natuurlijk paarden houden

Leiderschap door lichaamstaal toepassen in je training

In Grondwerk by Amber Pruissen3 Comments

In iedere kudde is er een bepaalde rangorde aanwezig, dit heeft een paard als vluchtdier zijnde ook nodig. Wanneer er gevaar dreigt, moet het duidelijk zijn wie de leider is. Deze geeft het signaal als het nodig is om te vluchten. Dit leiderschap word onder paarden vaak zonder geweld verkregen. Hoe dan? Door het gebruik van lichaamstaal.

Als je naar de omgang tussen paarden kijkt, kun je vaak al snel zien wie de leider is. Als ik naar mijn mini-kudde kijk tijdens het voeren, zie ik bijvoorbeeld dat Joske de leider is omdat hij bepaalt wie er mee eet uit ‘zijn’ hooinet. Dit laat hij zien door even zijn oren naar achter te leggen en zijn hoofd op te richten naar de zogenaamde indringer. Meestal is dit signaal duidelijk genoeg, maar als het niet doorkomt dan wordt er een pas in de richting gedaan, met een uitgestoken hoofd.

Persoonlijke ruimte

Deze signalen zijn vormen van lichaamstaal die het leiderschap tussen paarden definieert. Want wie beweegt bepaalt, zo stelt ook Annemarie van der Toorn in haar boek “kijken door de ogen van het paard”. Het paard wat de benen van een ander paard kan bewegen heeft de leiding. Dit doen paarden voornamelijk door de persoonlijke ruimte van de ander in te nemen door op de ander af te lopen.

Toepassen in grondwerk

Gelukkig kunnen wij als mensen ook leren van dit principe en het toepassen in de dagelijkse omgang met paarden. Bijvoorbeeld door het te gebruiken in je grondwerk training, doormiddel van verschillende oefeningen. Het helpt je een goede band aan te gaan, die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Achterwaarts gaan

Een van de oefeningen die je helpt bij het duidelijk maken van je persoonlijke ruimte is het achterwaarts gaan. Het doel is het paard achterwaarts te laten gaan puur op gebruik van je eigen lichaam, maar er zijn een aantal stappen die doorlopen kunnen worden om dit te bereiken.

Reageren op druk

Tijdens het grondwerken gebruik ik een touwhalster, omdat ik hier kleinere hulpen mee kan geven. Je neemt de positie in, staand voor het paard iets links van zijn hoofd, met je gezicht naar hem toe. Sta recht op en neem een stap in de richting van je paard waarbij je de lijn richting de borst beweegt. Neemt je paard een stap terug, dan laat je meteen de druk weer los. Het loslaten van de druk is een beloning voor het goede gedrag. Wanneer je dit in het begin doet bij iedere stap in de goede richting zal je paard dit snel begrijpen.

Duidelijke taal

Wanneer je dit vaker herhaalt, kun je gaan proberen om de druk op het halster helemaal weg te laten. Dan gebruik je alleen je houding en de stap richting je paard als hulp voor het achterwaarts gaan. Tijdens het grondwerken maak ik veel gebruik van deze oefening, en dit zorgt dat ik Engel op kleine hulpen altijd een pasje terug kan zetten. Dit is handig in allerlei situaties.

Gebruik jij de oefening achterwaarts ook tijdens je grondwerktraining? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Bron: Toorn van der, Annemarie. (2012). Kijken door de ogen van het paard. Eerbeek: Media Boekservice.

meer artikelen van Amber

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Ik vind dit een Super website

    daarom blijf ik graag op de hoogte.
    Mvg Michele.

Leave a Comment