Eiwit in paardenvoer: leverancier van aminozuren

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda LebesqueLeave a Comment

Er werd lang gedacht dat eiwitten alleen functioneren als energiebron voor het lichaam. Maar ze doen veel meer. Eiwit functioneert voornamelijk als leverancier van aminozuren voor groei en herstel. De meeste paarden hebben een tekort aan eiwitten. Het is daarom heel belangrijk om goed te letten op eiwit in paardenvoer en waar nodig aan te vullen met voer.

Eiwitten, kapstokjes van aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van botten, spieren en zachte weefsels en zijn belangrijk voor vrijwel alle vitale processen van het paard. Voor de synthese en afgifte van hormonen, neurotransmitters en enzymen, voor de regulatie van slaap, eetlust en bloeddruk. Maar vooral zijn aminozuren nodig voor de vorming en herstel van spierweefsel en andere zachte weefsels in het lichaam.

Eiwitten kun je zien als een soort kapstokjes waaraan de aminozuren hangen. Ze bestaan uit verschillende combinaties van de 22 verschillende aminozuren die bestaan. Aminozuren zijn betrekkelijk eenvoudige organische verbindingen, bestaande uit een basische (simpel gezegd niet zure) aminogroep en een zure groep. Alleen aminozuren bevatten stikstof en soms zwavel. De positie en het aantal aminozuren in een eiwit vormen samen een ‘aminozuurprofiel’.

Als een paard eiwitten opneemt, breken enzymen en zuren de keten aminozuren af in het spijsverteringskanaal. De losgemaakte, individuele aminozuren worden geabsorbeerd door de wand van de dunne darm en komen via de lever in de bloedbaan. Vanuit daar gaan ze waar ze nodig zijn.

Essentiële aminozuren

Het lichaam van een paard kan sommige aminozuren veranderen in verschillende soorten, als de behoefte naar die specifieke soort ontstaat. Het lichaam is echter niet in staat om alle aminozuren die het nodig heeft aan te maken. Bepaalde aminozuren kunnen alleen gemaakt worden door micro-organismen die het paard zelf niet in zich heeft, of door planten. Deze ‘essentiële aminozuren’ moet het paard uit de omgeving verkrijgen door bijvoorbeeld de planten te eten waar ze in zitten.

Eiwit in paardenvoer

Paarden in de groei, paarden die ‘bouwen’ aan nieuwe weefsels (zoals sportpaarden) en paarden die voor de fok gebruikt worden hebben een hogere eiwitbehoefte dan paarden die alleen voor de recreatie gebruikt worden. Toch hebben de meeste paarden een tekort aan eiwitten. Het is daarom heel belangrijk om goed te letten op eiwit in paardenvoer en waar nodig aan te vullen met voer.

Een goede kwaliteit eiwitbron is een bron die voldoende van deze essentiële aminozuren bevat. Belangrijke essentiële aminozuren zijn lysine en methionine. Vooral bij jonge paarden en fokpaarden is het heel erg belangrijk om goed op te letten dat ze voldoende van deze stoffen binnen krijgen.

Bron: The Horse

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment