trekpaard veulen

Fotoblog: twee pasgeboren trekpaardenveulentjes

In Fotoblog, Natuurlijk paarden houden by Harold van ZandvoortLeave a Comment

Ieder jaar rond deze tijd is het weer genieten: het seizoen van de pasgeboren veulens is aangebroken! Harold mocht dit jaar dichtbij huis de geboorte van twee veulens mee maken. In deze fotoblog deelt hij de mooiste foto’s van de trekpaardenveulens van zijn buurman. En wist jij deze dingen over veulens?

merrie en veulen

Draagtijd van 11 maanden

Het duurt ongeveer 11 maanden voordat een veulen zich volledig in de baarmoeder van de merrie heeft ontwikkeld. Sommige veulens kunnen enkele weken te laat of vroeg worden geboren.

veulen binnen twee uur na geboorte staan

De meeste fokkers proberen de bevalling te plannen voor het vroege voorjaar, zodat het veulen gedurende de zomermaanden, als het voedsel het rijkst is, goed kan groeien.

veulens kunnen al snel na geboorte staan

Een pasgeboren veulen kan binnen twee uur na de geboorte staan

Veulens kunnen heel kort na de geboorte staan, lopen en draven. Na de geboorte zou je veulen binnen twee uur moeten staan en drinken bij de merrie. Als dit langer duurt, kan het geen kwaad om de dierenarts te bellen. Veulens kunnen na ongeveer 24 uur galopperen.

trekpaardveulen

Moedermelk voor de weerstand van je pasgeboren veulen

De eerste melk die je veulen van de merrie krijgt heet biest (ook wel: colostrum). Deze melk versterkt het immuunsysteem van je veulen. Dat heeft je pasgeboren veulen nodig, omdat het met weinig natuurlijke weerstand wordt geboren.

biest voor veulen

Het is wenselijk dat je pasgeboren veulen biest krijgt binnen enkele uren na de geboorte. Dit levert niet alleen antilichamen op, maar biest helpt ook voor een goede ontlasting van de eerste mest (het meconium of darmpek genaamd).

veulen staat bij merrie

Je merrie en veulen communiceren heel subtiel met elkaar

Merries en veulens hechten heel snel. Veel van hun communicatie is bijna niet waarneembaar voor het menselijk oog.

merrie en veulen communiceren subtiel

Een pasgeboren veulen kan ‘kromme’ benen hebben

Veel veulens worden geboren met vreemd gebogen benen. Omdat de ligamenten en pezen nog niet volgroeid zijn, kan soms de kogel bij het lopen bijna op de grond komen. Binnen een paar dagen, als je veulen sterker wordt, moeten de benen rechter worden.

kromme benen veulen

Is dat niet zo en  blijven de beentjes van je pasgeboren veulen 'krom'? Dan is het tijd om contact te zoeken met je dierenarts en hoefsmid. Een vroegtijdige deskundige aanpak kan veel leed voorkomen! In deze gastblog van Hoefspecialist Klaas Feuth lees je meer over standscorrecties bij veulens.

portret veulen

Harold van Zandvoort is fotograaf met een passie voor dieren:  "Ik wil vastleggen zoals de natuur is en alleen mijn voetstappen achter laten. Alleen zo zul je de schoonheid van de natuur zien en het respect van de dieren verdienen. Er is geen grotere beloning dan een dier die toch even 'hallo' komt zeggen omdat je geen bedreiging vormt."

Harold maakte eerder al een fotoserie over een pasgeboren veulen in een natuurgebied. Deze fotoblog vind je hier.

Image

Harold van Zandvoort

Fotograaf
Blogs | HvZ Fotografie 

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

 

Leave a Comment