natuurlijk paarden voeren

Natuurlijk paarden voeren

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque1 Comment

Natuurlijk paarden voeren is een essentieel onderdeel van natuurlijk paarden houden. Er wordt steeds meer bekend over gezondheidsklachten die voortkomen uit een niet natuurlijk of zelfs ongezonde voeding. Maar wat is er anders aan natuurlijk voeren dan aan ’traditioneel’ paarden voeren, en hoe kun je dit zelf zo goed mogelijk toepassen voor jouw paard?

De basis is ruwvoer

Bij natuurlijk voeren is ruwvoer de basis. De natuurlijke manier van voedselopname is voor een paard van onschatbare waarde. Het belang van goed ruwvoer wordt door de meeste paardenhouders nog steeds onderschat. In de natuur is een paard het grootste deel van de dag bezig met opname van voedsel en natuurlijk het zoeken naar voedsel. Veel mensen houden paarden op zo’n manier dat voldoen aan deze natuurlijke behoefte helemaal niet mogelijk is. Dit komt het welzijn van je paard absoluut niet ten goede, en kan zelfs zorgen voor allerlei gezondheidsklachten zoals koliek, maagzweren en vage gezondheidsklachten. Ook leidt het niet naar de natuurlijke behoefte kunnen eten, eten zoeken en knabbelen tot verveling en stalondeugden. Paarden die bijvoorbeeld voedzame takken tot hun beschikking hebben zullen niet zo gauw beginnen aan een houten staldeur.

Boots de natuurlijke situatie na

Het spijsverteringsstelsel van je paard is er op ingesteld om continu vezelrijke voeding te verwerken. Het voedsel dat een paard van nature nodig heeft is zeer vezelrijk en bestaat onder andere uit lang gras, stengels, kruiden, takken, mos en boomschors. Alle benodigde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen haalt een paard uit deze diverse voedingsbronnen. Je begrijpt wel dat ‘twee keer per dag en plakje hooi en een paar kilo brok’ – wat op veel stallen helaas nog het voedingspatroon is – heel ver af ligt van de natuurlijke behoefte.

Probeer de natuurlijke situatie zoveel mogelijk na te bootsen door je paard dag en nacht beschikking te geven over vezelrijke voeding zoals (stekelig) hooi, stro en takken. Ben je bang dat je paard te veel in één keer zal eten of wil je de voedselopname om een andere reden beperken? Maak dan gebruik van een slowfeeder of hooinet of meng je hooi met ruwvoer dat veel lager is in energiewaarde, zoals stro.

Niet per se kruidenhooi

Bij natuurlijk voeren denkt men vaak aan langstengelig kruidenhooi uit bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Het voordeel van dit kruidenhooi is dat het gras in de meeste gevallen volledig is uitgegroeid, wat zorgt voor een minder hoog eiwitgehalte in het hooi dan bij ‘productiegras’. Dit is niet zaligmakend, ook de kwaliteit van kruidenhooi kan wisselend zijn. De kwaliteit van je ruwvoer is van diverse factoren afhankelijk, zoals type grond, zuurgraad van de grond, samenstelling en ras van het gras, of er bemest wordt en waarmee of hoe er wordt omgegaan met onkruid. De zoektocht naar een goede hooileverancier kan moeilijk zijn, helemaal als je wat kleinere partijen nodig hebt.

Krachtvoer: natuurlijke vs. kunstmatige voedingsstoffen

Natuurlijke voedingsstoffen in paardenvoer zijn stoffen die in de natuur zijn ontstaan, van plantaardige oorsprong. Kunstmatige voedingsstoffen zijn in een laboratorium ontstaan. In de meeste soorten krachtvoer wordt gebruik gemaakt van kunstmatige vitaminen en mineralen. Deze worden vaak toegevoegd voor extra effect en omdat het toevoegen van natuurlijke vitaminen en mineralen en het behouden van de werking van deze stoffen een complex (en duurder) proces is.

De chemische structuur van de kunstmatige voedingsstoffen verschilt enorm van die van natuurlijke voedingsstoffen, de opbouw en structuur komt niet overeen met stoffen die in de natuur voorkomen. De werking van de kunstmatige vitaminen en mineralen is daarom niet hetzelfde als die van natuurlijke vitaminen en mineralen. Als de chemische opbouw en structuur wel gelijk is aan die van natuurlijke voedingsstoffen is dit geen probleem, het lichaam van een paard kan niet onderscheiden of het gaat om een vitamine uit een plant of een laboratorium. Vaak verschilt de opbouw van een chemische voedingsstof wel van die van een natuurlijke voedingsstof.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

  1. Mijn paarden kregen 4 keer per dag hooi i h ooinet. Inmiddels ben ik twee weken begonnen met ze continu te kunnen laten eten van hooi , schrik alleen van de enorme gewichtstoename en hoop dat dit zich reguleerd.Mijn paarden krijgen geen krachtvoer wel weidegang van uur of 7per dag.mits het niet te hoog F ructaan heeft.Als extra krijgen ze nog vitaminebrok.Ze hebben zeer grote paddock waar ze dag en nacht kunnen lopen met open stal.Moet ik mij zorgen maken om zoveel gewichtstoename en hoelang mag ik hier de tijd voor nemen? Vriendelijke goed Lony Huige

Leave a Comment