wilde paarden voeding

Fotoblog: hoe een paard in de natuur zijn dag besteedt

In Fotoblog, Natuurlijk paarden houden by Harold van ZandvoortLeave a Comment

Hoe zit dat nou eigenlijk: bij Natuurlijk Paarden hameren we er steeds maar op dat het belangrijk is om je paard niet in een box te houden. Maar waarom? Die paarden in de natuur hangen toch ook de hele dag maar een beetje rond? Wat van een afstandje voor de leek soms lijkt op 'zomaar wat rondlummelen' is echter heel wat meer. Harold trok er voor Natuurlijk Paarden op uit om de tijdsbesteding van de wilde Exmoor Pony's in natuurgebied Keent vast te leggen. Wát een prachtige plaatjes levert dat weer op!

Eten, eten, eten

Een groot deel van de dag besteedt een paard dat in de natuur leeft aan eten. Het spijsverteringssysteem van een paard is speciaal ingericht op het voortdurend, in beweging, hapjes eten. Al lopend scharrelt een wild paard gedurende de dag zijn kostje bij elkaar. Werken voor je eten, dus!

Daag jij jouw eigen paard ook uit tot veel beweging? In bijvoorbeeld deze blog vind je allerlei tips om de huisvesting van je paard om te toveren tot uitdagende leefomgeving.

hoe een paard zijn dag besteedt in de natuur

Sociaal gedrag in de kudde

Paarden in de natuur leven in een kudde. Veulens die in de kudde worden geboren, gaan meteen mee met de groep. Hop, in de benen en op pad! Door het sociale contact met soortgenoten leert de pasgeborene alle fijne kneepjes van het leven in de natuur.

hoe een paard in de natuur zijn tijd besteedt

Een kudde biedt veiligheid voor een paard. Samen sta je immers sterk, als je geen scherpe tanden hebt om een aanval van buiten af te slaan.

Paarden die in een kudde leven, willen niet graag afgezonderd worden van hun groep. Dat levert stress en een gevoel van onveiligheid op.

veulen in hoog gras

Zijn er merries met veulens in een kudde en lijken zij schijnbaar alleen in het veld te staan? Let maar eens op: als er enige dreiging is (bijvoorbeeld jij en je paard, die lekker een buitenritje aan het maken zijn), duikt de hengst al snel op om zijn dames te beschermen.

Alleen staan is niet paardwaardig

merrie en veulen contact

Een paard alleen houden, dat kan écht niet. Paarden zijn heel sensitieve, communicatieve dieren. Zij worden diep ongelukkig van het leven in een paardenbox. Wist je dat dit ook wetenschappelijk is onderzocht? In deze blog lees je waarom paarden niet in een box horen.

Heb je een paard? Gun hem een eigen kudde. Of op zijn minst een maatje om lekker mee te kunnen stoeien, kroelen, bekvechten, veiligheid te bieden tijdens het middagdutje...

merrie en veulen in natuurgebied

Paarden leven in balans

Paarden houden van rust. Een kudde is in balans, ieder paard kent zijn plek. Let daarom op dat je de groep niet de hele tijd verandert. Ga je er steeds een nieuw paard bij zetten, of er eentje weghalen, dan ontstaat er disbalans. Het duurt dan een tijdje voordat de rust is teruggekeerd.

paarden fourageren groot deel van de dag

Natuurlijke beschutting

Veilige rustplekken zijn belangrijk voor een paard. Paarden in de natuur zijn, al trekkend door hun leefgebied, steeds op zoek naar plekken om te kunnen drinken en rusten.

Een rijtje bomen, een klein bosje of wat struikgewas biedt beschutting tegen felle zon, scherpe wind en hagelstenen.

Je paard zal je dankbaar zijn als je zorgt voor wat natuurlijke schuilmogelijkheden in zijn leefomgeving.

natuurlijke beschutting paard

Meer fotoblogs

Harold maakte al meer fotoverslagen voor Natuurlijk Paarden. Heb je de eerdere series over pasgeboren veulens al gezien?

Image

Harold van Zandvoort

Fotograaf
Blogs | HvZ Fotografie 

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

 

Leave a Comment