jacobskruiskruid giftige planten

Waarom eten paarden giftige planten?

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque4 Comments

Paarden hebben een natuurlijk instinct dat hen vertelt welke planten giftig of niet giftig zijn. Daarnaast hebben giftige planten vaak een hele vieze smaak of textuur, zodat je paard ook bij een foutje direct weet dat het foute boel is. Toch gaat het wel eens mis en eet een paard iets wat hij niet had moeten eten. Waarom eten paarden giftige planten?

Te weinig ruwvoer

Paarden kunnen giftige planten eten als er onvoldoende ruwvoer zoals gras en hooi aanwezig is. Het paard moet dan op een andere manier zijn honger stillen en gaat op zoek naar iets eetbaars. Als een paard echt honger heeft, kun hij zelfs aan giftige planten beginnen. Zorg daarom voor een goede basis ruwvoer. Het is sowieso al goed om heel veel ruwvoer te voeren, maar dit vermindert ook het risico op het eten van giftige planten.

Giftige planten worden in hooi niet meer herkend

Een ander probleem is het hooien of inkuilen. Omdat de giftige plant dan gehakseld wordt, droogt deze en verdwijnt de vieze smaak. In hooi kan je paard minder goed planten selecteren, waardoor giftige planten gewoon opgegeten kunnen worden. Denk maar aan het Herfsttijloos die vorig jaar in de media was.

Citaat uit een artikel van de Sectorraad Paarden:

“Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het gedurende circa vier weken is gevoerd. Er zaten onbekende planten in, die de meeste paarden lieten liggen. Twee dieren aten echter wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is ge-euthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden gelukkig geen klachten. De onbekende planten in het hooi bleken Herfsttijloos (Colchicum autumnale) te zijn. Herfsttijloos is in Nederland hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine wat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. Uiteraard is de leverancier van het hooi ingelicht. Onderaan dit bericht vindt u twee foto’s van de betreffende plant in gedroogde vorm.”

Een andere bekende giftige plant voor paarden die veel wordt geassocieerd met hooi is Jacobskruiskruid. Als je zoekt naar een levering hooi zie je heel vaak ‘vrij van Jacobskruiskruid’ in de advertentie staan. Als Jacobskruiskruid in de wei staat, kijken de meeste paarden er niet naar om. Maar in droge vorm wordt het vaak niet meer herkend.

Jonge paarden zijn vaak wat minder kieskeurig of hun instinct is nog minder ontwikkeld, waardoor het risico op het eten van giftige planten groter is.

Grootste aantal vergiftigingen door snoeiafval

Het grootste aantal vergiftigingen komt echter door het voeren van snoeiafval. Planten en struiken die in de tuin staan, zoals hortensia’s en rododendrons, zijn namelijk echt niet goed voor paarden. Normaal gezien zouden ze hier zelf echt niet van eten, maar het snoeiafval wordt zo opgegeten.

Kan ik nou wel of geen takken voeren aan mijn paarden?

De bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie van dierarts Hilde Nelis van de faculteit diergeneeskunde Gent en de Sectorraad Paarden. Volgens hen kun je beter helemaal geen takken of planten aan je paard voeren om vergiftiging te voorkomen.

Toch eten paarden in de natuur wel van takken, bomen en planten. Hoe ga je hier mee om?

  • Geef absoluut geen snoeiafval uit je tuin en wees er alert op dat anderen dat ook niet doen. Als je niet zeker weet of de plant giftig is voor je paard, doe het dan niet. De echte tuinplanten die niet zomaar in het wild zouden voorkomen, moet je niet geven.
  • Wat je wel kunt geven aan je paard zijn dus wilgentakken. Hier zijn ze dol op en deze takken kunnen zonder problemen gegeten worden. Hou wel in je achterhoofd dat het een aanvulling is voor je paard naast een goede basis van ruwvoer.
  • Mijn paarden staan in een paddock paradise met bosrand. Ze eten uit zichzelf van allerlei bomen, waaronder berkenbomen en een soort snelgroeiende kers. Soms knabbelen ze ook aan jonge scheuten van de eik. Ik vertrouw erop dat ze zelf weten wat ze nodig hebben, maar dat komt ook omdat ze hier nooit ruwvoer tekort komen. Giftige planten en eikels verwijder ik.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron afbeelding: 1

Leave a Comment