eiwit in paardenvoer

Wat zit er in paardenvoer?

In Natuurlijke paardenvoeding by Linda Lebesque2 Comments

We verwennen onze paarden maar wat graag met lekkere brokjes, muesli, granen en andere snoepjes. Maar weten we eigenlijk wel wat we in hun mond stoppen? Want ook voor onze paarden is het erg belangrijk welke voedingsstoffen ze binnenkrijgen en welke antistoffen niet. Daarom beantwoord ik de vraag – Wat zit er in paardenvoer?

Vezels in ruwvoer

Paarden zijn erop gemaakt om minstens twaalf uur per dag te grazen. Paarden zijn echte herbivoren en zijn prima in staat om hun dagelijkse energiebehoefte uit plantaardige vezels te halen. Hun brede, platte tanden en kiezen maken korte metten met vezelrijke grassen, mossen, kruiden, struiken en takken. Wil je natuurlijk paarden voeren, dan is het super belangrijk om veel ruwvoer te geven zodat je paard alle benodigde vezels binnen krijgt.

Zonder voldoende vezels werkt het spijsverteringssysteem niet naar behoren. Een paard heeft dan niet voldoende energie voor de gewone lichamelijke functies zoals ademhalen, wandelen, spelen, grazen en slapen. De spijsvertering van een paard is erop ingericht om de ‘brandstof’ van een paard uit vezels te halen. Dit terwijl wij vaak granen en aanvullende vetten aan onze paarden geven om in hun energiebehoefte te voorzien.

Meer over vezels in ruwvoer.

Melasse in paardenvoer

Melasse wordt door voerproducenten gebruikt als bindmiddel bij het persen van krachtvoer. Door de stroperigheid is het een perfect middel om stevige brokken te persen. Het is goedkoop, levert een hoge energiewaarde en het zorgt dat de brok minder stoffig lijkt. Voederproducenten zullen zeggen dat je paard melasse nodig heeft voor snelle energie, helemaal als je vaak rijdt of longeert, en dat je paard een echte zoetekauw is en melasse lekker vindt. Je paard heeft melasse en suiker echt niet nodig.

Meer over melasse in paardenvoer.

eiwit in paardenvoer

Suiker en zetmeel in paardenvoer

Niet alle paarden kunnen goed overweg met veel suikers en zetmeel in het voer. In veel van het voer dat wij voeren zit een hoge concentratie van suikers en zetmeel. Onderzoekers schatten dat een paard tussen de 87 en 100 % van het zetmeel dat hij binnen krijgt verteert. Daarin ligt meteen het probleem. Als een paard een grote hoeveelheid granen binnen krijgt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in suikers. De rest gaat onverteerd verder in de spijsvertering en wordt door de micro-organismen in de darm omgezet in vetzuren en melkzuren.

Meer over suiker en zetmeel in paardenvoer.

Eiwit in paardenvoer

Paarden in de groei, paarden die ‘bouwen’ aan nieuwe weefsels (zoals sportpaarden) en paarden die voor de fok gebruikt worden hebben een hogere eiwitbehoefte dan paarden die alleen voor de recreatie gebruikt worden. Toch hebben de meeste paarden een tekort aan eiwitten. Het is daarom heel belangrijk om goed te letten op eiwit in paardenvoer en waar nodig aan te vullen met voer. Een goede kwaliteit eiwitbron is een bron die voldoende van deze essentiële aminozuren bevat. Belangrijke essentiële aminozuren zijn lysine en methionine. Vooral bij jonge paarden en fokpaarden is het heel erg belangrijk om goed op te letten dat ze voldoende van deze stoffen binnen krijgen.

Meer over eiwit in paardenvoer.

Vetten in paardenvoer

Een vetrijk paardendieet biedt verschillende voordelen, met name op het gebied van energieproductie voor paarden die hoge prestaties moeten leveren. Vet levert namelijk bijna 2,5 keer zoveel energie als hetzelfde gewicht in koolhydraten of zetmeel (in traditionele paardenbrok).

goede vetten in het dieet van je paard

Wil je meer energie leveren voor je paard zonder dat de totale voeropname of de opname van koolhydraten en zetmeel verhoogd moet worden, dan kan het toevoegen van vet een uitstekende manier zijn.

Meer over goede vetten in het dieet van je paard.

Natuurlijk paardenvoer

In de natuur nemen paarden veel verschillende voedingsbronnen op, zoals kruiden, bladeren, bomen, struiken, mos en bast. Elke plantensoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voedingswaarde. Deze verscheidenheid aan voedingsbronnen en voedingsstoffen kunnen wij onze paarden natuurlijk niet bieden. In Nederland zijn er nu eenmaal geen grote uitgestrekte vlaktes, bossen en weides waar onze paarden naar hartenlust kunnen eten wat zij op dat moment nodig hebben.

wat zit er in paardenvoer

Ruwvoer bevat meestal niet alle voedingsstoffen die een paard nodig heeft. Daarom is het belangrijk om de ontbrekende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft aan te vullen. Daarbij is het belangrijk om voor paardenvoer te kiezen dat zo min mogelijk granen, zetmeel en melasse bevat. Dit verstoort namelijk de spijsvertering van je paard. De sleutel van een succesvol natuurlijk rantsoen ligt in het vinden van een balans tussen ‘natuurlijk’ en voorzien in alle voedingsstoffen die een paard nodig heeft voor vertering, groei en ontwikkeling.

Meer over natuurlijk paardenvoer.

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Leave a Comment