wat is natuurgeneeskunde paarden

Wat is natuurgeneeskunde?

In Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding, Paardengedrag en communicatie by Redactie Natuurlijk Paarden9 Comments

Veel eigenaren van paarden proberen hun paard steeds meer die voeding en die levensomstandigheden te bieden die passen bij de natuurlijke behoeften van hun paard. Dit is een super mooie ontwikkeling en draagt zeker bij aan een gelukkig en gezond paard. Maar wat als je paard, ondanks al je goede zorgen, toch ziek wordt? Ga je supplementen geven, een dierenarts inschakelen, of kies je misschien voor natuurgeneeskunde?

De meeste mensen associëren natuurgeneeskunde in de eerste plaats met het gebruik van natuurlijke middelen, zoals kruiden en homeopathie. Maar natuurgeneeskunde is veel meer dan dat! De natuurgeneeskunde heeft zijn oorsprong in de gedachteleer van Hippocrates (460-375 v.Chr.). Het is een holistische geneeswijze. Dit betekent dat de natuurgeneeskundige zoveel mogelijk een totaalplaatje van een dier probeert te krijgen.

Alles is verbonden

Bij een paard is alles met elkaar verbonden op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Dus bij een fysiek probleem zit er vaak ook een verstoring in het mentale en/of energetische en omgekeerd. De adviezen die worden gegeven zijn afgesteld op de individuele kenmerken van je paard en sluiten aan bij zijn of haar natuurlijke behoeften. Belangrijk daarbij is dat achter elk ziektesymptoom een diepere oorzaak schuilt. En als je het probleem bij de oorsprong aanpakt heb je grote kans op een blijvend resultaat.

Natuurgeneeskunde, een andere benadering

Dit is dus een hele andere benadering dan de reguliere geneeswijze die zich vaak vooral richt op de symptomen. Ook het zelf op zoek gaan naar een supplement komt vaak vanuit een hele symptoomgerichte benadering. En regelmatig geeft dit niet het juiste resultaat of slechts tijdelijk verlichting van de klacht. Hieronder zijn enkele voorbeelden beschreven waarbij de andere benadering van natuurgeneeskunde het paard geholpen heeft.

Mok

Een paard heeft mok ontwikkeld, nadat hij verhuisd is. De eigenaar is verbaasd want het paard is er enorm op vooruit gegaan en staat nu lekker 24 uur in de wei in plaats van op stal. Ze smeert de plekken nu dagelijks in met een mok-zalf maar helaas zonder dat dit resultaat heeft. Het blijkt dat dit paard last heeft van een verstoorde darmflora door de overgang van stal naar wei. Dit zie je bij dit paard niet aan zijn mest, want die is prima, maar dit paard laat de disbalans zien door de mok. Het is dus zaak de darmflora weer op peil te brengen.

Zomereczeem

Een merrie heeft recent zomereczeem ontwikkeld. De eigenaar heeft van alles geprobeerd. Jeukstillende middelen, ander voer, geen gras meer, maar niks helpt. Wat blijkt, de klachten zijn begonnen nadat er een paard uit de kudde verkocht is. De paarden hadden niet eens een hele hechte band, maar het bleek dat dit paard wel heel belangrijk was voor de stabiliteit van de kudde. Sinds dit paard weg is voelt de merrie zich onzeker en door de stress heeft ze zomereczeem ontwikkeld. Dit probleem kon dus worden aangepakt door het zelfvertrouwen van de merrie te vergroten.

Blokkade

Een ruin heeft steeds een blokkade in zijn rug. De eigenaar is zeer begaan met zijn paard en heeft er verschillende malen een osteopaat bij gehad en ze masseert haar paard dagelijks en ook doet ze allerlei oefeningen die de soepelheid van haar paard bevorderen. Allemaal harstikke goed, maar de rugklachten komen steeds terug. Wat blijkt de klachten zijn met name na de castratie begonnen. Met de connectie sensor (ontwikkeld door Erik Laarakker van dierenartspraktijk Den Hoek) ontdekten we een blokkade bij zijn castratiewond. Pas nadat deze blokkade weggenomen was, begon dit paard eindelijk weer goed in zijn vel te zitten.

Maagzweer

Een paard vermagert, zit dof in zijn vacht en reageert vaak heel geïrriteerd. Ook bijt ze zodra de singel wordt aangetrokken. De eigenaar vermoedde een tekort aan vitaminen en mineralen en geeft nu brok aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. De klachten lijken hierdoor alleen maar erger te worden. Wat blijkt dit paard heeft een maagzweer en heeft continu pijn. Door bepaalde supplementen en het onbeperkt aanbieden van een goede kwaliteit hooi, knapt ze enorm op.

Angst

Een paard is angstig en gaat er constant vandoor. De eigenaar is lessen gaan volgen en probeert om meer een leider te worden, voor haar angstige paard. Helaas is er weinig vooruitgang. Wat blijkt dit paard heeft een ernstig tekort aan de bach bloesem Aspen. Na een kuur met de bach bloesmens en daarbij het dagelijks doen van t-touches (Linda Tellington Jones) wordt hij een compleet ander paard en begint hij eindelijk te ontspannen.

Op zoek naar de oorzaak

Zo zijn er oneindig veel voorbeelden te noemen, ieder paard is weer anders en ieder probleem dien je weer op een andere manier op te lossen. Een natuurgeneeskundige gaat dus op zoek naar de oorzaak van de klacht en kan zo heel gericht adviezen gaan geven die het probleem bij de wortel aanpakken. Natuurgeneeskunde kan daarbij ook een mooie aanvulling zijn op een reguliere aanpak door de paardenarts.

Bewustwording en wisselwerking

Bij alle paarden geld dat bewustwording van de oorzaak van het probleem de eerste stap naar herstel is. En vaak brengt deze bewustwording niet alleen iets bijzonders voor jouw paard, maar ook voor de eigenaar. Paarden fungeren namelijk heel vaak als spiegel voor ons eigen leven. En vaak is er dus sprake van een wisselwerking tussen het paard en zijn eigenaar. Meestal is dit best moeilijk om zelf te zien, omdat je er te dicht op zit. Dus zoek een geschikte therapeut en zet de weg in naar herstel, bewustwording en balans.

Auteur: Wanda Wolters, Vitality4Animals

Comments

  1. Hi,
    Mensen reden mij aan een wondje met smeerwortelzalf in te smeren,zodat deze sneller geneest, maar Smeerwortel is toch giftig voor paarden?
    alvast bedankt,
    Irene

Leave a Comment