natuurlijk paarden houden

Natuurlijk paarden houden

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Natuurlijke paardenvoeding, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque4 Comments

Natuurlijk paarden houden is paarden houden op een manier die zo dicht mogelijk in de buurt komt bij de natuur van het paard. We zijn natuurlijk ver verwijderd van het wilde paard in de steppen van Amerika, maar je kunt wel proberen om in de ruimte die je hebt zoveel mogelijk in de natuurlijke behoeften van je paard te voorzien. Hier wordt je paard echt wel gelukkiger van, dat is in ieder geval mijn ervaring.

Wat betekent natuurlijk paarden houden voor mijn paarden

Mijn paarden lopen los

Wilde paarden lopen dagelijks vele kilometers, waarbij ze natuurlijk erg veel grazen en op zoek zijn naar iets eetbaars of water. Ze staan lekker uit te rusten of rond te kijken, liggen regelmatig, hebben sociale interactie of spelen. Kortom, ze hebben de vrijheid om te doen waar ze behoefte aan hebben. Als een paard in een box staat beperk je die vrijheid drastisch.

Ik heb op diverse stallingen gestaan, van voor mensen luxe stallen tot een grote groepsstalling, en mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar 24-uur los. Mijn paarden staan nu dan ook in een paddock paradise met grote loopstal. Als je paard toch op stal staat, zorg dan dat hij zoveel mogelijk buiten komt en lekker veel beweging krijgt.

Vrijheid tegen verveling

Een paard is gemaakt om te bewegen. Als je een paard in zijn beweging beperkt kan dit voor allerlei fysieke en mentale problemen zorgen, zoals hoefproblemen, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen en stalondeugden. Stalondeugden heten niet voor niets stalondeugden. Mijn paard Lucky heeft de neiging om op alles te bijten als hij zich verveelt. Hij vreet de binnenkant van zijn box aan – of het nou gaat om hout, kunststof of metaal – en hij slijpt met zijn tanden langs de spijlen. Sinds ik ze thuis fulltime los heb staan doet hij dit niet meer, ongeacht of ik hem veel of weinig beweging of aandacht geef.

Er zijn meerdere schuilplekken

Mijn paarden staan helemaal niet vaak in hun schuilstal. Als het heel hard regent en waait willen ze er nog wel eens in gaan staan, maar liever nog gaan ze met hun kont tegen de heg staan. Toch vind ik het wel belangrijk om ze een volledig overdekte, wind- en regendichte schuilmogelijkheid te geven. Als ze hier behoefte aan hebben kunnen ze de keuze maken of ze alleen uit de wind willen staan of ook nog eens uit de regen.

Het is heel grappig om te zien hoe de verschillende paarden hiermee omgaan. In de zomer staan ze juist veel vaker in de schuilstal, te schuilen tegen de zon en de vliegen. Slapen of liggen doen die van mij eigenlijk nooit in de schuilstal, ze staan er hoogstens een beetje te soezen. Slapen doen ze midden op de wei, met een waakmaatje ernaast.

Paarden horen in een kudde

Dat is voor mij wel een hele duidelijke. Paarden leven in het wild in een kudde. Een kudde biedt bescherming, verzorging en sociaal contact. Paarden leren ook veel van elkaar in de kudde waar jij profijt van hebt, zoals respect voor diegene hoger in de rangorde. En ze kunnen lekker spelen en zich uitleven zodat jij geen exploderend paard in de bak hebt. Zeker ook bij het slapen is een soortgenoot erg belangrijk. Ik zie dit bij mijn Lucky, die alleen slaapt als ons shetje bij hem waakt. Een kuddeleider kan de boel niet zomaar in de steek laten natuurlijk.

Ik heb een tijd op een pensionstal gestaan waar de paarden in de gladde/besneeuwde winterperiode niet veel uit de stal kwamen. Dit vond ik vreselijk, het ging echt tegen mijn gevoel in. Op eigen risico mocht ik de paarden wel buiten komen zetten, dat moest ik natuurlijk zelf weten. Mijn toen nog duo werd echt heel erg ongelukkig en onrustig van het als enige buiten staan. Ze stonden dus liever op stal met soortgenoten dan alleen buiten. Beter is natuurlijk altijd buiten én bij vriendjes, maar goed. Sociaal contact is zo ongelooflijk belangrijk voor paarden!

Ze hebben altijd wat te knabbelen

Paarden hebben helemaal geen vaste etenstijden, paarden eten naar behoefte. Hun spijsvertering is erop ingesteld om de hele dag te eten en te verteren. Op veel stallen is het heel gangbaar als je paard twee keer per dag een plak hooi krijgt en twee keer per dag een schep brokken. Dit is echt veel te weinig. Je paard kan hier koliek en maagproblemen zoals maagzweren van krijgen. Zorg dat je paard altijd wat te knabbelen heeft, met grote hoeveelheden ruwvoer als basis.

Sta je op een stal waar dit moeilijk te veranderen is? Denk er dan eens aan om je paard op stro te stallen, dan kan hij daar in ieder geval nog wat aan knabbelen. Ik geef in de nacht vaak wat plakjes stro bij het hooi. Ze vinden dit veel minder lekker en eten het niet direct op. Als ik de volgende ochtend de nieuwe portie hoor kom geven staan ze er lekker aan te knabbelen. Zo overbrug ik de nacht. Je kunt ook slowfeeders gebruiken, die zorgen ervoor dat je paard langer over zijn of haar eten doet.

Afwisselend harde en zachte bodems

Dit is goed voor de hoeven en pezen en komt dichter bij de natuur waar ze ook op allerlei verschillende bodemtypen lopen. Het is wel belangrijk om je wei/paddock te voorzien van een stuk dat altijd droog is. De Nederlandse bodems en het weer zorgen vaak voor een grote blubberzooi, maar het is voor de hoeven erg fijn om droog te kunnen staan. Je kunt bijvoorbeeld de voerplek verhard maken, dit veegt en schept ook makkelijker.

Geen ijzers

Lopen zonder hoefijzers heeft diverse voordelen voor je paard. Mijn paarden lopen blootvoets en ik ben groot fan van het natuurlijk bekappen. Dit laat ik uiteraard wel doen door een specialist. Dat ijzers niet natuurlijk zijn is een inkoppertje, maar in sommige situaties hebben ijzers of ander beslag de voorkeur. Dit kan liggen aan jouw discipline (denk aan sliding plates bij western) of omdat je paard gewoon extra ondersteuning bij nodig heeft. Bekijk de situatie per combinatie, elk paard is anders.

Geen dekens

Paarden zijn uitstekend in staat om hun eigen temperatuur te regelen, dekens zijn eigenlijk helemaal niet nodig. Vaak kiezen wij ervoor om dekens te gebruiken om het paard minder dik in de wintervacht te laten komen. Tot voor deze winter stonden mijn paarden ook met een deken op, omdat dit voor mij en het type stal waar ik toen stond makkelijker was.

Toch vond ik het altijd wel een gedoe, dat op- en afbouwen van de dekens. Je moet de temperatuur goed in de gaten houden en vooral in het voor- en najaar nogal eens wisselen van dikte. En die dekens worden vies joh! En ze mollen ze constant… Nu ze aan huis staan heb ik de dekens af gelaten en dit bevalt erg goed. Ze zien eruit als lekkere beertjes, kijk maar :)

bliss-wintervacht

Meer over natuurlijk paarden houden?

Wil je meer weten over natuurlijk paarden houden? Misschien vind je de volgende artikelen dan interessant:

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment