Natuurlijk bevallen in de kudde

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque64 Comments

In gedachten zie je je prachtige veulentje al dartelen door de wei. Maar voordat het zover is, moet je veulen eerst nog gezond ter wereld komen. In de vrije natuur bevallen de merries gewoon in de buitenlucht, middenin de kudde. Wat zijn voor je paard de voordelen van natuurlijk bevallen in de kudde?

Beweging!

Merries die op het punt staan om te bevallen, worden onrustig en willen het liefst in beweging blijven. Het kunnen blijven lopen zal de bevalling op gang helpen. Ook als voorbereiding op de bevalling is beweging erg belangrijk. Daarnaast bouwt de merrie een goede lichamelijke conditie op wanneer het onbelast kan blijven bewegen in de maanden voor de geboorte.

Ruimte

Natuurlijk bevallen in de kudde is ook met het oog op ruimte van belang. In een stal bestaat de kans dat de merrie zich vast rolt of er onvoldoende ruimte is voor het veulen om ter wereld te kunnen komen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een deugdelijke en veilige omheining hebt staan.

Hygiëne

Ook als we kijken naar hygiëne is het bevallen in de wei erg fijn. Gewoon lekker in de frisse buitenlucht kunnen bevallen is eigenlijk het beste. Hiervoor is het wel belangrijk dat de weide zoveel mogelijk vrij is van mest. Daarnaast is een droge wei van belang. Als je veulen in een koude of natte periode geboren wordt, is het heel erg belangrijk om te zorgen dat het veulen direct schoon en droog kan liggen en dat het veulen niet koud wordt.

Steun

Je hebt misschien de neiging om de merrie apart te willen zetten, zodat ze in alle rust kan bevallen. Toch is dit niet natuurlijk, want merries zoeken graag de steun op van andere merries tijdens de bevalling. De ‘tantes’ zullen ook een deel van de opvoeding op zich nemen, zeker als je veulen ouder wordt en de kudderegels gaat leren.

Twijfel je of dit ook het beste is voor jouw paard of geeft je merrie duidelijk aan alleen te willen zijn, dan kun je haar natuurlijk ook apart zetten in de buurt van andere paarden.

Verhuizen?

Kies je voor natuurlijk bevallen in de kudde, dan is de merrie vlak voor de geboorte verhuizen naar een andere omgeving niet aan te raden. Een verhuizing kan veel stress opleveren, waardoor (in het uiterste geval) de bevalling te vroeg op gang kan komen. Ook heeft de merrie tijd nodig om antistoffen aan te maken om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Als richtlijn kun je aanhouden dat je haar liefst niet meer verplaatst in de laatste maand voor de uitgerekende datum.

Laat je jouw merrie ook natuurlijk bevallen in de kudde? Waarom wel of niet? Mij lijkt het in ieder geval echt geweldig om dit eens mee te maken.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Wij willen onze pony ook laten bevallen in de kudde. Maar 1 merrie in die kudde is bepaald niet vriendelijk voor nieuwkomers in de kudde, zij is ook de leider van de kudde. Ze kan dan fel uithalen. Zou zo’n merrie dat ook doen naar een net geboren veulen of is de natuur zo dat een veulen (net geboren) wel wordt geaccepteerd? Mijn merrie heeft wel steun aan die leider van de kudde.

    1. Inmiddels is ze bevallen in de kudde. De leider van de kudde was heel lief, helaas te lief, en wilde het veulen onder haar hoede nemen en joeg de moedermerrie weg. We hebben ze uiteindelijk uit elkaar gehaald.

  2. Onze Anna-Belle zal als alles goed gaat eind deze, half volgende maand bevallen in de weide (half Padock-Paradise ondertussen) in het bijzijn van haar vaste weidemaatje, hopelijk kunnen wij de bevalling van binnenshuis meevolgen en ingrijpen indien nodig! Voorheen beviel mijn andere merrie ook gewoon op de weide daar stond ze toen nog wel alleen. Spannend!

  3. Wij hebben onze merrie de laatste dagen van de dracht in een weitje laten lopen dat wij vanuit huis konden zien. Achter de omheining liepen liepen de andere paarden. Toen het moment daar was hebben de andere paarden met aandacht de geboorte gevolgd.

Leave a Comment