geboorte veulen

Veulen op komst? Zo ga je goed voorbereid de geboorte in

In Natuurlijke gezondheid paard, Paardengedrag en communicatie by Linda LebesqueLeave a Comment

De geboorte van een veulen is altijd spannend, zeker omdat vooraf nooit vaststaat of het zonder complicaties zal verlopen. Normaal gesproken gaat het wel goed, maar uitzonderingen bestaan altijd. Hoe zorg je er nu voor dat je zo goed mogelijk voorbereid de bevalling in kunt gaan?

Wil je een natuurlijke bevalling zo goed mogelijk laten verlopen, dan is het raadzaam om een lijstje te maken dat je af kunt vinken. Met deze checklist ben jij goed voorbereid!

1. Genoeg licht

Het is wel zo fijn om voldoende licht bij de hand te hebben. Houd een handzame bouwlamp paraat of gebruik een grote zaklamp. Kun je dichtbij de auto parkeren, dan kun je ook de voorlampen van de auto gebruiken. Maak hier geen uren gebruik van, want anders loop je de kans dat je door een lege accu niet meer thuis kunt komen.

2. Vieze staart voorkomen

De staart van de merrie kan erg vies worden van een bevalling. Wil je dit voorkomen, dan kun je de staart inpakken met een staartbandage.

3. Schone emmers en schoon water

Zet alvast een schone emmer klaar en zorg dat je schoon water tot je beschikking hebt. Is er geen leidingwater? Zet dan een jerrycan klaar die je vult met water. Zo voorkom je dat er vuil in het water terecht kan komen.

4. Warm water

Is er wel elektriciteit aanwezig, dan kun je met een waterkoker water opwarmen om toe te voegen aan het koude water. Met lauw water kun je gemakkelijker aangekoekt vuil verwijderen en is daarbij aangenamer qua temperatuur, voor jezelf en voor het paard.

5. Schone handdoeken

Een stapeltje handdoeken zijn ook handig. Eventueel kun je hiermee helpen het veulen droog te wrijven en hierdoor ook de spieren en zenuwen te stimuleren om snel te kunnen gaan staan. Je kunt hier ook stro of hooi voor gebruiken.

6. Zweetdeken

Is het buiten niet al te warm en bestaat de kans dat de merrie door extreem zweten kou vat, zorg er dan voor dat je een zweetdeken bij de hand hebt om even op te kunnen leggen.

7. Telefoon

Heb een goed werkende mobiele telefoon bij je, zodat je een dierenarts kunt bellen als dat nodig is. Natuurlijk wel handig als je dit nummer al in je telefoon hebt staat. Neem een telefoonlader mee om het zekere voor het onzekere te nemen. Er bestaan handige opladers die je kunt gebruiken in de sigarettenaansteker van je auto. Voor een prikkie te koop bij onder meer de Action.

Heb jij nog tips om goed voorbereid te zijn op de geboorte van je veulen? Laat ze hieronder achter in de reacties!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment