Maagzweren bij paarden

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque71 Comments

Nog niet zo lang geleden stond bijna niemand stil bij maagzweren bij paarden. Nu weten we dat tot wel 90% van de racepaarden, tot 60% van de sportpaarden en zelfs een aanzienlijk deel van de recreatiepaarden last heeft van maagzweren. Hoe kan dat en wat kun je doen?

In vergelijking met andere dieren is de maaginhoud van een paard zeer klein. Dit komt omdat de functie van de maag bij een paard anders is dan bij de meeste andere dieren. In tegenstelling tot bij andere dieren wordt de maag niet als opslagplaats gebruikt. Het spijsverteringssysteem van een paard is ingesteld op veel bewegen en de hele dag kleine beetjes eten, net als de maag. De paardenmaag is een soort doorgeefluik van maag naar de darmen en is constant in beweging. Om problemen te voorkomen is het dus heel erg belangrijk dat een paard de hele dag door kan eten.

Paarden maken 24 uur per dag maagzuur aan

Waar mensen alleen maagzuur produceren als ze eten, wordt bij p aarden 24 uur per dag maagzuur aangemaakt. Dit is ongeacht of en wanneer ze eten krijgen. Als er te veel maagzuur in de maag aanwezig is, kan het maagslijmvlies beschadigd raken. Er ontstaat dan een wond in de maagwand. Die wond is de maagzweer. Als er niets verandert aan het teveel aan maagzuur, zal de wond slecht genezen en misschien zelf groter en dieper worden.

Ruwvoer zorgt voor speeksel, speeksel neutraliseert zuur

Daarnaast is speeksel een hele belangrijke factor. Een paard in de natuur produceert wel veertig tot zestig liter speeksel per dag! Speeksel en voedsel neutraliseren het maagzuur. De aanmaak van speeksel wordt gestimuleerd terwijl het paard kauwt. Het meeste speeksel wordt aangemaakt door te kauwen op ruwvoer. Als een paard niet genoeg (ruw)voer tot zijn beschikking heeft, komt er te veel maagzuur in de maag en wordt het zuur niet genoeg geneutraliseerd door speeksel. Hierdoor kan de maag van een paard ernstig beschadigd raken.

Maagzweren alleen te zien met een maagscopie

Symptomen van een maagzweer zijn onder andere verminderde eetlust, gewichtsverlies, veel gapen, een slechte vacht, tandenknarsen of koliekverschijnselen. Toch is het heel moeilijk om zonder maagscopie te bepalen of je paard een maagzweer heeft. Voor een maagscopie kun je bij je dierenarts terecht. De behandeling van maagzweren bestaat meestal uit het toedienen van medicijnen, aanpassing van de voeding en vermindering van stress.

Hoe kun je maagzweren bij paarden voorkomen?

Om maagzweren te voorkomen is het erg belangrijk om de leefomstandigheden en de voeding van je paard zoveel mogelijk aan te passen aan de natuurlijke behoeften. Dit kun je op de volgende manier doen.

  • Zorg dat je paard een ruime hoeveelheid ruwvoer tot zijn beschikking heeft en dat er altijd wel iets te knabbelen is. Dit kunnen wilgentakken zijn, of een laagje stro in de voerbak. Doordat je paard flink moet kauwen wordt er speeksel aangemaakt, wat het maagzuur neutraliseert.
  • Geef meerdere keren per dag kleine hoeveelheden krachtvoer. Het beste is om zo weinig mogelijk krachtvoer te geven, natuurlijk wel met een hoge concentratie voedingsstoffen.
  • Laat je paard maximaal een paar uur zonder eten staan. In een lege maag kunnen namelijk snel maagzweren ontstaan.
  • Ook stress wordt vaak gelinkt aan maagzweren. Probeer stress bij je paard zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Let op met beweging op een lege maag. Uit onderzoek is gebleken dat elke gang sneller dan stap ervoor zorgt dat de buikspieren zich aanspannen, waardoor zuren in de maag omhoog komen.

Wil je meer weten over je paard natuurlijk voeren? Misschien zijn deze artikelen over natuurlijk paarden voeren dan iets voor jou.

Bron: The Horse

Comments

  1. Mis nog een paard kan ook stress krijgen door dat hij/zij in de kudde staat waar het paard zich niet thuis voelt! Dit mis ik heel vaak. Wij stellen de groepen samen waar ze mee moeten leven! Soms kunnen paarden het echt niet met elkaar vinden, maar omdat wij de kudde bepalen moeten ze het er mee doen. Dit kan ook heel veel stress geven aan een paard! Dus vrij bewegen is leuk! RUimte doet veel en goed eten ook! maar…stress houdt meer in dan alleen sportpaard zijn! Als paarden elkaar echt niet moeten in de kudde en zo geen voldoende eten kan nemen krijg je ook stress. Meerdere hooivoer punten helpen hierbij en meerdere schuilplaatsen ook> maar nog steeds kan het zijn dat paarden stress hebben hier door.

  2. Beetje vreemd dat hierbij gewoon aangeraden wordt om paarden meerdere keren per dag kleine hoeveelheden krachtvoer te geven..? Meerdere keren per dag is aan het eind van die dag toch weer een optelsom aan onverantwoorde onzin aan rommel, waarvan de juist een maagzweer kunnen krijgen. Geen krachtvoer is hier de meest verantwoorde aanbeveling. Goed ruwvoer, gecontroleerde weidegang en een aanvulling die bestaat uit biologische supplementen. En uiteraard zo vrij mogelijk laten bewegen, geen stal en zo min mogelijk stress. Dat is hoe je maagzweren zou kunnen afremmen zich te ontwikkelen.

  3. ook medicijnen kunnen maagzweren veroorzaken! mijn merrie kreeg tijdens het geven van phenylbutazone ernstige maagzweren en stortte bijna volledig in… dit uitte zich in veel gapen, veel drinken verlies van eetlust, later aphatie, pijn (koliek) en gekelderde albumine en eiwitwaarden, oedeem en ook een enteritis (dunne darmontsteking)…!!!
    omdat al duidelijk was dat zij geen metacam kon verdragen, paar maanden eerder had zij na het geven van metacam een ernstige colitis gekregen (dikke darmontsteking) besloot mijn DA in overleg met mij tot het geven van buut bij een acute vrij ernstige hoefbevangenheid… (nu zou ik dat nooit meer doen) eerste week voorzichtig gedoseerd maar onvoldoende verbetering van de bevangenheid, 2de week dubbele dosering, toen wel pijnverlichting op de hoeven, na 3 dagen maagbeschermer erbij (dit omdat mijn hoefverzorger mij op de noodzaak hiervan attendeerde) te laat bleek want weer paar dagen later stortte mijn paardje in en moest naar de kliniek… gelukkig daar na eerst met een endoscopie diagnose te hebben gesteld , weer op de been gekomen. maar een paar dagen was het weer flink kritiek… zij was soms te zwak om te eten… kreeg weer oedeem en het zag er even heel slecht uit. Gelukkig weer opgeknapt na het geven van eerst gewone maagbeschermer en later nog langdurig sucralfaat/ ulcogant (uit de humane geneeskunde) zorgde bij haar voor wonderbaarlijk herstel. Sindsdien altijd veel ruwvoer uit slowfeeders en nooit meer NSAID’s bij mijn merrie!!! Mensen kijk uit met die pijnstillers!!! vaak is het middel erger dan de kwaal. En paard kan best wat pijn verdragen hoor, bovendien zijn er ook natuurlijke remedies tegen pijn. Onherstelbare schade aan het maagdarmsysteem is een stuk ernstiger dan een paar dagen flinke pijn. Temeer omdat pijn ook een functie heeft, namelijk (mens en) paard aanzetten tot het sparen van het paard/ lichaam en hem genoeg tijd te gunnen voor volledig herstel.

  4. Bij paarden worden de maagzweren NOOIT veroorzaakt door de helicobacter pylorie, zo is gebleken uit onderzoek. Haalt niet weg dat bij paarden de hoofdoorzaak van maag en darmzweren ligt bij verkeerde voeding. Bij sport en racepaarden is bovendien bijna altijd veel stress omdat zij geen normaal paardenleven mogen leiden, nl leven in kuddeverband en natuurlijk voedsel : grazen.

    1. Leuk om te weten. Echter komen de oorzaken mi in die zin wel overeen dat het gaat om het aantasten van het maagslijmvlies, bij paarden dan door een andere oorzaak dan bij mensen.
      Mijn vraagtekens staan ook bij de factor stress omdat dat zowel bij paarden als mensen snel als oorzaak wordt genoemd terwijl dat niet zo is.

  5. Ik weet niet of dit bij paarden en mensen gelijk is, maar stress is niet verantwoordelijk voor maagzweren. Dit is lang zo gedacht maar hier schijnt een bacterie verantwoordelijk voor te zijn. De helicobacter pylorie. Deze nestelt zich in de maagwand en tot hierin rond waardoor de maagwand beschermlaag wordt aangetast en het maagzuur de maagwandcellen aantast. Hierdoor ontstaat kleine wondjes die tot maagzweren kunnen leiden en zelfs maagkanker. ( Marshall en Warren hebben verschillende onderzoeken gedaan en wonnen in 2005 de Nobelprijs voor het in kaart brengen van verschillende verbanden)
    Uiteraard is stress wel verantwoordelijk voor het verlagen vd weerstand waardoor bacteriën sneller de overhand kunnen krijgen.

Leave a Comment