paardenbloem kruiden voor paarden

Paardenbloem: geen onkruid maar waardevol kruid

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque5 Comments

Bij ons staat de paardenbloem vooral bekend als onkruid. Dit terwijl de paardenbloem al generaties lang als geneeskrachtige plant gezien wordt. De paardenbloem kan ook een heel waardevol kruid zijn voor paarden, het heet natuurlijk niet voor niets paarden-bloem.

De paardenbloem komt overal ter wereld voor en is vooral te vinden op gras- en weilanden. Iedereen kent de felgele bloem en de witte pluisjes die overal heen waaien, waarna de paardenbloem zich meer en meer verspreidt. Vandaar ook dat ‘onkruid’ gevoel.

paardenbloem-kruiden-voor-paarden-3

Werking van de paardenbloem

De paardenbloem heeft een sterk vochtafdrijvende werking, waardoor het lichaam op een milde manier gereinigd wordt en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook bevordert dit kruid de spijsvertering en de vorming en afscheiding van urine. Daarnaast bevat de paardenbloem allerlei vitaminen en mineralen en is het dus ook een goede extra voedingsbron voor je paard. Paardenbloem vind je ook terug in natuurlijke voedingssupplementen voor je paard. Precies vanwege de bovenstaande eigenschappen. Hilton Herbs DeTox bevat onder andere de wortel van paardenbloem voor een gezonde nier- en leverfunctie.

Hilton Herbs DeTox voor gezonde lever

Vergeet de wortel niet!

Als je bijvoorbeeld paardenbloemcapsules koopt, is het gebruikte plantendeel meestal de wortel. Dit deel van de plant is eigenlijk het krachtigst. Zonde om niet te gebruiken dus!

paardenbloem kruiden voor paarden

Hoe kun je paardenbloem aan je paard geven?

Waarom zou je gedroogd kruid kopen of tincturen gebruiken als het kruid gewoon in de wei of berm staat? Steek of trek de paardenbloem uit met wortel en al en spoel het zand even van de wortels. Je kunt het dan gewoon aanbieden. Kijk of je paard het wil weten, en zo niet dan niet.

De test

Mijn paarden eten graag paardenbloemen, maar bij mij staan er niet zoveel in de wei. Daarom haal ik ze uit de voortuin, ben ik daar meteen (on)kruid aan het wieden. In het filmpje hieronder zie je dat Bliss op dat moment geen behoefte had aan paardenbloem. Ze probeert het even maar laat het dan links liggen.

Lucky en Smurf eten de paardenbloemen wel op, wortel, steel, blad en bloem.

Op het moment van de filmpjes hadden ze alle drie een duidelijke voorkeur. Nu Bliss last heeft van een ontsteking eet ze het kruid juist heel gretig. Laat je paard gewoon kiezen.

Tip: Je kunt de paardenbloemen ook nu verzamelen, schoonmaken en drogen. Zo heb je straks ook genoeg in de periode dat ze niet groeien.

Bronnen:

Cursus Fytotherapie bij de Silverlinde Breda o.l.v. Monique van Riel 
Fytotherapie. Praktische kruiden- en plantengids 

Comments

  1. Inderdaad Yvonne, biggenkruid lijkt op een kleine paardenbloem en deze kan hanetred veroorzaken bij paarden.

  2. Hoe kan je paardenbloemen best drogen? Ik heb er namelijk heel veel op mijn weide. Wel interessant! Ik gaf enkel de bloem en het steeltje. Vanaf nu uittrekken met wortel en al dus. Dat ook gewoon met de hand of heb je hiervoor ook een tip? Dank je wel, Nancy

    1. Hoi Nancy, je kunt de paardenbloemen drogen aan de lucht. Bijvoorbeeld door kleine bosjes (niet te strak op elkaar binden) te maken en ze op een droge plek op te hangen waar de lucht er goed doorheen kan stromen.
      Ik zag dat een lezer op Facebook een handige ‘uitsteek-tool’ had, een soort drietandige vork. Ook handig om andere planten mee uit je weide te steken ;)

  3. Nee niet de paardenbloem veroorzaakt hanetred maar een andere diw op.de paarsenbloem.lijkt

  4. Goed artikel. Maar opgepast, te veel paardenbloemen kunnen hanentret veroorzaken.

    Grtjs

Leave a Comment