kunnen paarden zelf voedingsstoffen selecteren

Kunnen paarden zelf de juiste voedingsstoffen selecteren?

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque4 Comments

Mensen weten vaak wel of iets goed voor hen is. Is dat niet omdat je weet dat die zak chips niets doet voor je lijf, dan is het wel omdat je na het eten van bepaald voedsel direct last krijgt van je maag of darmen. Maar hoe zit dat met paarden? Weten paarden wat goed voor hen is en kunnen zij zelf de juiste voedingsstoffen selecteren?

Paarden hebben hele specifieke smaken. Mensen die hun paarden zoveel mogelijk suikervrij willen laten eten zal het bekend voorkomen: de overschakeling van regulier voer naar een suikervrij (of arm) krachtvoer of supplement kan een uitdaging zijn. Ook paarden houden (soms) gewoon van zoet en wennen aan de zoete smaak. Ik zag op internet een filmpje voorbij komen van een grote voerfabrikant, waarbij het paard duidelijk koos voor dat voer. Logisch als er suiker in het voer zit en het voer samengeplakt is met melasse.

Onderzoek naar selectie van voedingsstoffen

Volgens een onderzoek* uit 2014 hebben paarden ook heel specifieke smaken als het gaat om voedingsstoffen. In een natuurlijke omgeving kunnen paarden kiezen uit honderden verschillende plantensoorten die variëren in energie- en voedingswaarde. Paarden kunnen de inname van voeding zelf aanpassen op basis van die energie- en voedingswaarde, maar dit proces kan even duren.

Omdat paarden een veel langer spijsverteringsstelsel hebben dan mensen, en daarom ook veel langer doen over het verteren van voedsel, is de consequentie van een bepaald type voeding voor hen pas veel later merkbaar. Daarom is het associëren van voedsel met de bijbehorende gevolgen veel lastiger.

Vet werd vermeden

De onderzoekers ontdekten dat de paarden in hun onderzoek de voorkeur hadden voor een eiwitrijk of koolhydraatrijk dieet boven een vetrijk dieet. De paarden in het onderzoek meden het vetrijke voer zelfs. Als de paarden het vet in de eerste instantie meden, dan aten ze het later ook niet. Dit wijst erop dat je vet misschien beter los kunt aanbieden dan door het voer, als je tenminste wilt stimuleren dat je paard zelf kiest.

Hoe kun je dit nou toepassen?

Mijn ervaring is dat paarden vaak wel weten wat goed voor ze is. Soms ook niet: denk maar aan kort gras, suikerrijk voer en giftige planten. Dingen als kruiden, vetten, zout en mineralen laat ik ze in vrije keuze tot zich nemen. Zoals in het onderzoek ook al aangegeven wordt, is de associatie van voedingsstoffen en de gevolgen in het lichaam bij paarden een wat langer proces. Dit is voor mij herkenbaar. Het zelf selecteren is iets wat ze moeten ontdekken en leren ervaren. Ik meng daarom bijna niets door het voer en bied het altijd los aan.

Selecteren kun je leren

Dit doe ik bijvoorbeeld door mineralen en zout in een aparte drinkbak te doen, die ik weer naast de gewone drinkbak zet. Zo kunnen ze elke keer kiezen. Het is erg leuk om dit eens te proberen en te kijken wat je paard wanneer kiest. Zorg er wel voor dat je begint met kleine beetjes en dat je begeleiding hebt van mensen met kennis van hetgeen dat je toe wilt voegen aan het dieet van je paard. Sinds mijn cursus fytotherapie ben ik met kruiden heel voorzichtig geworden. De werking van kruiden kan namelijk heel erg sterk zijn of een ongewenst effect hebben.

Wat betreft het vet: ook dit is voor mij herkenbaar. Mijn paarden zijn ook niet zo’n fan van toegevoegd vet. Behalve stukjes kokosvet, dat eten ze zo nu en dan wel uit de hand (vooral als het koud is). Ik heb door het voer mengen wel geprobeerd, maar dan aten ze hun voer gewoon niet op.

Herken jij iets in de resultaten van dit onderzoeken mijn ervaringen? Laat jij je paard zelf voedingsstoffen kiezen en hoe doe je dit dan?

*Redgate, S.E., J.J. Cooper, S. Hall, et al. 2014. Dietary experience modifies horses’ feeding behavior and selection patterns of three macronutrient rich diets. Journal of Animal Science 92:1524-30.

Bron: Equinews

Leave a Comment