werkpaarden begin 20e eeuw

Fotoblog: land inzaaien met werkpaarden

In Fotoblog, Natuurlijk paarden houden by Harold van ZandvoortLeave a Comment

Schilderijen zoals deze heb je vast wel eens gezien, al is het maar in een geschiedenisboek. Maar heb je het werk met trekpaarden ook wel eens in het écht bekeken? In ons land is het een zeldzaamheid geworden dat paarden in het boerenbedrijf nog als werkpaard worden gebruikt.

Er zijn gelukkig nog liefhebbers van oude machines die voor hun plezier en als educatie nog met hun werkpaarden het land bewerken. Zo ook de buurman van gastblogger Harold: zijn trekpaarden worden ingezet om het land in te zaaien. Harold maakt een serie foto’s van dit zware werk. Wat een kracht stralen deze paarden uit!

Na de eerste wereldoorlog (1914-1918) werden de werkpaarden steeds vaker vervangen door tractoren. Dit was tot de jaren ’40 vooral zo op de grotere boerderijen. Pas na deze tijd wordt het gebruik van werkpaarden op het land steeds minder gewoon.

Harold van Zandvoort is fotograaf met een passie voor dieren:  "Ik wil vastleggen zoals de natuur is en alleen mijn voetstappen achter laten. Alleen zo zul je de schoonheid van de natuur zien en het respect van de dieren verdienen. Er is geen grotere beloning dan een dier die toch even 'hallo' komt zeggen omdat je geen bedreiging vormt."

Image

Harold van Zandvoort

Fotograaf
Blogs | HvZ Fotografie 

Verm-X natuurlijke ontwormingGiveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden

 

Leave a Comment