Tip van Moniek – Pauzes inlassen

In Grondwerk by Moniek Jansen4 Comments

Elke maand deelt Moniek Jansen van Bewust Rechtrichten een mooie trainingstip met ons. Moniek houdt zich bezig met rechtrichten, centered riding en werk aan de hand, alles vanuit een holistische visie. Vandaag een tip over pauzes inlassen tijdens de training.

Pauzes inlassen tijdens de training

“Ik vind dat wij als trainer en coach van ons paard de verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat het paard het leuk en aangenaam vindt om met ons samen te werken. Het paard staat dan voor jou open en zal graag met jou aan de slag gaan en zijn best voor je doen.

Eén van de dingen die ik gebruik om dit te realiseren, is pauzes inlassen tijdens de training. Je kunt deze pauzes gebruiken tijdens alle facetten van de training, aangepast aan de omstandigheden. Vandaag bespreken we de pauzes tijdens het grondwerk of werken aan de hand.

Wanneer is het tijd om even pauze te nemen?

Ik las pauzes is als ik merk dat het paard met mij meedenkt. Dat kan iets heel kleins zijn, afhankelijk van de gemoedstoestand van je paard en de gevraagde oefening. Het kan ook zijn dat ik eigenlijk al een beetje zijn grens van wat hij aankan gepasseerd ben. Dit gebeurt soms ook en dan is het heel belangrijk om een pauze in te lassen zodra je dit doorhebt.

Neem even afstand

Ik laat het paard halthouden beloon met mijn stem of een brokje en neem wat afstand van het paard. Ik neem afstand zodat het paard het gevraagde kan verwerken zonder dat ik teveel in zijn ruimte sta. Hoeveel ruimte een paard nodig heeft verschilt per paard.

Verwerken en ontspannen

Vaak begint het paard dan met zijn ogen te knipperen, gaat kauwen en likken of gapen ook laat het paard zijn hoofd vaak zakken dit zijn tekenen dat het paard het gevraagde aan het overdenken of verwerken is. Sommige paarden slaken een diepe zucht (laten spanning los) wat ook kan betekenen dat je paard zijn adem aan het inhouden was tijdens de oefening. Ik zeg dan altijd: daar was de pauze erg welkom en het kwartje is aan het vallen.

Geef je paard de tijd

Belangrijk is het om te wachten tot het paard klaar is met dit proces. Dit kan soms wel vijf minuten duren, geef je paard de tijd. Als je paard weer contact of toenadering tot jou zoekt is de verbinding met jou hersteld en geeft het paard aan dat hij er weer klaar voor is.

Veel succes!”

Wil je meer weten over Moniek en haar trainingswijze? Kijk dan op de website vanBewust Rechtrichten.

Comments

  1. Goed Tip! Pauzes zijn volgens mij heel belangrijk. Voor mijn paard zijn pauzen altijd en beloning.

Leave a Comment