bloemen voor paarden in paddock paradise

Buitenkijken bij: Ukie’s Paddock Paradise

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Persoonlijk by Marloes Vogel1 Comment

Speciaal voor Natuurlijk Paarden maakte Marloes deze prachtige 'Buitenkijken bij...' blog. We krijgen een inkijkje in Ukie's Paddock Paradise, de 24/7 buitenhuisvesting die Marloes aanlegde voor haar paarden. Lees en kijk mee: je doet gegarandeerd inspiratie op voor je eigen paardenparadijs!

De bewoners van ons Paddock Paradise

Mijn kudde bestaat uit vijf paarden. De Fjorden Ukie, Mjolnir en Oyke en Shetlanders Kiki en Zowie. Ukie is een merrie van 20 jaar oud, ik heb haar 16 jaar geleden van mijn opa gekregen. Mijn opa heeft vroeger vele fjordenveulentjes gefokt en de liefde voor de Fjord heb ik van hem overgenomen.

Met Ukie heb ik in de afgelopen jaren van alles gedaan, van dressuurwedstrijden tot eventing, vrijheidsdressuur en bosritjes. De laatste jaren heeft ze twee veulentjes gekregen en daarnaast genieten wij allebei het meest van buitenrijden en wandelen.

Fjordenfamilie en gezelschapspony's

Mjolnir en Oyke zijn twee zoons van Ukie, ze worden dit jaar 4 en 2. Mjolnir ben ik nu rustig aan het beleren vanaf de grond, Oyke mag uiteraard nog lekker van zijn kleutertijd genieten.

De shetlanders Kiki en Zowie zijn mijn twee lieve gezelschapspony’s van 10 en 11 jaar en zijn al vanaf veulentje bij mij.

zandpaddock in paddock paradise

Speciale behandeling

Ukie krijgt vanwege haar gezondheid (PPID) geen gras meer. Oyke en Mjolnir mogen elke dag een paar uurtjes op de wei en dan mogen de shetten bij Ukie op het paddock paradise.

In principe staan de Fjorden en Shetlanders apart van elkaar, Mjolnir en Kiki vinden elkaar echt niet leuk (helaas). Dus dan lossen we het zo maar op. De shetjes hebben een eigen inloopstal met grote zandpaddock.

Voeren in Ukie's Paddock Paradise

In tegenstelling tot veel andere paardeneigenaren voer ik mijn paarden niet onbeperkt hooi. Ik heb het geprobeerd, maar ik merk dat ze daar te dik van worden.

Om ze toch voldoende ruwvoer aan te bieden, is er altijd tarwestro aanwezig. Het heeft een paar weken geduurd, maar nu eten ze het graag.

voerplek in Ukies paddock paradise

Aanvulling: verse takken en kruiden

Daarnaast bied ik een paar keer per week verse takken aan, afhankelijk van het seizoen. Wilg is het hele jaar door te vinden en in de zomer knip ik ook vaak hazelaar en berk voor de paarden.

Om de paarden in hun vitaminebehoefte te voorzien, krijgen ze wat bijgevoerd. Ukie krijgt nog wat ondersteunende supplementen vanwege de PPID, maar verder probeer ik daar niet te veel van te geven.

In het voorjaar geef ik wel een kuurtje met Mariadistelzaden, ter ondersteuning van de lever.

Extraatjes die de paarden mogen zoeken

Dagelijks verstop ik in de paddock kleine snackjes, zoals stukjes wortel, biet, rozenbottels, grasbrokken en vers geplukte kruiden. Als afwisseling voer ik ook muesli van en bietenpulp. Krachtvoer met graan is voor mijn paarden echt een no-go.

snacks voor paarden tussen gevlochten takken

Tussen gevlochten takken kun je heel leuk een extraatje verstoppen

Ukie's Paddock Paradise: hoe het idee ontstond

Het idee om een paddock paradise aan te leggen komt eigenlijk door Ukie zelf. Mijn paarden stonden bij mijn opa aan huis en hebben altijd veel buiten gestaan, maar in de winter stonden ze ’s nachts op stal.

Toen Ukie hoogdrachtig was van Mjolnir (voorjaar 2016), was het op de wei zo nat dat ze eigenlijk niet 24/7 buiten kon blijven. Na een nacht op stal was ze zo stijf als een plank en kreeg ze dikke benen.

We hebben toen onze trailer naar buiten gehaald en van de trailerstalling een inloopstal gemaakt. Dat beviel zo goed dat we die inloopstal een jaar zo hebben gelaten.

Onze eigen plek

In 2017 kochten mijn vriend en ik het huis van mijn opa en mocht ik zelf gaan nadenken over de indeling van de wei. We hebben toen in de bestaande stallen nieuwe deuren gemaakt, waardoor het inloopstallen zijn geworden.

Vanuit de stal hebben we paddocks en paden met wit zand aangelegd. Inmiddels is het paddock paradise uitgebreid met een vernieuwde schuilstal, twee ‘speeltuinen’ en een (snoep)bos.

paddock bij inloopstal fjord

Schuilmogelijkheden in Ukie's Paddock paradise

Vooraan in het paddock paradise staat de schuilstal. Hierin hangen schuurborstels, mineralenstenen en netten met stro. Ook staan hier de waterbakken.

Ik probeer zo min mogelijk hooi in de stal te voeren, alleen bij heel slecht weer. Ik wil juist dat de paarden zo veel mogelijk bewegen, dus het hooi geef ik verderop in de paddock.

inloopstal Ukies paddock paradise

Als je een stukje doorloopt over het pad kom je bij de eerste ‘speeltuin’. Zo noem ik de paddocks met verrijking. Hier ligt de waterpoel en een grote boomstam en tractorband om aan te schuren.

poel in Paddock Paradise

De paarden kunnen vanuit deze speeltuin naar links of rechts. Als ze naar links gaan, komen ze bij de tweede speeltuin met een berg, grote boomstam en voerplekken voor het hooi. Oyke staat graag bovenop de berg te slapen.

aanleg heuvel paddock paradise

Eetbare bomen en struiken

Achterin het paddock paradise vind je een bosje. Dit bos is ongeveer 20x20 meter groot en staat vol met eetbare bomen en struiken, zoals wilgen, berkjes, meidoorns, lindebomen en dennen.

Ik ben zelf gek op bloemen en planten en vind het leuk om mooie soorten uit te zoeken. De knotwilg is bij iedereen wel bekend, maar er zijn nog vele andere eetbare wilgensoorten die ook nog een mooie sierwaarde hebben.

Snackhagen

De planten in het bosje moeten nog wat groeien, maar daarna mogen de paarden er lekker van snoepen.

eetbare haag planten paddock paradise

Een paar jaar geleden stond er nog geen enkele boom in onze wei (geen schaduw!), inmiddels hebben we zo’n 50 boompjes (groot en klein), honderden struikjes en 150 meter haag geplant. Allemaal eetbaar voor paarden. Meer over het planten van een eetbare haag voor je paarden vind je in deze blog.

De meeste beplanting staat nog veilig achter een stroomdraadje, maar ik verwacht dat er deze zomer al gesnoept kan worden.

meidoornhaag planten voor paarden

Eetbare hagen

Extraatjes om de paarden in Ukies Paddock Paradise uit te dagen

Als uitdaging liggen er verschillende obstakels op het pad, zoals boomstammen en autobanden. Soms vliegen de paarden keihard over de boomstammen heen, dat is echt genieten als ik dat zie.

boomstam als verrijking van je paddock paradise

De autobanden liggen er voor de coördinatie, de paarden stappen hier netjes doorheen. De autobanden zijn ook handig om ronde voerbakken in te verstoppen.

autobanden in track

Paden in het Paddock Paradise

De paddock heeft nu alleen paden van wit zand, maar dit wil ik uitbreiden met een stoeptegelpad naar de schuilstal en een pad met boomschors in het bos. Ik heb ook nagedacht over een puinpad, maar ik wil de grond daar liever niet mee vervuilen.

De tegels wil ik toevoegen om in de winter makkelijker met de kruiwagen te kunnen rijden en om een stevige ondergrond voor de hoeven van de paarden te bieden. Onlangs heb ik een cursus hoefverzorging bij Klaas Feuth gedaan en daar heb ik geleerd dat een paardenhoef baat heeft bij het bewegen over verschillende ondergronden. Ook daarom wil ik graag meer variatie aanbrengen.

Het is wel een flinke klus om de randjes van de paden grasvrij te houden. Ukie kan niet goed tegen korte grasjes, dus we doen ons best om de paden kaal te houden. Met jaarlijks een nieuwe levering zand lukt dit best goed.

indeling paddock paradise

Uitkijken naar de toekomst

In de toekomst wil ik de paddock nog uitbreiden met een extra pad langs de sloot, maar dit is voor over een paar jaar.

Ik ben voor nu erg tevreden over ons paddock paradise en ik denk dat het genoeg uitdaging en verrijking biedt voor mijn paarden. Ik kijk er naar uit dat de bomen wat groter zijn en echt schaduw gaan geven in de zomer.

Weidebeheer

Naast het aanleggen van het paddock paradise heb ik ook de weilanden aangepakt. Het achterste gedeelte van ons land gebruiken we om te hooien, daar stond al mooi divers gras. Als hier een kaal plek in komt, zaai ik dat door met een kruiden- en bloemenmengsel. Zo krijg je op den duur wat meer diversiteit in de wei.

eetbare kruiden voor paarden zaaien

Een van de kleine weilanden lag er slechter bij en hebben we laten omploegen. Deze wei heb ik daarna doorgezaaid met een gemengd paardengrasmengsel en veel bloemen en kruiden. Dit is afgelopen jaar gehooid en dit was het lekkerste hooi wat ik ooit heb geroken, zo kruidig.

Na het hooien laten wij eigen paardenmest uitrijden over de wei en in het najaar wat kalk.

aanleggen track in paddock paradise

Tips: uitdaging in je Paddock Paradise

Ons perceel is ruim 1 hectare groot, waarvan ongeveer de helft wordt gebruikt voor het paddock paradise. Het is niet super groot, maar door het slim in te richten kun je je paard toch uitdagen om wat extra stapjes te zetten.

De afstand tussen de waterbakken en de verste hooiplaats is bijna 200 meter. Dit wil ik ook graag als tip meegeven; een paddock paradise hoeft niet enorm groot te zijn. Als je zorgt voor paden die breed genoeg zijn en voldoende eetplekken kun je een geweldige plek creëren.

Snackspelletjes voor je paard

Ik daag mijn paarden uit om te zoeken naar voedsel. Dat is heel leuk en simpel om zelf ook te proberen: zoek een aantal boomstammetjes en leg die bij elkaar, verstop tussen de boomstammetjes wat lekkers en laat je paard hier naar zoeken. De meeste paarden vinden dit erg leuk. Als je op meerdere plekken in de paddock zo’n spelletje maakt, zul je zien dat je paard hier regelmatig even gaat zoeken en snuffelen.

Je hoeft hier geen paddock paradise voor te hebben, het kan een ‘saaie’ paddock ook al een stuk leuker maken!

Eigen bloemenmengsel

Ik vind het heel leuk om te laten zien dat paarden veel meer mogen eten dan gras, hooi en wilgentakken.

Daarom heb ik een eigen bloemenmengsel samengesteld: Ukie’s Bloementuintje voor paarden. Dit mengel kun je veilig naast de wei, bak of paddock zaaien. Of thuis in de tuin als het op stal niet mag.

De bloemen zijn ook goed voor de bijen en ze zijn mooi om te zien. Mijn bloemenzaadjes zijn te koop via facebook: Ukies paddock paradise.

bloemen in paddock paradise

Volg Ukie's Paddock Paradise!

Vorig jaar heb ik de eerste open dag georganiseerd en het is de bedoeling om er dit jaar weer een te doen. Iedereen is dan van harte welkom!

Je kunt ons volgen op Facebook en Instagam: @UkiesPaddockParadise

Meer lezen?

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor de aanleg van je eigen Paddock Paradise? Natuurlijk Paarden kijkt regelmatig mee in de rubriek 'Buitenkijken bij...'. Zo keken we al mee in Jankes Paradys en bij equitherapeute Stephanie Freriks.

Heb jij ook zo'n mooie 24-7 buitenhuisvesting voor je paarden en vind je het leuk om je ervaringen met Natuurlijk Paarden lezers te delen? Laat het ons weten!

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

Comments

  1. Oh wat leuk om te lezen!!
    Ik heb zelf ook n PP helemaal zelf gemaakt, en ben ook steeds bezig om t nog interessanter en leuker voor m n kudde van 4 temaken…2 schetlanders, 1 gangenpaard, en n middelgrote ruin….
    Super leuk om je blog te lezen,ik ga je zeker volgen op Facebook.
    Lieve groet Joselien

Leave a Comment