boekrecensie op trektocht met je paard

Boekenblog: praktische tips voor je trektocht te paard

In Boekenblog, Reviews paardenspullen by Marianne GloudemansLeave a Comment

Hebben jullie het vorige boek van Carolien Staal gelezen, ‘Op zoek naar niets’? Van deze zelfde schrijfster is net een heel praktisch boek uitgekomen. Dit keer gaat Carolien niet op zoek naar diepe inzichten en rust in zichzelf. Ze put uit haar eigen ervaringen om je te helpen met een goede voorbereiding voor die trektocht met je paard. Want zeg nou zelf: wie droomt daar niet van?

Een echt vakantie-onderwerp voor een nieuwe boekenblog: Op trektocht met je paard.

‘Praktijkboek voor lange buitenritten en meerdaagse tochten’, zo luidt de ondertitel van dit boek. Het lezen van de titel en de look van het rijk geïllustreerde boek doen je meteen watertanden. Niet zozeer om meteen te gaan lezen, als wel om je paard op te zadelen en te vertrekken…

zadel trektocht te paard

De aanpak: een goede voorbereiding is het halve werk

Toch slim om deze gids er eerst even bij te pakken. Want een meerdaagse tocht met je paard vraagt wel om een zorgvuldige voorbereiding. Niet voor niets wijdt Carolien een groot deel van haar praktijkboek aan het plannen van de reis. Naast allerlei startvragen als ‘wanneer’, ‘met wie’, ‘hoe lang’ en ‘waarheen’, vind je in dit boek ook een uitgebreide verzameling reistips.

Dit komt supergoed van pas, want had jij er al aan gedacht om vóór vertrek uit te zoeken of er in het land of de regio waar je naartoe wil, speciale regels voor ruiters zijn? In je enthousiasme en ‘lijstjes-maak-modus’ is dat misschien niet het eerste waar je aan denkt.

op trektocht met je paard

Over obstakels op de weg en een goede conditie vooraf

Je paard is geen auto die je kunt starten voor zomaar een rit van een hele dag. Ben je van plan om op trektocht te gaan, dan vraagt dat wat training. Niet alleen fysiek qua conditie en bespiering, maar ook mentaal. Je paard gaat tijdens de tocht heel veel nieuwe indrukken opdoen.

“Wat als je er niet door kunt?” Carolien bespreekt verschillende ‘lastige’ situaties onderweg en hoe je daar mee kunt omgaan. Obstakels op de weg, hoe werkt het aanbinden tijdens een rustpauze en je aanpak van het op- en afstappen van de bepakte en bezakte paardenrug, het komt allemaal aan bod.

Hoefbescherming op je trektocht: hoefschoenen

Carolien pleit voor barefoot paarden: “lopen op blote hoeven, met een goed werkend hoefmechanisme, is de beste manier om een goede gezondheid van de hoeven, pezen en gewrichten te waarborgen”.

Een trektocht kan echter wel veel vragen van de hoeven van je paard. Hoefschoenen zijn een mooie manier van hoefbescherming, die je kunt gebruiken wanneer nodig. Zorg er wel voor dat je je nieuwe hoefschoenen goed hebt ingelopen voordat je aan de lange tocht begint.

hoefschoenen op trektocht met paard

Wat neem je mee op trektocht?

“Iedere kilo is er één” schrijft Carolien. Het is dus zaak dat je heel goed nadenkt over wat er allemaal mee moet op je lange tocht. En stiekem moet je toch heel wat meesjouwen. Voor je paard, maar ook voor jezelf. In verschillende praktische, korte hoofdstukken opgesierd met afbeeldingen loodst de schrijfster je door je ‘to pack’ list.

Nog meer praktische zaken op trektocht met je paard

Giftige planten onderweg, stekende beestjes en EHBO artikelen: ook deze zaken komen aan bod. En hoe zit het eigenlijk met navigeren? Je wilt uiteindelijk wel een beetje op tijd op je afgesproken logeeradres aankomen.

navigeren op trektocht te paard

Onmisbare gids voor je trektocht

Zoals Carolien in haar voorwoord al aangeeft: haar boek is geen volledig naslagwerk. Dat hoeft ook niet. Want met al haar tips en aandachtspunten, zet de schrijfster je aan het denken over de planning van je reis. En dat je zelf een nét andere lijst maakt met spullen die mee op trektocht moeten is helemaal niet erg.

Het is zelfs niet erg als je helemaal niet op trektocht gaat. ‘Op trektocht met je paard’ is ook leuk om een beetje bij weg te dromen zonder dat je concrete plannen voor een tocht in de nabije toekomst hebt. Niemand zegt dat je voorbereidingen niet járen kunnen duren, toch…

Ook lezen? Win een boek!

Op trektocht met je paard van Carolien Staal verscheen in 2020 bij uitgeverij Media Boekservice. Natuurlijk Paarden mag één boek aan een enthousiaste lezer weggeven! Houd onze Facebook-pagina in de gaten voor deze winactie.

Gewonnen!

Winnares Flora ontving begin september het boek 'op trektocht met je paard' dat Natuurlijk Paarden mocht weggeven van uitgeverij Mediaboek.

Flora is helemaal geïnspireerd door de vele praktische tips van Carolien Staal en is meteen haar zadeltassen gaan opzoeken op zolder

Ze laat me weten: "Wat leuk dat ik dit boek gewonnen heb. In het verleden heb ik met een vriendin meerdere trektochten gereden. Toevallig hadden we het er pas geleden over om dit volgend jaar weer op te pakken, en toen won ik dit boek.

Een trektocht met m’n gezin is mijn ultieme droom. Daar werken we naar toe! Dankzij dit boek ga ik hier concreter mee bezig!

Het boek is wat mij betreft zeker een handig hulpmiddel als je langere ritten/trektochten wilt gaan rijden.
Ik vind het heel fijn te lezen, duidelijke opbouw, realistisch en zeer uitgebreid! Echt van alles wordt er in besproken: van hoe je een paard het beste kan vastzetten tot tips over sanitaire zaken voor dames.

Kortom: ik ben blij verrast over het boek, ik ga actief bezig met het plannen van een nieuwe trektocht en wil het boek iedereen aanraden!"

Dankjewel Flora voor het meedoen aan de winactie en je enthousiaste reactie!

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment