Leren werken met een hoefmes

Een dagje meekijken op Hoefschool Klaas Feuth

In Dagje meekijken met paardenprofessional, Hoefgezondheid, Natuurlijke gezondheid paard, Persoonlijk by Marianne GloudemansLeave a Comment

Vandaag kijk ik een dag mee op Hoefschool Klaas Feuth. Klaas leidt sinds een paar jaar mensen op die zelf het hoefverzorgingsvak in willen. Bij Hoefschool Klaas Feuth is het allemaal maatwerk. Klaas vertelt net zo enthousiast over de basis van de hoefverzorging aan een groep geïnteresseerde paardeneigenaren, als over de fijne kneepjes van het vak voor een Utrechtse collegezaal vol hoefsmeden.

Starten met de praktijk

Vandaag is de eerste lesdag voor Gemma, die besloot de opleiding tot hoefspecialist te volgen op Hoefschool Klaas Feuth. “Uit ervaring met mijn eigen paarden weet ik dat het vinden van een goede hoefsmid moeilijk kan zijn.” Gemma vertelt: “Nadat mijn eigen hoefsmeden regelmatig uitvielen, begon ik mijzelf te verdiepen in hoeven. Dit bleek zo interessant, dat ik – naast mijn baan – ook als professioneel hoefverzorger aan de slag wil.” De afgelopen maanden heeft Gemma zich verdiept in de literatuur en een examen afgelegd over de theorie van de hoef. Vandaag behandelt Klaas in de ochtend aan de hand van verschillende hoefmodellen de theorie. Na de lunch beginnen ze met de praktijk: Gemma gaat haar eerste ‘dode’ hoef bekappen.

Theorieles over paardenhoeven

Het bekappen van een ‘dode’ hoef

Het is even wennen om zo’n hoef te zien, zonder paard eraan. Je moet even de knop omzetten in je hoofd en niet denken aan het paard dat op deze hoef gelopen heeft. De hoef ziet er van buiten behoorlijk verwaarloosd uit, met flinke flairs en een brokkelende hoefwand. Aan de onderkant valt direct op dat de steunsels zijn omgeklapt. “Dit tref ik helaas vaak aan bij levende paarden”, vertelt Klaas.

De hoef bekijken voor het bekappen

Gemma begint op aanwijzing van Klaas met de hoefkniptang de hoefwand bij te werken. “Zo zorg je ervoor dat je zometeen wat ruimte hebt om met de steunsels aan de gang te gaan”, legt Klaas uit.

Aan de slag met de hoefkniptang

Het is voor mij als leek niet gemakkelijk om te zien waar het omgeklapte steunsel ophoudt en de zool begint. Ook Gemma vindt dit nog niet zo eenvoudig te zien. “Dat is precies waarom ik dit vaak tegenkom in de praktijk”, zegt Klaas: “Hoefsmeden en bekappers durven vaak niet genoeg weg te halen, terwijl juist zo’n overgroeide steunsel voor veel ongemak kan zorgen bij het paard. Het is vaak een van de redenen waarom een paard gevoelig loopt.” Klaas laat Gemma zien hoe ze stukje voor stukje met een mes het steunsel kan wegsnijden.

Leren gebruiken van een hoefmes

Gereedschap onder de knie krijgen

“Heel fijn dat we dit oefenen op een ‘dode’ hoef!” Zo kan Gemma zich goed concentreren op het leren gebruiken van haar gereedschap, zonder dat een bewegend paardenlijf alle aandacht opeist. Klaas vindt het belangrijk dat je eerst het gebruik van je gereedschap goed onder de knie hebt, voordat je aan een levende paardenhoef begint. “Het vraagt al heel veel geduld van een paard om een beginnende hoefverzorger aan zijn voeten te laten werken. De starter doet vaak veel langer over het bekappen van één hoef dan een professional die al jaren in het vak zit. Dit is ook logisch natuurlijk. Maar wel heel belangrijk om te weten wat je doet en handig te zijn met je tang, messen en rasp vóórdat je met een levend paard aan de slag gaat.”

Leren werken met hoefrasp

Het eerste resultaat mag er zijn!

Gestaag komt er onder de gehavende hoef een verrassend nette hoef vandaan. Gemma en ik zijn er allebei van onder de indruk. Klaas is echter nog niet geheel tevreden: “je ziet dat de hoef nog scheef is. Dat was zeer waarschijnlijk een probleem bij dit paard toen het nog leefde.” Klaas perfectioneert de bekapping nog wat met zijn rasp. “De scheefheid krijg je er niet met één bekapping uit: bij een levend paard zou je dit over maanden tijd moeten sturen. Maar voor een eerste bekapping, ziet de hoef er goed uit, gezien de uitgangssituatie.”

Resultaat na eerste bekapping hoef

Gemma reageert enthousiast als Klaas aanbiedt om nog een tweede hoef aan te pakken. “Ik vind het echt gaaf om te doen. En heel mooi om te zien dat er onder zo’n slechte hoef toch nog een heel mooie hoef te vinden is!”

Meer informatie

Wil je meer weten over de cursus- en opleidingsmogelijkheden van Hoefschool Klaas Feuth? Kijk dan op www.hoefgezondheid.nl

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Leave a Comment