paard hoefbevangen in de herfst

Hoefbevangen in de herfst – Kan dat?

In Hoefgezondheid, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque3 Comments

Paarden hebben een verhoogd risico op hoefbevangenheid als het gras in het voorjaar weer begint te groeien. Het risico is ook groter als ze veel voer krijgen dat rijk is aan vocht en koolhydraten, maar weinig vezels bevat. Maar wist je dat je paard ook hoefbevangen in de herfst kan worden?

In de herfst is er een risico op hoefbevangenheid, maar dan om andere redenen. Het gras groeit wel niet zoveel meer, maar de verandering in het seizoen triggert de plant om koolhydraten te produceren en op te slaan. Ook zorgt een verandering in de hormonen ervoor dat je paard heftiger reageert op de aanwezige koolhydraten.

Suiker en zetmeel in het gras

Minder daglicht, koudere temperaturen in de nacht, overbegrazing, maaien of enkele droge dagen gevolgd door veel neerslag (hallo Hollandse herfst), het kan allemaal leiden tot meer niet-structurele koolhydraten in het gras. Niet-structurele koolhydraten (NSC) zijn de koolhydraten suiker en zetmeel. Hoge niveaus suiker en zetmeel in het rantsoen van een paard kunnen leiden tot insulineresistentie, een aandoening die in verband gebracht wordt met allerlei andere kwalen, zoals koliek, tying up, de ziekte van Cushing en hoefbevangenheid. In de laatste jaren is het algemeen erkend dat het spijsverteringssysteem van paarden deze snelle koolhydraten niet goed kan verteren. Ze verstoren de balans in de darmen van je paard, waardoor de afgifte van endotoxinen (gifstoffen) toeneemt. Die endotoxinen kunnen weer leiden tot hoefbevangenheid.

Hormonen

Een tweede factor is de stijging van adrenocorticotroop hormoon (ACTH), wat bij alle paarden aanwezig is als de dagen korter worden en de temperaturen dalen. Deze natuurlijke verandering in de hormoonspiegel is normaal gezien geen probleem voor paarden met een gezonde stofwisseling, maar voor paarden met aandoeningen aan het metabolisme kunnen hogere ACTH niveaus de aanmaak van insuline triggeren. Deze stijging vertaalt zich weer in meer risico op hoefbevangenheid.

Hoefbevangen in de herfst? Dit kun je doen

Senior voedingsdeskundige Kathleen Crandell van Kentucky Equine Research doet enkele aanbevelingen.

  • Paarden met insulineresistentie, die eerder hoefbevangen zijn geweest of symptomen hebben laten zien, moeten in de herfst zo min mogelijk gras binnen krijgen.
  • Geef zoveel mogelijk hooi, zo krijgt je paard veel vezels binnen.
  • Je kunt hooi eventueel weken om een aantal van de in water oplosbare suikers te verwijderen.
  • Het is voor de paarden in de meeste gevallen weer veilig om de wei op te gaan als het gras volledig in kiemrust is en de onderste stengels niet meer groen zijn.

Dat paarden – helemaal als ze snel hoefbevangen raken – niet op voorjaarsgras mogen weten de meeste mensen wel. Wist jij dat je zo moest opletten met het gras in de herfst?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Equinews, Stance Equine

 

Leave a Comment