invloed beweging op hoeven paard

Invloed van beweging op de hoeven

In Hoefgezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Amber Pruissen2 Comments

Jaime Jackson is de grondlegger van het paddock paradise concept. Hij heeft veel onderzoek verricht naar het gedrag van wilde paarden en hierover ook veel geschreven. Het idee van het paddock paradise is geboren uit zijn bevindingen over de leefwijze van wilde paarden in Amerika. Een belangrijke pijler van het paddock paradise concept is natuurlijke hoefzorg, een van de onderzoeksgebieden waar Jaime Jackson zich in heeft verdiept. Jackson is al jaren hoefsmid, waarvan nu meer als 15 jaar als natuurlijk hoefverzorger.

In het wild

Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat wilde paarden in Amerika ouder werden en geen last hebben van hoefziektes waar gedomesticeerde paarden wel aan lijden. De hoeven van wilde paarden slijten door het vele bewegen, omdat ze per dag meerdere tientallen kilometers afleggen om zichzelf te kunnen voorzien van voedsel. Door het lopen door het gevarieerde landschap worden de hoeven ook blootgesteld aan verschillende ondergronden, waaronder ook modder en vocht.

natuurlijke-hoefgezondheidNatuurlijk gevormd

Door het vele lopen over verschillende ondergronden krijgt het paard een stevigere hoef, een soort eeltlaag. Met name op het gebied van de zool en de straal, ook de hoefwand wordt sterker. Het paard loopt meer op de gehele ondergrond van de hoef en niet alleen op de hoefwand. De straal, die breed en vlak is, werkt als een soort schokdemper.

Invloed van de huisvesting

Om de hoeven te laten slijten is dus een grote mate aan beweging nodig en dan het liefst op verschillende ondergronden. Het paddockparadijs concept is hier heel geschikt voor, waarbij de paarden uitgenodigd worden om zich te verplaatsen onder andere door het ruwvoer op verschillende plekken langs de paden aan te bieden. Het is ook de combinatie van een natuurlijke leefomgeving en eetgewoontes die het natuurlijke hoef afslijten tot een succes kunnen maken.

Op Hollandse bodem

Wel moet er rekening gehouden worden met dat de bodem waarop onze paarden lopen heel anders is dan de Amerikaanse bodem waarop de onderzochte paarden lopen die Jackson heeft geobserveerd. Zoals je ook kan zien op deze foto van de website van Jackson. Onze gronden zijn vaak zachter en natter, dan de droge Amerikaanse bodem.

natuurlijke-hoefbekappen

Voeren op een bestraat gedeelte

Het bestraten van een deel van je wei of paddock paradise heeft al effect op de slijtage van de hoeven en je paarden hebben een plek om uit de modder te staan als het regent. Zeker als je ruwvoer aanbiedt op dit stenen gedeelte, zullen je paarden veel over de stenen lopen.

Het variëren in bodemmaterialen is ook een mooie aanvulling, je kunt kleine stukken van je tracks inleggen met grind, puin of keien.

Even wennen

Belangrijk is wel te benoemen dat paarden aan blote voeten en het lopen op verschillende ondergronden moeten wennen. Maar je kunt dit dus goed opbouwen door te beginnen met een voerplaats op een bestraat gedeelte en dit daarna uit te breiden naar verschillende grovere ondergronden.

Staat jouw paard ook op ‘blote voeten’ en hoe bevalt dat? Welke aanpassingen heb je gedaan in je paddock of wei? Moest je paard ook even wennen?

Bronnen: Jaime Jackson, Paddockparadijs
Afbeeldingen: Bokt wiki, Jaime Jackson, Paddock Paradise Photostream

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment