Suiker en zetmeel in paardenvoer

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque9 Comments

De meeste mensen geven hun paarden krachtvoer voor extra energie en zodat ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. In veel krachtvoer zitten granen, denk maar aan tarwe, haver of gerst. Granen bevatten veel koolhydraten, waaronder suikers en zetmeel. De energie uit koolhydraten kan worden ‘opgeslagen’ in lange glucoseketens voor later gebruik. Bij een grote inspanning kan een paard een beroep doen op die glucoseketens. Hoe langer een oefening duurt en hoe inspannender de oefening, hoe meer glucose er wordt opgemaakt.

Kan jouw paard tegen suiker en zetmeel?

Niet alle paarden kunnen goed overweg met veel suikers en zetmeel in het voer. In veel van het voer dat wij voeren zit een hoge concentratie van suikers en zetmeel. Onderzoekers schatten dat een paard tussen de 87 en 100 % van het zetmeel dat hij binnen krijgt verteert. Daarin ligt meteen het probleem. Als een paard een grote hoeveelheid granen binnen krijgt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in suikers. De rest gaat onverteerd verder in de spijsvertering en wordt door de micro-organismen in de darm omgezet in vetzuren en melkzuren.

Als er veel zuren in één keer geproduceerd worden, ontstaat er een te zuur milieu in de dikke darm. Dit kan goede bacteriën doden een trigger zijn voor diarree, koliek en hoefbevangenheid. Voer dus kleine beetjes krachtvoer tegelijk of ga op zoek naar een krachtvoer met zo min mogelijk zetmeel en suikers. Zo hou je het natuurlijke milieu in de darm in balans. 

Tips om suiker en zetmeel in paardenvoer te beperken

  • Hele granen, dus niet bewerkt en met het vliesje er nog omheen, bevatten minder koolhydraten en meer vezels.
  • Je kunt ook kiezen voor graanvrij voer. Vooral bij de bekendere producenten kun je schrikken hoe vaak er ‘pulp’ en ander restafval van graan er gebruikt wordt. 
  • Laat je niet misleiden door de voorkant van de zak voer, kijk echt naar de bestanddelen van het voer. Als er op de zak staat dat het voer geschikt is voor een suikerarm dieet, kan er alsnog heel erg veel zetmeel in het voer zitten. Kijk ook naar schuilnamen voor suiker, zoals melasse.

Wel of geen graan?

Ik ben zelf niet ‘anti-graan’. Ik merk dat mijn merrie er niet zo goed tegen kan, dat ligt vooral aan de suikers want ze heeft het ook heel duidelijk bij gras. Toch vind ik het af en toe voeren van hele granen een waardevolle aanvulling. De paarden gaan er goed van kauwen en in ze bevatten goede vetten. Als je een paard hebt dat gevoelig is voor suiker en zetmeel moet je hier dus wel mee uitkijken.

Mijn hoofdvoer is graanvrij met als hoofdbestanddeel luzerne. Sinds ik voer gebruik dat geen graan als hoofdbestanddeel heeft, zie ik minder huidproblemen bij de paarden, vooral bij Bliss.

Mijn tip? Ga gewoon uitproberen wat bij jouw paard past. Kijk goed naar de bestanddelen van je paardenvoer en ben je bewust van wat je in de paardenmond stopt. Let goed op hoe je paard reageert, zowel in gedrag als de huid en de algehele conditie.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: The Horse

Leave a Comment