Is jouw merrie hormonaal niet in balans?

In Gezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Paardengedrag en communicatie by Marianne Gloudemans2 Comments

Merries staan erom bekend vaak chagrijnige buien te hebben. Vooral rond de hengstigheid kan je merrie last hebben van wisselende stemmingen. Dit kan duiden op een onbalans in de hormoonhuishouding. Gelukkig kun je je merrie bij hormonale disbalans ondersteunen op de natuurlijke manier: met kruiden.

Uitsluiten andere lichamelijke problemen

Is jouw merrie hormonaal niet in balans? Humeurige merries worden er al snel van beschuldigd dat hun hormonen op hol geslagen zijn. De oorzaak van wisselende stemmingen hoeft echter niet altijd te maken te hebben met hormonen. Paarden die pijn hebben aan het bekken, de sacro-iliacale gewrichten (SI-gewricht ofwel heiligbeengewricht) of de wervelkolom kunnen soms symptomen vertonen die hetzelfde zijn als de kenmerken van hormonale disbalans.

Het is daarom belangrijk om lichamelijke klachten uit te sluiten. Stel dat je merrie last heeft van haar rug? Zelf voel je je ook een stuk minder vrolijk als je ergens in je lichaam pijn hebt. Geen wonder dat zij er ook prikkelbaar door wordt! Een dierenarts, chiropractor, osteopaat of fysiotherapeut kan je helpen met het uitsluiten van lichamelijke oorzaken voor de humeurigheid van je merrie.

Hormonale disbalans bij je merrie behandelen met Hilton Herbs Easy Mare

Het hormoonsysteem van je merrie

Midden in het hoofd, onder de hersenen, bevindt zich het ‘regelcentrum’ van de hormoonhuishouding: de hypofyse. De hypofyse is een hormoon producerende klier die een belangrijke rol vervult bij de regulering van hormonen in het lichaam. Deze klier is verantwoordelijk voor het activeren van hormonale productie in andere klieren, zoals de schildklier en de bijnieren.

Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op de hormoonhuishouding in het lichaam. Dit kunnen zowel inwendige factoren als invloeden van buiten het lichaam zijn.

Veel merries die zich bezeerd hebben in het verleden (bijvoorbeeld in de weide, op een sportwedstrijd of op stal) ontwikkelen jaren later gezondheidsklachten in het bekkengebied. Wanneer door het letsel bijvoorbeeld de wervelkolom ergens tussen schedel en heiligbeen niet helemaal goed is ‘uitgelijnd’, kan dit direct invloed hebben op de werking van de hypofyse. En omdat de hypofyse alle andere hormoonklieren in het lichaam aanstuurt, raakt dan al snel het gehele systeem uit balans. Dit kan leiden tot ontstekingen, stijfheid, spierspanning en verslechterde (sport)prestaties.

hormonale disbalans bij je merrie kan vervelend zijn

Tekenen van hormonale disbalans bij je merrie

Je kunt hormonale disbalans bij je merrie over het algemeen herkennen aan:

 • Onregelmatige of te lange hengstigheid;
 • Moeilijk loskomende follikels of cystes in de eierstokken;
 • Ontstoken spieren in het lendengebied;
 • Problemen bij het dekken.

Deze gezondheidsproblemen kunnen op hun beurt weer leiden tot:

 • Een verandering in de persoonlijkheid van je merrie;
 • Ernstige stemmingswisselingen;
 • Een gevoelige of pijnlijke rug
 • Vallen als je merrie aangebonden staat;
 • Niet kunnen strekken of verlengen in pas;
 • Geen zijwaartse passen kunnen uitvoeren;
 • Moeilijkheden hebben met sprongen afronden;
 • Niet willen meewerken in wat je van haar vraagt;
 • Omhoog komen;
 • Extreme gevoeligheid bij aanraking (bijvoorbeeld het borstelen van de flanken);
 • Moeilijk de achterbenen laten optillen.

Sommige merries gaan zich gedragen als een hengst: ze proberen andere paarden te ‘dekken’, proberen andere paarden uit de kudde bij elkaar te drijven of ontwikkelen een vetlaag op het bovenste deel van de nek.

Het kan zó heftig zijn, dat je merrie het ene moment poeslief is en het volgende moment onhandelbaar, onvoorspelbaar en zelfs gevaarlijk gedrag laat zien.

je merrie hormonaal niet in balans: help haar met Hilton Herbs Easy Mare

Gangbare behandelingen

Je krijgt vaak het advies om je merrie drachtig te laten worden om van de hormonale problemen af te komen. Bedenk echter voordat je een geschikte hengst gaat zoeken of je wel echt wilt fokken met je merrie. Fokken is een vak apart, waar veel meer bij komt kijken dan alleen het schattige resultaat: een veulentje. Bovendien: vaak komen de problemen bij de merrie weer terug na de dracht. Een veulen krijgen is daarmee vaak geen blijvende oplossing.

Een andere mogelijkheid die succesvol kan zijn, is hormoontherapie. Dit is echter een dure behandeling, die je niet eindeloos kan blijven inzetten. Het toedienen van hormonen is daarnaast een secure klus die gevaarlijk kan zijn voor zwangere paardeneigenaren. Niet opgegeten voer met het preparaat erin moet zorgvuldig worden afgevoerd omdat het niet in het milieu terecht mag komen. Er zijn ook hormoonimplantaten, die dit probleem niet hebben.

hormonale onbalans bij je merrie: ondersteun met Hilton Herbs Easy Mare

Hulp uit de natuur

Gelukkig kan de natuur je merrie helpen bij hormonale disbalans. Niet door synthetisch geproduceerde hormonen in haar systeem te brengen, maar met kruiden die een normaliserende werking hebben. Kruiden kunnen helpen om het hormoonstelsel weer in balans te laten komen en zorgen er zo voor dat het voortplantingssysteem ondersteund wordt.

Het best passende kruid in geval van hormonale disbalans bij je merrie is Agnus Castus: monnikspeper. De vruchten en zaden van deze plant stimuleren en normaliseren de werking van de hypofyse. Het bevat geen hormonen en gebruik zal niet zomaar leiden tot geforceerde veranderingen. Onderzoek wijst uit dat monnikspeper het lichaam van je merrie kan helpen om zelf de verstoorde hormoonbalans weer te herstellen.

Agnus Castus monnikspeper kruiden in Hilton Herbs Easy Mare

Vitex Agnus Castus in bloei

Easy Mare

Ik vind het niet verantwoord om als niet-deskundige zomaar met losse kruiden te gaan experimenteren. De juiste dosering is met kruiden erg belangrijk en het kan gevaarlijk zijn om zomaar wat toe te voegen aan het voer van je paard. Dat geldt niet alleen voor hormonale disbalans bij je merrie, maar voor elk gezondheidsprobleem waar je bij je paard mee te maken kan krijgen.

Gelukkig hebben de natuurgeneeskundigen bij Hilton Herbs nagedacht over de juiste samenstelling en dosering van kruidensupplementen voor je paard. Een van hun bestsellers is Easy Mare: een kruidenmix speciaal samengesteld voor merries met een verstoord hormoonsysteem. Dit supplement bevat monnikspeper zaden, valeriaan, mariadistel zaden, kamille, Gelderse roos, verbana en duizendblad.

Sommige merries hebben voldoende steun aan deze kruiden gedurende een korte periode. Het ‘slechte’ gedrag verdwijnt en komt niet meer terug. Met andere merries gaat het goed tijdens het gebruik van het supplement, maar ze laten het humeurige gedrag weer zien als gestopt wordt met de kruiden.

Veel merries hebben alleen in de lente en vroege zomer last van hun verstoorde hormoonbalans: je kunt dan alleen in deze periode de Easy Mare kruiden voeren. Wanneer je merrie niet binnen 6 tot 8 weken in gedrag verbetert is het aannemelijk dat ze niet reageert op het supplement. Dan is er andere hulp nodig. Neem contact op met je dierenarts of veterinair natuurgeneeskundige voor advies.

Bron:

Hillary Page Self: A modern Horse Herbal (Kenilworth Press, 2004)

Meer lezen?

Lees ook de blog over hengstigheid en hormonale problemen bij merries.

Hilton Herbs Easy Mare en Calm & Collected GoldTip: supplement voor je merrie

Hilton Herbs heeft verschillende kruidensupplementen samengesteld om je merrie te ondersteunen bij een verstoorde hormoonbalans: Easy Mare en Calm & Collected.

Image

Marianne Gloudemans

Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs  

Comments

 1. Kan ik het suplement van “easy mare” ook met andere suplement samen geven? Want mijn merry heeft Atrose en daar krijgt ze suplement ” bewegingmix” van Mijten voor…. Verder krijgt ze nog aan suplementen “zeewier” en “pro-lijnzaad” korreltjes ook van Mijten.

  1. Author

   Hoi Leonie,
   Het is geen probleem om te combineren met MultiFlex van Hilton Herbs. Ik denk dat het ook geen probleem is met het supplement van Mijten, maar daar ken ik het recept natuurlijk niet van.

Leave a Comment