teken verwijderen bij paarden

Teken verwijderen bij paarden

In Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque2 Comments

Heb je een teek ontdekt bij je paard? Dan is het belangrijk dat je deze snel verwijdert. In dit artikel lees je meer over teken verwijderen bij paarden.

teek paard lyme awareness maandControleer je paard regelmatig op teken

Kom je vaak in het bos of op een andere plek waar veel teken zijn? Controleer je paard dan regelmatig. Mijn paarden staan in een bos en ik controleer ze eigenlijk iedere dag. Hoe eerder je een teek verwijdert bij je paard, hoe beter. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt, is het infectiegevaar zeer klein.

Teken verwijderen bij paarden

Je kunt zelf teken verwijderen bij je paard. Hiervoor gebruik je een tekentang: gewoon zo één voor mensen die je bij de drogist kunt kopen. Een tekentang kost meestal zo’n vijf euro. Op de verpakking van de tekentang staat ook een beschrijving hoe je de tang kunt gebruiken. Lees deze goed door. De meeste tekentangen hebben twee uiteinden waarmee je teken kunt verwijderen. Het tangetje zelf is voor de wat kleinere teken, de platte kant voor de grotere.

teken verwijderen bij paardenGebruik voor het verwijderen van teken bij je paard echt alleen een tekentang. Ga niet zitten plukken met je vingers, een watje of een gewoon pincet (te scherp). Hiermee vergroot je de kans op besmetting.

Gebruik voor het verwijderen ook geen alcohol of TeeTrea olie om de teek ’te verdoven’. Dit is een fabeltje en kan er zelfs voor zorgen dat het risico op besmetting groter wordt.

Hoe verwijder je het makkelijkst een teek bij een paard?

  1. Zorg dat je goed bij de teek kunt. Zet je paard vast, druk alle haren aan de kant en zorg voor genoeg licht.
  2. Zet de tekentang over de hele teek heen, loodrecht op de huid en strak tegen de huid. Het is belangrijk dat je echt onder het zwarte kopje zit met je tang.
  3. Zet een zachte druk op de tang en verwijder de teek met een draaiende, trekkende beweging. Vergelijk de teek maar met een schroefje: die moet je er ook uitdraaien.
  4. Doe de teek in een (boterham)zakje en knoop deze dicht.

Vooral die draaiende beweging zorgt er bij mij voor dat ik teken makkelijker kan verwijderen. Grotere teken zijn moeilijker te verwijderen dan kleine, omdat die zich veel dieper ‘vastgeschroefd’ hebben in de huid van je paard.

Lukt het niet om de teek zelf te verwijderen of blijft het kopje erin zitten? Bel dan de dierenarts.

teken verwijderen bij paarden

En daarna?

Na het verwijderen van de teek kun je het wondje ontsmetten. Ik gebruik hiervoor TeaTree olie, dit heeft een antibacteriële en desinfecterende werking. Je kunt natuurlijk ook een ander ontsmettingsmiddel gebruiken.

Vergeet niet om ook de tekentang grondig te ontsmetten.

Zet in je agenda dat je op die dag een teek verwijderd hebt bij je paard. Zet er ook bij waar de teek zat. Mocht je paard na enige tijd symptomen krijgen van de Ziekte van Lyme, dan kun je datum en plek makkelijk terughalen. Lees hier meer over de ziekte van Lyme bij paarden.

Druk de teek na het verwijderen dood en/of laat de teek testen op de Borrelia bacterie. Je kunt hiervoor ook thuistests kopen.

Je paard beschermen tegen teken?

Jammer genoeg is er geen directe oplossing voorhanden. Er zijn allerlei sprays en oliën die je kunt kopen of maken om teken af te weren. Hou je paard zo gezond en in balans mogelijk, zodat de eigen weerstand en afweer tegen een Lyme infectie zijn werk kan doen. Blijf je paard controleren en besef je dat een paard met Lyme vooral dikke pech is. Gelukkig komen er vanuit natuurgeneeskundige hoek steeds meer mogelijkheden om te behandelen.

Wil je meer weten over teken en de ziekte van Lyme bij paarden? Bekijk dan alle artikelen van onze Lyme Awareness Maand.

Leave a Comment