Hebben paarden een stal écht nodig?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque2 Comments

Er zijn genoeg redenen om wél een stal te maken voor je paard. Om je paard te beschermen tegen extremere weersomstandigheden, uit praktisch oogpunt als we veel met ze trainen, als je paard ziek is, oud of om een andere reden meer zorg nodig heeft. Maar hebben paarden die stal nou echt nodig? Dierenarts en wetenschapper Nancy Diehl van Thehorse.com legt uit.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat paarden nodig hebben of zouden kiezen als het gaat om stallen en schuilmogelijkheden. Uit de meeste onderzoeken komt naar voren dat gezonde en goed geacclimatiseerde paarden gewoon buiten kunnen leven zonder stal of schuilstal, mits zij voldoende andere natuurlijke schuilmogelijkheden tot hun beschikking hebben. Denk hierbij aan bomen, struiken, houtwallen en heuvels.

Gevarieerd landschap & micro-habitats

Om goed buiten te kunnen leven zonder door mensen gemaakte schuilmogelijkheden is een gevarieerd landschap nodig. Paarden gebruiken vijvers, poelen, water en vlaktes om koel te blijven in de zomer. Ze gebruiken bomen, struiken, houtwallen en heuvels om uit de wind te blijven. Zowel wilde als gedomesticeerde paarden kiezen in de loop van de dag of met de wisseling van de seizoenen voor verschillende ‘micro-habitats’. Wilde paarden trekken in zomer en winter vaak naar andere plekken in hun omgeving. Onze paarden doen dit vaak ook. In de morgen staan ze bijvoorbeeld langs de bosrand, als het zonnetje tevoorschijn komt gaan ze midden op de wei staan en als het weer slechter wordt schuilen ze bij een haag.

Paarden regelen hun eigen temperatuur

Paarden passen zich aan op de weersomstandigheden waarin ze leven. Ze veranderen mee met het seizoen. In de zomer hebben ze een dunne vacht en zweten ze om af te koelen. In de winter hebben ze een dikke vacht, die er samen met een laag lucht en huidvet voor zorgt dat ze goed geïsoleerd blijven en hun huid niet nat wordt. Wind en regen of wind en sneeuw zijn voor paarden de meest uitdagende weersomstandigheden om warm te blijven. Met zulk weer zie je paarden vaak in die karakteristieke houding gaan, namelijk met de kont in de wind.

Beweging, eten en het verteren van hun eten helpt paarden van binnenuit warm te blijven. Tegenovergesteld werkt dit ook: als het warm kunnen ze om minder warm te worden rusten en minder eten. Als ze in de kudde rusten kunnen ze ook nog eens profiteren van het gezwiep van elkaars staart.

Van nature geen stal nodig

Dus, als een paard gezond en goed geacclimatiseerd is, heeft een paard van nature geen stal nodig. Ze zoeken bescherming in de natuurlijke variaties van het landschap en gebruiken eten en bewegen om warm te blijven. Natuurlijk zijn er altijd individuele verschillen en zijn die ‘natuurlijke variaties’ niet altijd aanwezig, maar het is goed om dit in je achterhoofd te houden bij het indelen en inrichten van je wei en paddocks.

Wat zijn voor jou redenen om je paard wel of niet in een stal te zetten? En wat voor schuilmogelijkheden zijn er voor jouw paard? Welke schuilmogelijkheden zou je graag nog willen maken?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse, afbeelding

Comments

  1. Mijn paard staat sinds 2 jaar 24/7 buiten met een schuilstal, hij kan dus zelf kiezen. De stal gebruikt hij om hooi te eten (omdat dat dat daar onbeperkt staat), de muggen of de hitte te ontvluchten in de zomer en te schuilen als hij (nog) geen deken op heeft. En ik ben er van overtuigd dat hij dat alleen maar doet omdat er geen bomen zijn. Het allerbelangrijkste voor hem blijkt te zijn dat hij zelf kan kiezen en zijn letterlijke bewegingsvrijheid niet meer wordt beperkt. Zijn lijf spreekt boekdelen want zijn stijfheid en oedeem is verdwenen en ik heb een heel ontspannen en blij paard gekregen. Zie http://natuurlijkpaarden.nl/buiten-kijken-wat-natuurlijk-paarden-houden-je-brengt/

  2. Mijn paarden hebben een stal, geïsoleerd en wel, maar die hadden ze van mij niet hoeven hebben. De deuren staan dan ook dag en nacht open en ze hebben beschikking tot een paddock. Overdag gaan ze naar een redelijk grote wei, maakt niet zit wat voor weer. Ze hebben geen dekens op (ik heb alleen een zweetdeken voor als ze erg nat zijn en het flink waait). In de zomer wanneer ik ze meeneem met vakantie staan ze wekenlang op een enorm weiland in de bergen zonder (schuil)stal aan de bosrand. Daar zie je ze inderdaad schuilen als het weer minder is. Voor bij mij thuis zou ik wel altijd kiezen voor een schuilstal, zodat ik zeker weet dat ze voldoende beschutting hebben, maar ze zijn vrij om erin te gaan staan of niet

Leave a Comment