Belonen met eten werkt beter dan belonen met affectie

In Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque1 Comment

Er zijn veel mensen die geen voorstander zijn van het belonen met eten, maar voor mij en mijn paarden werkt dit helemaal super. Ik gebruik eten als beloning bij alle drie op een andere manier en op een ander moment.

Uit een Frans onderzoek is nu ook gebleken dat belonen met eten meer effect heeft op de training en creëren van een band tussen mens een paard dan belonen met een krabbeltje op de schoft. Hieronder lees je de bevindingen uit het onderzoek.

Onderzoek naar belonen met eten onder Konik paarden

Onderzoeker Carol Sankey bekeek in haar laatste onderzoek welke vorm van positieve versterking beter werkt: krabbelen aan de schoft óf het geven van eten als beloning. Het onderzoek werd gehouden onder 20 Konikpaarden, die moesten leren om stil te staan. De jaarlingen werden verdeeld in twee groepen die met elkaar werden vergeleken. Tijdens een periode van zes dagen werden zij getraind in stil staan. De ene groep werd beloond met een krabbel op de schoft, de andere groep werd beloond met een wortel.

Uit het onderzoek bleek dat de groep die alleen beloond werd met een krabbeltje – en niet niet met eten – minder snel leerden stilstaan dan de andere groep. Belonen met deze vorm van affectie had duidelijk minder resultaat. Vanaf de eerste dag stonden de jaarlingen die met een wortel beloond werden langer stil en leerden zij het gewenste gedrag veel sneller aan. Ze stonden veel meer open voor mensen en zochten ook buiten de trainingssessies om zelf fysiek contact met de onderzoekers.

Positieve versterking

Sankey stelt dat krabbelen aan de schoft over het algemeen niet als primaire positieve versterking werkt. Sommige paarden konden het zelfs in het geheel niet waarderen. Krabbelen aan de schoft kan wel positief werken, maar dit is volgens haar niet voldoende voor het trainen en het creëren van een band. Een verklaring die zij hiervoor geeft is dat sociaal knabbelen en krabbelen eerder het gevolg is van een goede band. Krabbelen aan de schoft is volgens haar meer een aanvullende beloning die volgt op een duidelijke primaire beloning.

Onderzoeker Carol Sankey heeft vaker onderzoek gedaan naar het belonen van paarden. Uit eerder onderzoek concludeerde Sankey dat voor het trainen van paarden positieve versterking van gedrag in het algemeen beter werkt dat negatieve versterking van gedrag. Ze vergeleek bijvoorbeeld belonen met eten in tegenstelling tot het geven een negatieve reactie en ongewenst gedrag negeren. In beide gevallen bleek dat de training van een paard duidelijk verbeterde als er eten werd gebruikt. De paarden die met eten werden beloond onthielden langer wat zij hadden geleerd in de training en hadden een vriendelijker contact met mensen.

Belonen met eten werkt voor mijn paarden

Bliss doet alles voor een snoepje. Sinds eten een duidelijk, consequent onderdeel is van onze training zijn we met sprongen vooruit gegaan. Waar ik een jaar geleden nog bang voor haar was en ze bij alles wat haar gevraagd werd nukkig en bokkig reageerde, wil ze nu voor me werken en vindt ze vrijheidsdressuur helemaal het einde. Bij Bliss koppel ik elk gewenst gedrag aan het woordje ‘ex’, wat gevolgd wordt door een snoepje. Bij nieuwe oefeningen krijgt ze heel snel het snoepje, bij bevestigd gedrag probeer ik de tijd die ze het gedrag uitvoert te verlengen. De timing hiervan is soms best moeilijk.

Lucky geef ik veel minder snoepjes tijdens de training, want hij kan wat happerig worden. Meestal geef ik hem op de helft van de training een snoepje voor het goede werk. Dan nemen we even een rustmomentje, krijgt hij een snoepje en kriebelen we wat. Hij is een enorme pleaser en deze bevestiging vindt hij heel prettig.

Bij Smurfje was er in het begin helemaal geen sprake van een band, die band moest echt gecreëerd worden. Snoepjes en eten spelen hierin gewoon een hele belangrijke rol. Ook als ik bijvoorbeeld haar hoefjes uitkrab of haar alleen al vang krijgt ze van mij meteen een snoepje. Dit als bevestiging dat ik best wel oké ben – of in ieder geval een snoepjesmachine – en het toch wel de moeite waard is om een beetje mee te werken.

Werkt belonen met eten ook zo goed voor jouw paarden? Of ondervind je juist de nadelen, zoals happen en schooien?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Paarden Kennis Centrum

Comments

  1. ik werk ook al jaren met een combi van een beloningswoord en snoepje. Dit werkt heel goed. Mijn ene paard heeft de neiging bij enge dingen zich af te sluiten voor zijn berijder. Als hij schrikt en ik geef bij de minste positieve reactie het beloningswoord en bied een snoepje aan, stopt de verstarring, draait hij zijn hoofd naar mij toe en pakt het snoepje. Het enge object is niet meer over heersend. Als ik hem dan vraag te gaan lopen herhaal ik het belonen om de 5 tellen, dit doe ik hardop. Zo loopt hij echt overal langs. De andere was een paardje met zeer veel wantrouwen naar mensen door een verkeerde benadering. Met behulp van deze beloningen heeft ze geleerd dat mensen ook leuk kunnen zijn. Verder zorgt deze manier ook voor je zelf dat je houding positief blijft. En paarden lezen onze emoties als een open boek.

Leave a Comment