winterdeken paard

Onderzoek: paard kan dekenvoorkeur aangeven

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard, Paardengedrag en communicatie by Linda LebesqueLeave a Comment

Wel of geen deken? Dat is nogal eens de vraag. Er zijn allerlei voor- en nadelen te verzinnen voor het gebruiken van dekens. Als hij je maar kon vertellen wat hij wilde. Maar nu is er toch een manier om te weten of je paard een deken op wil of niet.

Cecilie M. Medjell – promovenda aan het Norwegian Veterinary Institute – en haar collega’s hebben een communicatiesysteem ontwikkeld waarmee paarden hun voorkeur voor wel of geen deken aan kunnen geven. Zij presenteerden hun onderzoek op de 2014 International Society for Equitation Science Conference. 

“Het is voor ons normaal om paarden een deken op te doen, maar dekens worden vaak heel erg lang gebruikt, zelf tot in de zomer,” zegt Mejdell. “Dekens kunnen oncomfortabel zijn voor een paard. Het is daarom belangrijk om te weten of je paard ze wel of niet prettig vindt.”

Communicatiesysteem met symbolen

De onderzoekers gebruikten drie simpele symbolen om met de paarden te communiceren. Ze leerden de 23 paarden in het onderzoek de symbolen te associëren met acties. Het ene symbool betekende ‘deken op’, het andere symbool ‘deken af’ en een derde symbool betekende ‘niets veranderen’.

De paarden deden er gemiddeld elf dagen over om de symbolen en hun betekenis te begrijpen. Toen ze het communicatiesysteem eenmaal snapten, kregen de paarden de vrije keuze om te kiezen wat ze wilden. Ongeacht welk symbool ze kozen, kregen ze voedsel als beloning. De onderzoekers testten de voorkeur van de paarden paarden in verschillende weersomstandigheden, waaronder zon, wind, regen, sneeuw in verschillende temperaturen van -15°C tot +20°C.

Voorkeur is individueel

De voorkeuren van de paarden waren meestal erg duidelijk. De paarden maakten snel hun beslissing welk symbool ze wilden en stonden stil te wachten tot hun keuze werd uitgevoerd. Voorkeur voor wel of geen deken was per paard verschillend. Koudbloeden en de wat meer robuuste paarden kozen er vaker voor om geen deken om te hebben dan de meer warmbloedige paarden in dit onderzoek. Ook leken de voorkeuren van de paarden af te hangen van het weer: hoe kouder, natter en winderiger het werd, hoe vaker er wel voor een deken gekozen werd.

Wil je je paard ook op deze manier laten aangeven of hij wel of geen deken op wil, dan zul je eerst de symbolen aan moeten leren. Het lijkt me heel gaaf om dat een keer te doen, ik weet zeker dat Bliss het helemaal geweldig zou vinden om mij zo te vertellen wat ze wil ;) Tot dan doen we het maar even op gevoel, haha. Lucky gaf altijd heel erg duidelijk aan dat hij zijn deken niet prettig vond door er flink naar te grijnzen als ik hem weer op deed.

Wat zeggen jouw paarden?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse
Afbeelding: “‘Cavalli della Madonna’ im Marstall des Klosters Einsiedeln” by Roland zh.

Leave a Comment