natuurlijk paarden

Zo kan je paard ook in de winter op de wei

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque3 Comments

De winter bestaat voor alsnog uit vrij warme dagen en veel regen. Voor de paardeneigenaar iets om wanhopig van te kunnen worden. Het liefst wil je toch je paard toch op de weide hebben staan, maar voor je het weet verandert je wei in een semi-bouwland. Paarden kunnen prima in de winter op de wei staan, maar goed weidebeheer is dan essentieel.

Of je nu een paddock systeem, paddock paradise of een wei hebt: je gras wil je zo goed mogelijk houden. Met de volgende tips kom je een heel eind!

Kies een stuk van je wei

Eerste stap is te bedenken welk deel van de weide zou kunnen dienen als winterweide. Idealiter zou je kunnen kiezen voor een deel dat net iets hoger ligt dan de rest of een ander deel dat het minst snel nat wordt. Zet dit deel vakkundig af, liefst met stroom. Paarden en pony’s zijn uitermate vindingrijk als het gaat om de lekkerste grassprietjes ;)

Heb je een klein stuk weide, dan is het niet aan te raden om hier 24/7 paarden op te laten lopen. Kies er bijvoorbeeld voor om enkele uren per dag de wei open te stellen, bij voorkeur op droge momenten. De rest van de dag kunnen ze dan in de paddock, op de track of op een stuk verharding.

Accepteer dat het kapot kan

Heb je klei- of leemgrond, of is je wei behoorlijk aangestampt, dan zul je waarschijnlijk moeten accepteren dat je stuk wei kapot gelopen wordt. Maak je niet teveel zorgen om het stuklopen van een stuk weide en de vorming van onkruid. Deze kun je in het voorjaar weer bij zaaien en eventueel een boer vragen om deze weer egaal te rollen. Laat dit stuk even met rust wanneer je hebt ingezaaid en maai desnoods, want nieuw gras heeft een zeer hoge voedingswaarde.

Grastips

Mijd de té natte stukken om te voorkomen dat paarden het gras met kluit en al uit de aarde kunnen trekken en teveel zand binnen kunnen krijgen. Dit komt nogal eens voor bij klei- en leemgrond. Houd het bij één stuk weide en verplaats deze niet om er voor te zorgen dat niet alsnog de hele wei tegen het voorjaar is omgeploegd.

Is het gras aan de lange kant, kies er dan voor om voor het winterseizoen deze nog even te laten maaien. Paarden op lang gras zetten lijkt dan wel een goed idee, maar voor de grasmat is het funest. Te lang gras sterft af en verstikt de graszode.

Belangrijk blijft het om de mest eens per dag te verwijderen uit de weide om te voorkomen dat de helft van de weide gemeden wordt door de paarden om van te eten. Ook met het oog op infectiegevaar en wormbesmetting is dit het beste.

Verspreid de ‘hoefjesdruk’

Gras groeit niet in de winter (behalve met 15 graden in december), maar het is sowieso bijvoeren geblazen. Op de plek waar je bijvoert, wordt het al snel een enorme blubberzooi. Uit gemak voer je misschien gelijk bij de ingang van de wei. Maar omdat hier al vrij veel gelopen wordt, heeft dit deel juist al veel te verduren. Kies er voor om verspreid over de wei bij te voeren of bij te voeren op een betegeld stuk. Ook de schuilmogelijkheid, waterplaats en eventuele lig- en rolplekken zouden in een ideale situatie verspreid moeten zijn.

Heb jij nog andere tips om je paard ook in de winter lekker de wei op te kunnen laten gaan? Laat ze hieronder achter in de reacties!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment