over mensen en paarden Juli Zeh

Boekenblog: over mensen en paarden

In Boekenblog, Reviews paardenspullen by Marianne Gloudemans21 Comments

Hoofdstukken die zó de spijker op zijn kop slaan, dat de tranen over je wangen rollen tijdens het lezen. Tranen van besef, van ontroering, en ja, ook van plezier. Juli Zeh’s ‘Over mensen en paarden’ is een interessante mix van inzichten in de paardenwereld, wetenswaardigheden over paarden en verrassend treffende analyses van de fenomenen en mensen die je tegenkomt in de paardensport.

Verwachtingen

Hoe aangrijpend is het om te beseffen dat geen paard ter wereld aan alle verwachtingen die wij hem als mens opleggen kan voldoen? En dat hoe zeer je ook je best doet, die verwachtingen altijd blijven opspelen? Word jij niet ook in je hart geraakt als je paard je van zijn rug bokt? Jij, die áltijd voor hem klaarstaat, die kéihard werkt om zijn huisvesting te bekostigen, die steeds weer andere afspraken en kansen laat schieten om maar bij hem te kunnen zijn? Hoe kan hij dát nou doen?

Opgroeien van paardenmeisje tot paardenvrouw

Juli Zeh geeft de lezer van ‘over mensen en paarden‘ een openhartig inkijkje in haar eigen leven. De worsteling om als jong meisje, zonder eigen paard, opgemerkt te worden tussen de serieuze paardenbezitters en échte ruiters. Het ultieme geluksgevoel als je dan ein-de-lijk je eerste eigen paard bij elkaar hebt gespaard: zo herkenbaar!

paard in box niet goed voor paardenwelzijn

Het besef: vergaande misstanden

Hoe ga je met een paard om? Verrassend veel paardrij-instructeurs verweven dit belangrijke onderdeel van de paardensport nog altijd niet in hun lessen. Alles wat niet goed gaat, is de schuld van de pony, toch? Want die ‘heeft vandaag geen zin’, ‘wil weer eens niet luisteren’ of ‘is chagrijnig’. Dat los je op met druk, of, als dat niet voldoende is, met geweld.

Juli Zeh beschrijft hoe ze langzaam tot een verpletterend besef kwam. Hoe er met paarden wordt omgegaan, kun je haast dierenmishandeling noemen. Van de apathische paarden die in stands hun dagen moeten doorbrengen tot de topdressuurruiters die pleiten voor de rollkür: “als kind was ik mij totaal niet bewust van deze vergaande misstanden”.

paardenwelzijn bij huisvesting in een box

Van druk naar samenwerking

Onder de hoede van een oudere dame komt de jonge Juli tot de ontdekking dat “het in de omgang met paarden vooral op twee dingen aankwam: perfecte timing en controle over je eigen emoties”. De omschakeling van het steeds maar weer aanhoren van aanwijzingen als “laat hem zien wie de baas is!” naar “geef hem zekerheid” maakte het verschil in haar vorderingen met het paard Fanta, waar zelfs de eigenaar met een boog omheen liep.

juli zeh over mensen en paarden voorkant

Pleidooi voor meer kennis

In dit verhaal pleit Juli Zeh voor meer bekendheid van wetenschappelijke inzichten over paarden in de (traditionele) paardenwereld. “Dat er vandaag de dag nog zo veel misgaat is meestal niet te wijten aan onverschilligheid of kwade wil, maar aan onwetendheid.”

De schrijfster bracht grote delen van haar jeugd door in maneges waar alle paarden uitsluitend in een box worden gehouden, zonder weidegang, zonder echte sociale contacten. Omstandigheden waarin ze nu de oorzaak van het neurotische en introverte en soms agressieve gedrag van veel paarden herkent. “Voor mij voortaan alleen nog paarden die respectvol worden behandeld – of helemaal geen” besluit ze vlak voordat ze aan haar rechtenstudie begint.

M.K. de Manvan

Verderop in ‘Over paarden en mensen’ waagt Juli Zeh zich aan het beschrijven van verschillende types ‘paardenvrouwen’. Hier krijg ik sterk de indruk dat de schrijfster een kopje koffie is gaan drinken met M.K. de Manvan, bekend van een serie tot boekjes gebundelde columns met het thema ‘Gek van Paarden’. Ook Juli Zeh krijgt het voor elkaar een aantal treffende, geestige typeringen neer te zetten van vrouwen die aan niets anders kunnen denken dan hun paard. En hun echtgenoten, die geen andere keuze lijken te hebben dan zich voegen in hun rol als man van een paardenvrouw.

Paardensport: een visie op de wereld

Hoewel heel grappig, wordt mij uit de vergelijking tussen de ‘soorten’ paardenvrouwen wel iets heel duidelijk. Want waarom is het op pensionstallen en maneges nou altijd haat en nijd tussen al die mensen met dezelfde liefde voor de paardensport? Juli Zeh: “Paardrijden is niet één sport, het zijn honderden soorten van sport; of misschien is het wel helemaal geen sport, maar eerder een visie op de wereld.” Niet verbazend dat het soms botst tussen ‘de vrolijke vrijetijdsruiter’ en de ‘toernooiamazone’.

Schrijven en paarden

Juli Zeh schrijft oprecht over haar worsteling met het schrijverschap, hoe dat van een hobby, een uitlaatklep, uiteindelijk haar beroep werd. Haar paarden helpen haar om een evenwicht te vinden en te accepteren dat het schrijven toch echt haar kostwinning is geworden. Ze komt tot een belangrijke ontdekking: er zijn twee belangrijke overeenkomsten tussen mensen die met paarden werken en schrijvers. Beiden moeten leren om met hun emoties te werken. En: voor beiden is het van belang om niet te veel te willen.

over mensen en paarden binnenkant omslag

Mustread voor de paardenliefhebber

Vooral het eerste driekwart van ‘Over mensen en paarden’ vind ik ijzersterk. Er zijn vele pagina’s en alinea’s die je hardop wilt voorlezen aan iedereen die net als jij een voorliefde heeft voor paarden. Wat dat betreft zou een letterlijke vertaling van de oorspronkelijke Duitse titel misschien wel treffender zijn geweest: ‘Gebrauchsanweisung für Pferde’.

Alleen al om de heldere inzichten is ‘Over mensen en paarden’ een mustread voor iedere paardenliefhebber. Juli Zeh slaagt er bovendien in om serieuze onderwerpen waarover in de paardenwereld verhitte discussies worden gevoerd analytisch, maar ook met humor en zonder overbodige uitweidingen helder te schetsen. Daar kunnen we als paardenvrouw nog wat van leren.

Wil jij ‘Over mensen en paarden’ ook lezen?

Natuurlijk Paarden mag van uitgeverij Ambo|Anthos twee boeken weggeven! Schrijf onder deze boekenblog in een reactie waarom jij ‘Over mensen en paarden’ graag wil lezen, of aan wie je het graag zou willen geven en maak kans op een boek.

Noot: je reactie wordt niet direct zichtbaar.

---

14-10-2020: de winnaars zijn bekend! Stephanie en Annet: leuk dat jullie meededen met deze winactie. Geniet van jullie boek!

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

 1. Lijkt me een heel fijn boek. Eigenlijk zou iedereen die aan paarden begint geschoold mogen worden op de manier zoals ze beschrijft. Ipv rijden en omgang met druk naar wederzijds vertrouwen en respect. Ik ben gelukkig een instructrice tegengekomen die ook op deze basis werkt en ookal heb ik 12 jaar een eigen paard gehad er valt nog heel veel te leren. En idd wat een enorme spiegel ☺️

 2. Voor mijn nichtje die uit liefde twee paarden heeft gekocht, ontzettend leergierig is maar nog aan het orienteren is welke weg ze wil bewandelen. Ze krijgt veel adviezen van alle kanten en wil de ‘natuurlijke’ kant opgaan maar weet zich lastig te weren tegen doorgewinterde paardenmensen, die natuurlijk paard houden geen warm hart toedragen (zachtjes uitgedrukt!).

 3. Mijn dochter is paardenvrouw in hart en nieren. Ze is nu 33 jaar en het meisje van toen mocht een sport uitkiezen na het behalen van haar zwemdiploma. Helaas trok niets haar belangstelling, dacht ik. Uiteindelijk kwam ze er mee voor de draad, “ik wil wel op paardrijles”. Als stadsmens niet mijn wereld, hoe kwam ze er bij? En, ze is voor van alles allergisch. Na een manege gezocht te hebben zijn we door de stallen gelopen en hebben afgewacht of er een allergische reactie zou komen. Ze ging dus op paardrijles.
  Haar eerste paardje kwam 16 jaar geleden, weggedaan omdat niemand op de manege met haar om kon gaan. En de tweede 11 jaar geleden, ‘op gevallen’ tijdens haar stage op een ranch in Texas.
  Ik bewonder haar passie, haar tomeloze inzet en haar houding ten opzichte van paarden, de diepe liefde die ze voor hen heeft.
  Ik gun haar dit boek, van harte!

 4. Over mensen en paarden, alleen de titel doet mij, als 22 jaar geleden afgestudeerd humaan fysiotherapeut en nu bijna afgestudeerd dierfysiotherapeut erg verlangen om dit boek te lezen. Mensen en dieren en vooral de interactie vind ik machtig interessant en tijdens mijn studie werd ik nog eens zoveel wijzer over waarom een paard soms echt niet meekan in wat er van hem gevraagd wordt. Super fijn dat er nu een goed boek is om eigenaren van een paard dat ik ga behandelen op te wijzen. Zodat ze echt beter snappen wat ze zelf kunnen organiseren om het beste voor hun paard te doen.

 5. Wederzijds respect,vertrouwen, en het geven van een gezonde paardenbasis in voeding en natuurlijke stalling geeft alles weer in je paard. Heb twee paarden en leer altijd weer bij.Dat is een heerlijk gegeven.

  1. Als jong meisje begonnen met paardrijden op de traditionele manier. Lang niets met paarden gedaan. Nu als volwassen vrouw weer terug tussen de paarden. Op het moment verdiep ik mij overal in. Echter volledig op een zo natuurlijk mogelijke manier. Respect hebben voor het paard. Hij heeft een wil, en wil ook gehoord worden. Hij is er om de mensen dingen te doen inzien en te leren. Dit boek zal mijn zoektocht naar een maatje (eigen paard) helpen door nog breder te kijken. Het lijkt mij een geweldig boek. Wat zeker gedeeld zal worden aan de mensen die er ook zo over denken.

 6. Dit klinkt als het boek waar de paarden wereld op heeft gewacht…. Wat zou ik dit boek graag weggeven aan al die stal- en paarden eigenaren, die nog dagelijks handelen vanuit traditie en verouderde inzichten, en daarbij uit de grond van hun hart geloven dat ze het zo het beste doen voor hun paard(en). Maar wat zou ik dit boek ook zelf graag lezen! Want hoewel ik inmiddels al 30 jaar geleden begonnen ben om een andere weg in te slaan, de weg van natuurlijk paarden houden en trainen, ben ik ervan overtuigd dat ook ik nog oneindig veel te leren heb…

 7. Ook ik wil het boek graag lezen, eigenlijk staat hij al een eindje in mijn verlanglijstje. (veel boeken over paarden, maar ook andere boeken)
  Ik geloof dat er heel veel herkenbare stukken in zullen zitten, maar ook benieuwd naar alle dingen die ik kan (bij)leren en inzichten die ik kan krijgen!
  Het boek winnen zou dus helemaal top zijn!

 8. Zoals veel mensen ben ik ook eerst op de traditionele manier begonnen met paardrijden op een manege. Al snel voelde dit niet meer helemaal juist en ben ik me gaan verdiepen in een natuurlijkere manier van paarden houden met meer respect voor het prachtige wezen dat een paard is. Intussen houd ik mijn eigen paarden aan huis in een kleinschalige paddock paradise. Als groot boekenliefhebber lijkt dit boek me heel interessant om te lezen, niet alleen omwille van de waarschijnlijk herkenbare situaties die beschreven worden maar ook door de aandacht voor de discussiepunten in de hedendaagse paardenwereld.

 9. Leuk om de inzichten verder te verdiepen. Sinds een week heb ik mijn jaarling Lucky in een paddock paradise 24 uur buiten staan. Zelf ben ik met de traditionele manier ‘opgevoed’. Gelukkig heb ik leren inzien dat het ook anders en zo veel mooier kan. Daarom zou ik ook Lucky graag op een natuurlijke manier willen ‘opvoeden’, samen met de andere paarden om haar heen. Maar ook als ze er na een aantal jaren klaar voor is om een stap verder te zetten. Met alle rust allerlei nieuwe, spannende dingen relaxt kunnen aanleren.
  Daarnaast zal het boek door al mijn paddock paradisers (ik kan ze moeilijk stalgenoten noemen) ook graag worden gelezen, zodat we met z’n allen wat te sparren hebben om het nog mooier voor de liefdevolle en eerlijke paarden te maken.

 10. Hoi
  Als ik vroeger wist wat ik nu weet en ik wil nog veeel meer leren dus heel graag wil ik het boek lezen !! En daarna doorgeven aan mensen die ook nog veel mogen leren over het omgaan met paarden.
  En dan diegene vragen het ook weer door te geven zodat er veel mensen wijzer worden en nog meer paarden een gelukkiger bestaan daardoor krijgen!!!
  Yesss pleazzzze

 11. Inderdaad hier ook “opgevoed” in de traditie van “Ze mogen 23 uur per dag luieren (in hun box) dus dat ene uurtje moeten ze doen wat ìk wil”, terwijl ik me met deze repressieve / agressieve omgang met paarden (of dieren in het algemeen) helemaal niet op m’n gemak voelde…
  Helaas is het nog immer oppassen geblazen om niet toch weer in enkele oude ingesleten patronen te vervallen…
  Daarom blijft praten met gelijkgestemden en er over lezen altijd nodig…
  Alles wat je nieuwe mindset versterkt is belangrijk!

 12. Ik zou het boek graag willen winnen om het vervolgens aan mij dochter Ulrike van 14 te geven, zodat zij ons allemaal een stap voor kan zijn in de omgang en rijden van paarden.
  Zelf ben ik een lange weg gegaan, via de ‘normale’ maneges en vervolgens de opleiding ISPH in België. Ik zat in het eerste klasje en wij waren aan het pioneren met Emiel Voest, Eric Laarakker en zo verder.
  Ik hoop echt dat het besef en bewustzijn van mensen over hun gedrag met dieren(lees: paarden) gaat veranderen, van boxen naar een weide met soortgenoten…..

 13. Van traditioneel een weg uitgebouwd naar een meer paardvriendelijkere manier van paarden huisvesten, trainen, voederen en nog zoveel meer… Wat een parcours hebben we al afgelegd! Graag blijf ik mensen verder op weg helpen deze weg te zoeken in het belang van onze prachtige paarden. Een heerlijk boek lijkt het me om te lezen tijdens de kille herfstavond voor de kachel. Be smart, think different! Ariane & de horsies

 14. Ook ik ben opgegroeid met een “traditionele” manier van omgaan en houden van paarden. Druk en respect afdwingen en voerbeloning was absoluut ongewenst! Nooit heb ik begrepen waarom ik mijn paard geen snoepjes mocht geven tijdens de training, maar mijn hond wel, dus dat deed ik stiekem.
  Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met +R-training en is mijn kijk op paarden, hun emoties (en de mijne), de manier van trainen en paardenhouden 180 graden gedraaid en daar ben ik zo blij mee!
  Volgens mij ga ik heel veel dingen uit dit boek herkennen en ben daar reuze nieuwsgierig naar!

 15. “Dat er vandaag de dag nog zo veel misgaat is meestal niet te wijten aan onverschilligheid of kwade wil, maar aan onwetendheid.” Precies hoe ik het ervaar bij zowel mezelf als anderen. Ik wil het boek graag lezen.

 16. “het in de omgang met paarden vooral op twee dingen aankwam: perfecte timing en controle over je eigen emoties”

  Waanzinnig boeiend! Daar wil ik alles over leren / lezen!

 17. Toeval bestaat niet. Vandaag zei een klant tegen mij “dit boek moet je lezen….zoveel herkenning” en dan kom ik deze weggever tegen wow!
  Ik zou dit boek graag winnen. Ook ik ben een paardenmeisje die vroeger veel heeft gedaan zonder angst, zonder kennis. Nu als paardenvrouw met zoveel meer kennis en dit proberen over te brengen.

  1. Toeval bestaat niet. Vandaag zei een klant tegen mij “dit boek moet je lezen….zoveel herkenning” en dan kom ik deze weggever tegen wow!
   Ik zou dit boek graag winnen. Ook ik ben een paardenmeisje die vroeger veel heeft gedaan zonder angst, zonder kennis. Nu als paardenvrouw met zoveel meer kennis en dit proberen over te brengen.

 18. Ik zou super graag het boek ‘Over mensen en paarden’ winnen. Ik lees erg graag en heb al meermaals gemerkt hoeveel deze kennis kan bijdragen aan mijn relatie met mijn paard. Ikzelf ben nog steeds samen met hem op zoek naar een zo natuurlijk mogelijke manier van omgaan waarin rust en respect voor elkaar centraal staan. Ik wil graag de beste versie van mezelf worden en zoveel mogelijk kennis opdoen om dit voor hem mogelijk te kunnen maken. Het zou dan ook heel fijn zijn om via dit boek weer wat inzichten op te doen! 🥰

  Groetjes,
  Illusion & Romy

Leave a Comment