ziekte van lyme paarden ervaringen

Kunnen paarden vormen onderscheiden?

In Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque3 Comments

Kunnen paarden vormen onderscheiden? Japanse onderzoekers keken naar het vermogen van paarden om vormen te onderscheiden en vergeleken hen met andere zoogdieren. Paarden hebben een breed visueel veld, maar kunnen minder scherp zien vergeleken met de mens.

Het onderzoeksteam gebruikte een computergestuurde touchscreen, waarop bepaalde vormen in verschillende groottes werden getoond. Drie pony’s kregen via de touchscreen steeds twee verschillende vormen te zien. Eén van deze vormen was vooraf vastgesteld als het juiste antwoord. Wanneer ze het juiste antwoord gaven door met hun neus de juiste vorm aan te raken, werden ze beloond met een wortel.

Moeite met vormen

De pony’s die deelnamen aan het onderzoek hadden duidelijk moeite met het onderscheiden van bepaalde vormen met bogen, horizontale, verticale en diagonale lijnen. Ter vergelijking: Mensen, dolfijnen en chimpansees maken juist gebruik van dit vermogen. ‘De bevindingen tot nu toe laten zien dat alle zoogdieren objecten van elkaar onderscheiden door de grootte en niet door de omgeving’, aldus auteur Masaki Tomonaga van de Kyoto University.

Wel grootte

De onderzoekers ontdekten dat paarden een verschil van 14% in cirkelgroottes waar kunnen nemen. In vergelijking tot chimpansees en mensen is dit aanzienlijk slechter. Deze verschillen konden niet worden verklaard door het minder scherp kunnen zien.

Het volgende onderzoek zal erop gericht zijn om een dieper kijkje te kunnen nemen in hoe dieren de wereld interpreteren en we beter door hun ogen de wereld kunnen zien. Perceptie en cognitief vermogen zijn noodzakelijk om de wereld te kunnen begrijpen, maar zijn twee verschillende processen.

Hoe kun je dit toepassen in training?

Wat betekent dit nu als je bijvoorbeeld bezig bent met clickertraining of targeting, of je paard symbolen wilt aanleren? Houd er dan rekening mee dat een paard meer moeite heeft met verschil in vorm dan met verschil in grootte. Uit ander onderzoek naar het zicht van een paard blijkt dat je  ook voor verschil in kleur kunt gaan, zoals geel en blauw of licht en donker.

Bron: Horsetalk, A horse eye view

Leave a Comment