duurzaamheid paarden

Duurzaamheid en paarden? 10 tips voor een groener paardenleven

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda LebesqueLeave a Comment

Duurzaamheid en paarden, gaat dat samen? Ja zeker, want veel kleine stapjes maken samen grote sprongen! Ook met en rondom onze paarden kunnen we met kleine stapjes groener worden. Daarom 10 tips voor een groener paardenleven.

1. Gebruik verzorgingsproducten op natuurlijke basis

Niet alleen fijn voor het milieu, maar ook fijn voor je paard en je portemonnee! En zijn zoveel heerlijke natuurlijke verzorgingsproducten beschikbaar. Denk aan kokosvet, olijfolie, jojoba-olie, essentiële oliën, theetjes van kruiden, lijnzaad of vlozaad.

2. Verdiep je in natuurlijke, biologische voeding

Weet jij wat je je paard voert en wat je paard precies nodig heeft? Een goede basiskennis van voeding is erg belangrijk als paardeneigenaar of verzorger, kennis van natuurlijke en biologische voeding nog beter! En dan zeg ik echt niet dat je meteen helemaal biologisch moet gaan hoor. Maar het is goed om te weten wanneer iets biologisch, natuurlijk of 'regulier' is en wat het effect hiervan is. Biologische producten zijn in ieder geval veel minder belastend voor het milieu.

3. Neem je ontwormingsbeleid onder de loep

Probeer zo min mogelijk chemisch te ontwormen. Dit is niet alleen een aanslag op de weerstand en het darmmilieu van je paard, maar ook nog eens schadelijk voor de bodem en het milieu. Laat mestonderzoek doen voor je naar de traditionele wormenkuur grijpt, en kijk of je preventief kunt werken met natuurlijke middelen en kruiden. Lees hier meer over natuurlijk ontwormen.

4. Composteer je paardenmest

Je kunt een composthoop maken van paardenmest. Deze compost kun je later weer gebruiken als bemesting van je wei, tuin of moestuin. Voor je composthoop gebruik je niet alleen paardenmest, maar ook oud hooi, dunne takjes, bladeren en ander organisch materiaal. Wil je echt duurzaam bezig zijn? Je composthoop kan zo heet worden dat je er water mee kunt verwarmen. Ideaal voor een buitendouche!

5. Recycle oud hooi als bodembedekking en daarna op de composthoop

Heb je ook wel eens rondslingerend hooi dat je paarden niet meer willen eten? Meng dit dan door de bodembedekking van je (inloop)stal of gebruik het als tijdelijke bodembedekking. Paarden vinden dit heerlijk om in te liggen (of urineren) en zo heeft het toch nog een functie. Vanuit je stal is het ideaal voor op de composthoop. Door oud hooi op je composthoop te brengen, composteert deze veel sneller.

6. Hergebruik je kleren

Dit doe ik heel erg veel! Ik heb maar twee rijbroeken, verder draag ik bij de paarden alleen maar oude kleren. Ik heb mijn nieuwe kleren waar ik erg zuinig op ben: geen katten op schoot en niet bij de paarden (dus direct uit als ik thuis kom van mijn werk). Die worden ooit een keer verbannen naar de 'minder-nieuwe-kleren-plank', en daarna pas naar de 'paarden-kloffie-plank'. Na de 'paarden-kloffie-plank' heb ik nog een halte, de 'schilder-en-klus-plank'. Moet je nagaan hoe afgedragen ik er dan uitzie, haha.

7. Minder je setjes-verslaving

Als je die al hebt natuurlijk ;) Je hebt helemaal niet zoveel spullen nodig om te genieten van je paarden. Mooie hoofdstellen, strass-steentjes en gekleurde halsters met matchende peesbeschermers: je paard heeft er heleemaal geen boodschap aan. Natuurlijk mag je jezelf verwennen met een mooi cadeau, maar minderen met spullen is goed voor het milieu én je portemonnee.

8. Kijk naar natuurlijke manieren om insecten te bestrijden

Je kunt op hele groene manieren insecten bestrijden. Simpele dingen als consequent de mest weghalen en opletten met stilstaand water kunnen al veel verschil maken. Kijk daarnaast naar natuurlijke middelen om insecten op afstand te houden en geef ruimte aan spinnen, vleermuizen en zwaluwen.

cdVet InsektoVet Zomerspray: vliegenspray tegen vliegen bij paarden

9. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke meststoffen voor je wei

Bemesting stimuleert de groei van je gras, waardoor onkruid minder kans krijgt. Bemesting is niet per se schadelijk voor het milieu, het ligt er maar aan wat je gebruikt. Blijf weg bij drijfmest en pure stikstofbemesting, gebruik zoveel mogelijk natuurlijke meststoffen voor je wei. Bijvoorbeeld je eigen compost, maar er zijn ook natuurlijke en biologische meststoffen op de markt. Hier lees je meer over natuurlijk weidebeheer.

10. Steek onkruid uit in plaats van bestrijdingsmiddelen te spuiten

Hier ben ik echt van, ook al is het heel arbeidsintensief. Dat betekent gewoon alles met de hand uitsteken, elke paar weken net zo lang tot het weg. Aan de andere kant is het belangrijk om je bodem te verbeteren en de groei van gras te stimuleren, waardoor onkruid minder kans krijgt. Ik steek het onkruid het liefst in een vroeg groeistadium met zo'n handige ragfork.

Hoe denk jij over duurzaamheid en paarden? Heb jij nog leuke, inspirerende of handige tips voor een groener paardenleven? Laat ze dan vooral achter in de reacties!

Image

Linda Lebesque

Oprichtster NatuurlijkPaarden.nl 
Linda Raakt

Leave a Comment