voer je pony gezond

Voer je pony gezond

In Natuurlijke gezondheid paard, Natuurlijke paardenvoeding by Linda LebesqueLeave a Comment

Dat pony’s makkelijk in onderhoud zijn is soort van algemeen bekend. In Engelstalige landen worden ze zelfs ‘easy keepers’ genoemd. Toch zijn het juist vaak de pony’s met overgewicht en bijbehorende gezondheidsproblemen als hoefbevangenheid en insulineresistentie.

Die volle, welvarende look is helemaal niet gezond en heeft allerlei negatieve gevolgen zoals hoefbevangenheid en insulineresistentie. Maar het kan nogal een uitdaging zijn om ze op gewicht te houden, aangezien ze soms wel dik lijken te worden van lucht.

Weetjes over pony’s en eten

  • Pony’s doen langer over hun eten dan paarden.
  • Pony’s verbranden tot 50% meer calorieën tijden het kauwen dan paarden.
  • Pony’s halen meer energie uit dezelfde hoeveelheid ruwvoer dan paarden.
  • Pony’s gebruiken tot 10% minder eiwitten dan paarden.
  • Pony’s kunnen per dag wel tot 5% van hun lichaamsgewicht aan gras eten.

Verschillen tussen rassen

Het verschil tussen verschillende rassen of ze rijk voedsel aan kunnen, lijkt in de eerste instantie te liggen aan de genen. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben verschillen gevonden in het metabolisme van verschillende paardenrassen. De meeste pony’s, Andalusiërs, Morgans en enkele warmbloed rassen ontwikkelen makkelijker overgewicht. Reden hiervoor is dat zij zich genetisch hebben aangepast aan de omgeving waarin zij duizenden jaren geleden leefden.

Genetisch aangepast op schaarste

De meeste moderne pony’s stammen af van wilde pony’s die leefden in het koude en gure klimaat van Noord-Europa: in de heuvels en vlaktes van de Britse eilanden, Scandinavische landen en IJsland. Wat ze daar aten was taai, stekelig gras en mos. Er was schaarste en wat er was had weinig voedingswaarde. De wilde pony’s pasten zich helemaal aan aan de omgeving waarin zij leefden, zodat ze konden overleven. Deze evolutionaire ontwikkeling heeft plaatsgevonden over duizenden jaren. Daarom is het ook niet zo raar dat de pony’s van nu (en andere sobere rassen) niet zijn ingesteld op het voedsel van nu: rijk in voedingswaarde en volop aanwezig.

Wat kun je doen om je ‘easy keeper’ in goede conditie te houden?

  1. Voer arm ruwvoer. Ga voor stekelig en lang ruwvoer met ongeveer tien procent zetmeel en simpele suikers.
  2. Beperk de grasinname van je pony. Is het niet mogelijk om je pony in een paddock met hooi te zetten of staat hij of zij dan alleen, dan kun je een graaskorf gebruiken.
  3. Let op met kort gras. Het lijkt misschien of je pony zo weinig kan eten, maar juist in kort gras zitten schadelijke stoffen en snelle suikers.
  4. Vul ruwvoer absoluut aan met een vitaminen-mineralenbrokje en baseer de hoeveelheid op het gewicht van je pony. Ook sobere rassen hebben gewoon alle voedingsstoffen nodig, maar dan zonder suikers, zetmeel en te veel calorieën.
  5. Loopt je pony in de sport en wil je hem toch meer energie geven? Ga dan liever voor een krachtvoer dat energie geeft door olie. Olie levert calorieën, maar beïnvloedt de insulineniveaus niet zoals suikers en zetmeel dat doen.

Veel succes en op naar een gezonde pony! Sinds ik op deze manier voer zijn mijn sobere paarden en kleine Shet echt enorm veranderd.

Als vitaminen-mineralenbrokje gebruik ik Metazoa, als krachtvoer dat energie levert door olie gebruik ik Rice and Shine. Beide producten zijn graanvrij, bevatten minimaal suiker en zetmeel en zijn volledig krachtvoer vervangend. Wil je meer weten over deze voeders dan kun je altijd even een mailtje sturen of lekker verder lezen op deze site.

Bron: The Horse

Leave a Comment