken. En laat spinnenwebben hangen. Daar blijven ook vliegen en muggen in hangen.

4. Plant planten waar muggen en vliegen een hekel aan hebben

Zoals citroenmelisse, lavendel, rozemarijn, kattenkruid en munt. Plant ze in je tuin, naast de paardenwei, bij de paddocks en stallen of bij de poetsplaats. Deze planten zijn in principe niet giftig voor paarden, maar let wel even op dat ze er niet onbeperkt van kunnen eten. Dat is zonde van je tuinierkunsten en net zo veilig voor je paard.

5. Milieuvriendelijke vallen

Wil je op een groene manier insecten afweren? Er zijn tegenwoordig verschillende milieuvriendelijke insectenvallen te koop met biologisch afbreekbare stoffen. Ik ga dit jaar testen met de vallen met lijm, die zijn veel goedkoper dan de standaard dazenvallen. Wel ben ik benieuwd of ze echt geen ‘bijvangst’ hebben. Zodra er ook maar één vlinder of bij aan de lijm blijft plakken, zeg ik ze vaarwel.

Tips om zelf dazen- en vliegenvallen te maken:

6. Natuurlijke vliegensprays maken

Ook al helpen vliegensprays meestal maar tijdelijk, het kan je paard wel verlichting bieden. Er zijn allerlei vliegensprays met natuurlijke ingrediënten te koop, maar je kunt ze ook zelf maken. Ik mix daarvoor water, witte natuurazijn, tea-tree olie en essentiële oliën zoals lavendel, citroen en pepermunt in een sprayfles. Geen zin om zelf te mengen? Dan is de InsektoVet Zomerspray van cdVet een aanrader! cdVet InsektoVet Zomerspray: vliegenspray tegen vliegen bij paarden

7. Zorg voor zand en modder om in te rollen

Zorg ook dat je paard lekker kan rollen in het zand of modder. Het geeft je paard verlichting en verkoeling tegen de jeuk. Modder zorgt voor een laagje over de huid én dat je paard minder lekker ruikt voor de kriebelige kwelgeesten.

8. Zorg voor een plek om te schuilen

Misschien is een schuilstal in de zomer nog wel belangrijker dan in de winter! Mijn paarden staan ’s zomers absoluut meer te schuilen, vooral als het echt warm wordt en de dazen tevoorschijn komen. Mag je geen schuilstal plaatsen? Bekijk dan deze ideeën voor alternatieve schuilmogelijkheden voor je paard.

9. Vliegendekens

Niet echt natuurlijk, maar het is geen overbodige luxe om je paard te beschermen met vliegenmaskers en vliegendekens. Het nadeel van vliegendekens is dat je paard het hierin behoorlijk warm kan krijgen. Op echt warme dagen kun je de deken natspuiten voor je ‘m opdoet.

10. Grootmoeders tips

Zakjes water met muntjes?

Kennen jullie deze ‘grootmoeders-tip’? Hang zakjes met water op, al dan niet met een muntje erin. De vliegen zien hun eigen reflectie in het water en hierdoor raken ze in de war. Als het water troebel wordt, moet je de zakjes vervangen. Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd, maar ben wel benieuwd of dit werkt. Heeft iemand hier ervaring mee?

Knoflook?

Er wordt vaak aangeraden om knoflook te voeren zodat insecten je paard minder lekker vinden ruiken. Maar pas hier mee op. Knoflook is niet geschikt voor paarden met een gevoelige maag. Te veel knoflook in het voer is zelfs giftig en kan jeuk, allergische reacties en zelfs bloedarmoede tot gevolg hebben. Koop knoflook (granulaat of poeder) van een goed merk dat supplementen speciaal voor dieren maakt en volg de aanbevolen dosering op de verpakking op. Je weet dan dat je veilig zit. Een voorbeeld is Bye Bye Fly van Hilton Herbs.

Wat zijn jouw tips om op een natuurlijke manier vliegen en steekbeesten te bestrijden?

Comments

  1. Ik woon in Frankrijk. Een van mijn paarden heeft last van insectensteken. Dure cremes gekocht, sprays met essentiële oliën, uiteindelijk heeft hij het meest baat bij essentiële olie van spijklavendel (lavendula spica), elke dag een paar druppels in olijfolie en direct op de jeukende plaatsen smeren. Om kapotgeschuurde wonden snel te genezen gebruik ik VSM Calendulazalf (ingevoerd uit NL) zogauw de wonden iets gedroogd zijn. Knofflook heb ik nog niet geprobeerd. Ik ga zeker proberen wat het planten van rozemarijn, citroenmelisse, lavendel, goudsbloem en kattekruid doet.
    Bedankt voor deze fijne tip.

  2. Idd, walnotenbomen had ik ook gehoord, heb ze hier staan.. Dazen, muggen noem ze maar op… Ik heb ze in meervoud hier:-( tot nu toe geen succesformule al zijn de walnoten heerlijk ;-) Gras en berm gras kort houden helpt hier tot nu toe het beste…

  3. Ik heb wel eens gehoord dat een walnotenboom tegen steekvliegen helpt, iemand die daar ervaringen mee heeft?

Leave a Comment