problemen ondeugden te weinig beweging paard

Problemen en ondeugden door te weinig beweging

In Grondwerk, Natuurlijk paarden houden, Paardengedrag en communicatie by Evelien Olyslagers4 Comments

Vanuit mijn werk kom ik regelmatig problemen en ondeugden tegen die zich uiten door een tekort aan natuurlijke behoefte van het paard. Deze blog gaat over te weinig beweging. Ik laat je de verschillen zien vanuit het natuurlijk oogpunt van het paard. Daarnaast geef ik je diverse tips die jij kunt ondernemen zodat je paard meer aan zijn natuurlijke behoeftes kan voldoen.

Er zijn nog steeds paarden die alleen uit stal komen voor het werk met de ruiter. Naast dat ze sociaal contact missen (te lezen in mijn vorige blog), krijgen de paarden ook te weinig beweging. In de natuur loopt een paard gemiddeld namelijk 30 km per dag. Natuurlijk hoeven ze daar niet aan te voldoen, maar twee van de vierentwintig uur uit stal is te weinig.

“Ook al is je paard braaf op stal en heeft het geen ‘stalondeugden’, dan wil dat niet zeggen dat je paard graag 22 uur per dag op stal staat.”

Er zijn paarden die zich mentaal afsluiten en gewoon ‘braaf’ doen wat er gevraagd wordt.

De vraag is of ze echt gelukkig zijn.

problemen ondeugden te weinig beweging paard

Een paard in een ‘paddock paradise’ kan altijd aan deze natuurlijke behoefte voldoen. Als ze willen rennen doen ze dat, maar ook doordat ze van de waterbak naar het hooi en van de paddock naar het weiland lopen.

“Een stal van het paard is te vergelijken met dezelfde ruimte van een toilet.
Het enige wat je kunt doen is een rondje draaien.”

En verplaats je zelf eens 20 uur op het toilet…

Als je er dan af komt zit je vol energie en moet je ook nog gehoorzamen. Daar komen vaak problemen uit voort. Paarden die je over het erf heen sleuren, bokken en steigeren onder het zadel en vanuit de stal naar de wei losbreken. Soms wordt ik benaderd voor een verkeerde leiderschapsverhouding en blijkt die verhouding juist prima te zijn. Het paard zit alleen vol energie.

“Het woord ‘ondeugden’ en ‘gedragsprobleem’ is soms zo onterecht.”

Ook in het tekortkomen van beweging ontstaan andere ‘stalondeugden’, zoals weven, luchtzuigen, agressie en/of chagrijnig gedrag op stal. Wanneer paarden meer aan hun natuurlijke behoefte kunnen voldoen ontstaat dit gedrag niet. Het is de situatie waarin wij paarden houden. Het gedrag hoeft niet opgelost of getraind te worden, maar de oorzaak moet worden opgelost.

problemen ondeugden te weinig beweging paard

Het is in ons overbevolkte landje niet mogelijk om al onze paarden op natuurlijke wijze te houden dus moet je creatief zijn in een oplossing. Zorg er in ieder geval voor dat hij overdag uit stal komt en bewegingsvrijheid heeft. Is er geen service op stal? Overleg dan met stalgenoten die op andere tijdstippen komen. Op sommige stallen zijn er paddocks van 3 x 3 meter, maar dan heeft je paard alleen frisse buitenlucht en geen bewegingsvrijheid.

“Ook een stapmolen voldoet niet aan de natuurlijke behoefte van je paard.”

Als een paard de mogelijkheid krijgt in vrijheid een sprintje te trekken dan zal hij dit minder onder het zadel doen. Daarnaast heb je dan alle recht om de energie van je paard in te houden onder het zadel, want in de paddock of de wei is het vrijheid blijheid.

Observeer het gedrag van je paard. Als je paard ondeugden laat zien is het misschien omdat hij die natuurlijke behoefte mist. Jij kunt zelf een keuze maken om voor je paard een verandering aan te brengen. Heeft jouw paard bepaald gedrag en wil je weten waarom hij dit gedrag laat zien? Wat de oorzaak werkelijk is? Dan kom ik bij je langs en zullen we samen kijken welke verandering jij voor jullie samen kunt maken!

meer over Evelien

Foto en tekst bron: Happination

Comments

  1. Mooi geschreven, zouden meer mensen bij stil moeten staan. Je paard wilt ook energie kwijt kunnen en niet opgesloten zitten. Ik zou ook sprinten, gek doen en even ongehoorzaam willen zijn!!!

  2. Rondjes lopen in een stapmolen of bij longeren is sowieso onnatuurlijk voor een paard. Het gros van de paarden zijn SODA-paarden, vertelde onze duitstalihge Camarque paarden instructrice. De paarden sind nur so da. Er word nauwelijks iets mee gedaan. Ze staan er maar te staan. En dan worden ze dikker en dikker, en dan worden ze ondervoed omdat ze af moeten vallen. Vele paardenbezit(s)ters zijn geen paard waard. Ze hebben het geld er niet voor, het fitte lijf niet voor, de kennis en het gevoel er niet voor.

Leave a Comment