wat wilde paarden ons leren over paarden houden

Rewilding horses in Europe, het wilde paard terug in Europa?

In Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer, Paardengedrag en communicatie by Linda Lebesque58 Comments

Rewilding horses in Europe is een unieke studie over het terugbrengen van wilde paarden in Europa. De studie geeft achtergrondinformatie over wilde paarden in Europa en onderzoekt welke rassen geschikt zijn voor het ‘dedomesticeren’. Ook worden er richtlijnen en praktische handvatten gegeven voor diegenen die paarden zullen gaan ‘rewilden’. Officieel zijn wilde paarden in Europa uitgestorven. Toch bestaat het genoom van het oorspronkelijke wilde paard nog in verschillende oude rassen, zoals de Exmoors in Groot-Brittannie en de Hucul in Oost-Europa.

Paarden ‘rewilden’ betekent toewerken naar een toekomstig wild paard, dus niet het uitbreiden van de in stand gehouden semi-wilde paarden. De kennis over alle soorten uitgestorven wilde paarden groeit snel: niet alleen achtergrondinformatie en geschiedenis, maar ook genetische informatie is bekend. De eerste gedomesticeerde paarden verspreidden zich snel over Europa. Uit genetisch onderzoek blijkt dat wilde paarden zich vroeger mengden met de gedomesticeerde paarden, waardoor het ‘genenpakket’ van het wilde paard bewaard is gebleven. Hierdoor kan men vandaag de dag nog steeds zien welke karakteristieken en genen het nieuwe wilde paard zou moeten hebben. Op deze manier kunnen de meest geschikte rassen voor het leven in het wild geselecteerd worden. 

Rassen geschikt voor rewilding

Er zijn verschillende rassen die heel dicht bij de primitieve paardentypes staan. Ze hebben de genen en karakteristieken van het originele wilde paard en zijn daardoor geschikt voor rewilding in de Europese natuur. Hieronder zetten we er een paar op een rij.

  • De Exmoor, het liefst gecombineerd met Dartmoors en Welsh pony’s voor een grotere genetische diversiteit – het noordwesten van Europa en Engeland

De Exmoor

  • De Yakut pony – het koude noorden van Europa en Siberië.

De Yakut

  • Het Konikpaard – het laagland van Noord- en Centraal Europa.

Het Konik paard

  • De Hucul – de bergen van Oost-Europa.

De Hucul of Huzule

  • De Pottoko – de bergen van Zuidwest-Europa.

De Asturcon, Losine, Monichino, Cabalo Galego/Faco of Garrano/Minho/Geres hebben vergelijkbare karakteristieken met de Pottoko en kunnen worden gemengd voor het verbeteren van de genetische diversiteit.

De Pottoko

  • De Retuerta’s – Zuid- en Midden-Spanje.
  • Het Przewalski paard – de grote Oost-Europese steppes.

Het Przewalski paard

  • De Karachan, Bosnische en Servische bergpaarden, Myzegea en de Pindos/Thessalier – de Balkan

Je kunt paarden natuurlijk niet zomaar uitzetten in het wild. Dit is een langzaam en uitgebreid proces waarmee zeer zorgvuldig moet worden omgegaan. Het ultieme doel van ‘rewilding’ is goed functionerende ecosystemen in Europa, waar alle belangrijke dieren en organismen aanwezig zijn. Het wilde paard is daar één van.

Vind je dit interessant? De hele studie (in het Engels) van Stichting Rewilding Europe vind je hier.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Rewilding Europe / Bit

 

Leave a Comment