track op mini paddock paradise

Buitenkijken bij: Marcella schakelt om naar buitenhuisvesting voor haar paarden

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Marcella ArendsLeave a Comment

Een nieuwe Buitenkijken bij... ik weet zeker dat deze blog een inspiratiebron zal zijn voor paardenhouders die nog twijfelen of het op hun locatie, met de beschikbare ruimte, wel mogelijk is om een paddock paradise buitenhuisvesting voor hun paarden te realiseren. Marcella zette de grote stap: ze schakelde om naar een fijne buitenhuisvesting voor haar paarden. Natuurlijk Paarden mag meekijken in het mini paddock paradise op 3000 m2 van Marcella en haar gezin. 

Even voorstellen

Mijn naam is Marcella samen met mijn man en 2 kinderen zijn we 3 jaar geleden verhuisd naar het mooie dorp Voorst.

Een droom die uit is gekomen, want we hebben nu onze paarden en ondertussen nog vele andere dieren aan huis.

Onze paarden

De paarden leven hier samen in een kudde. Ik heb twee keer een periode een pensionklant gehad maar op dit moment lopen er alleen onze paarden. En dat is eigenlijk ook wel weer even lekker.

paarden buitenhuisvesting

Friese merrie Jelske

Mijn Friese merrie van 12 jaar, Jelske, is de leider van de kudde. Zij is nu 6 jaar bij ons. Het is een echte dame maar o zo lief. Met haar rijd ik recreatief, maak ik zo nu en dan een sprong, ga ik lekker op buitenrit, geef ik les aan jeugd en coach ik mensen. Met wedstijdrijden ben ik met haar gestopt omdat ik haar daar echt geen plezier mee doe en het voor mij meer frustraties opriep dan plezier.

Vienna

Vienna Le Sursant, een 18 jarige KWPN merrie. Wij hebben haar nu 1 ½ jaar, zij is van onze dochter die de overstap naar paard heeft gemaakt. Wij rijden beide wedstrijden met haar, mijn dochter springt ook regelmatig op de club of thuis, ze tut, speelt en mijn droom is om met haar de Z-dressuur te halen. Daar ben ik voor aan het trainen. Daarnaast zet ik haar in voor coaching. En mag ze ook gewoon paard zijn.

Kim de shetlander

Dan hebben we Kim, een shetlander merrie van 19 jaar. Zij is begin van dit jaar bij ons gekomen. In het verleden is zij niet zo goed behandeld en had te maken met ernstig overgewicht. Zij heeft veel veulentjes ter wereld gebracht.

Onze dochter zag haar en zo zijn we gaan kijken. Ze was al bij iemand die al beter voor haar zorgde, ik heb wat testjes gedaan of ze inzetbaar was om te gaan coachen.  En wat zijn we blij met haar, ze doet het super goed, ze is heel lief, is steeds minder schuw, ze is langzaam onderdeel geworden van de kudde en ook heb ik haar al een paar keer ingezet met coaching. Zo kan ze hier hopelijk nog vele jaren lekker paard zijn.

knuffelen met shetlander buitenhuisvesting

Een start maken met natuurlijk paardenhouden

Het begon allemaal doordat ik zelf in aanraking was gekomen met het op natuurlijke wijze houden van paarden. De pony van onze dochter hadden we op een paddock Paradise lopen, maar daar liepen we tegen wat luxe en praktische zaken aan. Mijn Fries stond op dat moment nog op een pensionstal waar ze bij het minste of geringste op stal moest blijven staan. Dat ging mij steeds meer tegen staan.

Mijn wens was om de luxe en het natuurlijke te combineren met elkaar. Dus het gemak van droog kunnen zadelen enz., maar wel de paarden de eigen keus te geven waar zij willen staan.

Zo ontstonden de plannen voor het creëren van ons eigen mini paddock Paradise.

mini paddock paradises buitenhuisvesting voor paarden

Inrichting van de ruimte

De inloopstal in onze buitenhuisvesting is ongeveer 10m bij 5m. Op het beton liggen rubberen matten. In de zomer ligt er geen bedekking op, in de winter meng ik vlas en zaagsel door elkaar en strooien we er ook nog stro op. Dit om de benen wat te kunnen laten drogen wanneer het veel regent. En het stro zodat ze nog wat extra’s te knabbelen hebben.

Mijn man heeft de inloopstal en poetsplaats zelf gebouwd. Hij heeft de fundering van oude telefoonpalen en betonplaten (die zijn hergebruikt van de campingplekken) gemaakt.

De ombouw is deels dichtgezet met houten rabatdelen en boven het stalgedeelte liggen geïsoleerde dakplaten. Boven de poetsplaats liggen doorzichtige platen voor zoveel mogelijk natuurlijk licht.

schuilstal voor paarden buitenhuisvesting

Drinkwater en verlichting

De automatische drinkbak is aangesloten op het grondwater, hier hebben we een punt voor laten spuiten. Daarbij hebben we energiebesparende verlichting opgehangen. Deze kan ik vanuit huis aan- en uitschakelen.

Een must in de buitenhuisvesting: verharding voor de inloopstal

Omdat we hier met kleigrond te maken hebben, was het de eerste jaren wel afzien. Inmiddels hebben we gelukkig een mooi stuk verharding voor de stal, richting de bak en de in- en uit gang. Zodat we daar goed overheen kunnen en niet meer tot aan onze knieën weg zakken.

verharding inloopstal buitenhuisvesting

Rijbak en omheining

We hebben een rijbak 20x40m aan laten leggen en een mooi hekwerk rondom het paardenterrein.

Het Paddock Paradise: de tracks en begroeiing

De buitenhuisvesting van de paarden bestaat uit een inloopstal, het stuk voor de stal van zo’n 10x10m is verhard door hergebruikte stelconplaten.

We hebben een wei en daarom heen een track van rondom 250m.

track paddock paradise buitenhuisvesting paarden

Voerpekken en slowfeeder in de buitenhuisvesting

Er zijn verschillende voerplekken. Bij de stal hebben we hooinetten hangen, op de track in een hoek  (in de schaduw ) hebben we een bak staan ook met een net erin / slowfeeder  waar we hooi in doen.

slowfeeder buitenhuisvesting paarden

Bomen: schaduw en snacken

Dan hebben we achterop de track drie grote tamme kastanjes staan. Daar staan de paarden in de zomer graag lekker in de schaduw. In de herfst vinden ze het lekker om de gevallen kastanjes op te eten, ze pellen dan heel voorzichtig de prikkelschil eraf.

De meeste kastanjes ruimen we op, maar er blijft nog genoeg vallen om van te smullen. In de wei staan hazelnotenbomen. Hier eten de paarden graag de bladeren van op. Er lopen dan giraffen rond in de wei.

bomen in buitenhuisvesting paarden

Extraatje: wilgentakken

Als extra gooien we ook regelmatig wat wilgentakken van onze wilgen op het harde en deze worden dan zorgvuldig ontdaan van hun schors. Dit bevat veel antioxidanten. De wei bemesten we met eigen paardenmest en hebben we door het bestaande gras kruidengras ingezaaid.

wilgentakken voeren paarden

Voeding, ontwormen en hoefsmid

Naast het hooi krijgt Vienna 2 keer per dag 18+ slobber, 18+ muesli en ‘s ochtends een vloeibaar supplement om de gewrichten te ondersteunen.

Jelske krijgt 2 keer per dag brok, muesli, gecombineerd met structuurrijk krachtvoer.

Ze krijgen alle drie een aanvullende ruwvoermix en na hard werken (zweten) ook elektrolyten bijgevoerd.

Een keer per maand geef ik de paarden een zand kuur, psyllium.

Ontwormen doe zo nodig na mestonderzoek. De hoefsmid komt hier om de 9 à 10 weken,

Vienna staat voor altijd op ijzers en in de zomer staan Vienna en Jelske beide vierkant op ijzers. 1 keer per jaar komt de paardentandarts en in oktober en februari geeft ik altijd nog een vitaminespuit.

Dekens in de buitenhuisvesting

In de zomerperiode hebben de grote paarden een vliegendeken en masker op. Kim heeft alleen een vliegenmasker op, dit omdat ze anders veel last van de vliegen op hun ogen hebben. Wat mooi om te zien is dat ze vaak in de middag in de stal gaan staan, dan doen namelijk de dakplaten hun werk en is het in de stal koeler dan erbuiten.

In de herfst en winter hebben de grote paarden een goede deken op, dit doe ik omdat ik anders de paarden te nat onder het zadel heb, en ze zo wat dunner in de vacht blijven.

vliegendekens buitenhuisvesting paarden

Water en modder in het natte seizoen

Wanneer er plassen liggen op het verharde stuk, dan kiezen de paarden ervoor om daar uit te drinken.

Helaas door de kleigrond wordt de track bij veel regen erg blubberig en glad, we zetten deze dan  dicht en houden de rijbak open zodat ze daar lekker kunnen liggen en rondlopen.

rijbak openlaten buitenhuisvesting

De omschakeling naar de buitenhuisvesting

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin en dan met name de eerste winter wel slapeloze nachten heb gehad. Ik vond het spannend dat ze niet veilig en droog op stal stonden. Ze in een grote hagel- en onweersbui zo buiten te zien staan vond ik lastig.

En na een heftige storm die nogal wat schade in de omgeving, aan ons huis en buiten heeft veroorzaakt ging ik ‘s nachts nogal eens vanuit huis kijken of de paarden er nog goed bij stonden.

Jelske heeft zeker wel moeten wennen en dat was te merken aan het afvallen in die winter. Vienna is afgelopen jaar ook afgevallen, maar dit hadden we snel weer onder controle door haar extra ondersteuning qua voeding te geven.

luieren in bak buitenhuisvesting paarden

Helemaal gewend aan de nieuwe buitenhuisvesting

De paarden zijn het nu helemaal gewend om niet meer op stal te staan, ze zijn zo relaxt, glimmen ondanks de stof als een spiegel. En waar ik altijd zo blij van wordt is dat wanneer ik aan kom lopen ik vaak begroet wordt met een lieve hinnik en een knuffel van Jelske.

Wat wij niet hebben zijn allerlei attributen op de track. Denk aan auto banden en of boomstammen. Dit doe ik niet omdat Vienna nogal blessuregevoelig is en ik wil voorkomen dat zij onnodige blessures oploopt.

Mijn advies bij het overschakelen op een paddock paradise

Ik zou dan ook willen adviseren om goed naar je paard te kijken of deze  wel of niet kan omgaan met het leven in een buitenhuisvesting. Is je paard nog jong dan kan je hem dit beter leren dan een paard wat al op leeftijd is en altijd op stal en in een strakke wei of paddock heeft gestaan.

Let ook op, of je paard niet te veel afvalt in de winter, zeker als het de eerste winter 24/7 buiten is.

Durf het te doen, bekijk wat jij goed vindt voor je paarden en welke signalen je paarden afgeven. Maar onderschat niet dat het ook veel werk is, om alles bij te houden.

Coaching met paarden

Door de stap te zetten om de paarden bij huis en op deze wijze te huisvesten is de band met mijn paarden nog hechter geworden.

Omdat ik merkte dat ik zelf veel steun en ontspanning vind wanneer ik bij / met de paarden bezig ben, ben ik de HBO opleiding cognitieve coaching met behulp van paarden gaan volgen. Ik kan nu vol trots zeggen dat ik recent mijn eigen onderneming ben gestart en hoop veel mensen samen met mijn paarden te kunnen helpen.

Op Marcella's website vind je meer informatie over haar coachingsaanbod.

overschakelen naar buitenhuisvesting paarden

Meer Buitenkijken bij..?

Op de Natuurlijk Paarden website vind je regelmatig nieuwe blogs in de rubriek Buitenkijken bij... In deze rubriek proberen we je te inspireren tot het inrichten van een mooie buitenhuisvesting voor je paarden. En dat hoeft echt niet altijd op een gigantisch landgoed te zijn!

Marloes laat je zien hoe je je paarden kunt uitdagen met allerlei spelletjes en verrijking van je paddocks.

In de buitenhuisvesting van Inès vind je weer andere inspirerende ideeën voor de inrichting van een paddock paradise.

In deze blog vind je 10 tips voor je eigen paddock paradise.

En ook Annemarieke deelt haar ervaringen graag!

Doe je ook mee?

Wil jij ook graag jouw paddock paradise aan de lezers van Natuurlijk Paarden laten zien? Dat kan! Stuur een mailtje of berichtje via de Natuurlijk Paarden Facebookpagina.

Verm-X natuurlijke ontwormingNatuurlijk Paarden Giveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Leave a Comment