slokdarmverstopping bij paarden zelf oplossen

Wat kun je zelf doen als je paard slokdarmverstopping heeft?

In Natuurlijke gezondheid paard by Linda Lebesque4 Comments

Afgelopen Kerst was het weer zover: Bliss had een slokdarmverstopping. Omdat ik dit vaker bij haar heb gezien, herken ik de symptomen. Shit, de dierenarts laten komen met Kerst… Bij een koliek had ik geen seconde getwijfeld, maar ik wist dat je bij een slokdarmverstopping ook zelf wat kunt doen.

En het gave is, het is nog gelukt ook. We hebben de slokdarmverstopping zelf op kunnen lossen en hierdoor geen dierenarts meer hoeven bellen. Heb je dit nog niet eerder meegemaakt of vind je het spannend? Bel gewoon je dierenarts. Als dit na een paar minuten niet had gewerkt, had ik ook een dierenarts laten komen. Je kunt deze stappen ook volgen als de dierenarts al onderweg is en je het je paard wat aangenamer wil maken.

Nog even in het kort: wat is een slokdarmverstopping en wat doet de dierenarts?

Slokdarmverstopping bij paarden

Bij een slokdarmverstopping bij paarden blijft een brok voedsel hangen in de slokdarm. Je paard schrikt er erg van, voelt zich heel erg vervelend en het lijkt wel of je paard zal stikken. Wees gerust, dit is niet het geval. De dierenarts ziet het niet eens als een spoedgeval als het net begonnen is. Wel is het natuurlijk belangrijk dat de voedselprop snel verwijderd wordt.

Het vastlopen van voedsel gebeurt vaak bij onvoldoende geweekte brok of pulp, bij grasbrok of zeer kort gemaaid gras. Ook kan te gulzig eten leiden tot een slokdarmverstopping. Bij Bliss had ik het voer niet geweekt en ze eet vaak te gulzig. Ik probeer nu nog meer rust in het eten te brengen en week de brok voortaan altijd.

Wat doet de dierenarts bij een slokdarmverstopping?

In de eerste instantie wordt er een spierontspanner in de ader gespoten, zodat de slokdarm en de omliggende spieren ontspannen. Vaak lost dit de verstopping op. Lukt dit niet, dan krijgt je paard een neussonde waardoor de voedselbrok wordt weggespoeld naar de maag.

Wat kun je zelf doen als een paard slokdarmverstopping heeft?

1. Ontspan en adem uit

De sleutel tot succes is ontspanning. Je paard is gestresst en spant daardoor de slokdarm en omliggende spieren aan. Hierdoor kan de voedselbrok nooit goed naar beneden glijden. Hoe eng je het ook vindt, ontspan en adem rustig in en uit. Doordat jij ontspannen bent zal je paard ook eerder ontspannen.

2. Zoek iemand die je kan helpen

Je kunt het ook alleen proberen, maar het is wel erg makkelijk als iemand je paard even vasthoudt zodat jij je op de prop en hals kunt concentreren.

3. Lokaliseer de prop 

Kijk waar de onderhals helemaal strak is en voel met zachte druk of je de prop kunt vinden. Meestal is dit wel duidelijk. Bij Bliss zat ie redelijk bovenin. Vergeet ondertussen niet steeds heel diep adem te halen, je paard neemt jouw spanning over.

4. Breng het hoofd van je paard omlaag

Dit is niet alleen belangrijk om de spieren van de onderhals te laten ontspannen, maar deze houding brengt ook ontspanning in het hoofd van je paard. Het hoofd hoeft niet op de grond te hangen, maar in ieder geval net iets lager dan ‘gewoon recht’.

5. Masseer de onderhals

De dierenarts spuit in de eerste instantie spierontspanners in. Klinkt het dan niet logisch dat je dit ook met masseren kunt proberen? Concentereer je echt op de onderhals en de plek rondom de verstopping. Maak streken van boven naar beneden langs de hals af, wiebel de spier flink heen en weer en masseer de harde plekken met een ronddraaiende beweging (linksom, richting de maag). Adem mee naar beneden met je streken en handgrepen.

6. Masseer de prop

Probeer de prop voorzicht wat te masseren. Ga niet keihard lopen duwen, met beleid. Als je paard het niet fijn vindt ga je weer even terug naar de hals. Wissel dit steeds af.

7. Buig de hals van je paard

Dit werkte bij Bliss erg goed om de laatste spanning uit de spieren te krijgen. Buig de hals rustig naar links of naar rechts en strek de hals helemaal op. Denk maar aan kramp in je voet. Om de spier uit de verkramping te krijgen moet je die ook flink stretchen.

8. Gelukt?

Is het gelukt? Bij Bliss merkte ik dit heel duidelijk. Tijdens het masseren werden de spieren steeds losser en Bliss steeds meer ontspannen. Erg bijzonder om te merken dat ze me vertrouwde om dit beter te maken voor haar. En toen was ie los. Ploep, de knop om. Alsof er niets gebeurd was liep mevrouw doodleuk weg.

Blijf je paard daarna wel goed in de gaten houden of het niet nog een keer gebeurt.

Nogmaals, dit is geen oproep om vrijblijvend te gaan dokteren. Bel gewoon de dierenarts als je het niet vertrouwt. Ook als dit na ongeveer een kwartiertje niet lukt zou ik alsnog de dierenarts bellen. Je kunt deze handelingen dan wel herhalen om het wachten wat draaglijker te maken.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment