Margreet van Alona aan het werk

Zachte ogen: basisprincipe in Centered Riding

In Gezondheid, Grondwerk, Paardengedrag en communicatie by Margeet Bouwmeester59 Comments

In mijn vorige blog 'Centered Riding, waardevol voor élke ruiter!' heb ik uitgelegd waar CR op gebaseerd is en wie de oprichtster van CR is. In deze introductie tot Centered Riding gaf ik al aan dat er binnen CR een aantal basis principes opgesteld zijn die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk: Zachte ogen, Blokken bouwen, Ademhaling, Centreren, Clear Intent, Gronden / Aarden. In deze blog ga ik dieper in op Zachte ogen, het eerste principe van de Basics.

Wat wordt bedoeld met “zachte ogen”?

Zachte ogen ofwel kijken met een breed blikveld is een belangrijke basic te paard. Het zorgt ervoor dat je ziet wat er vóór je gebeurt én daarnaast ook je omgeving waarneemt.

Kijken met zachte ogen houdt echter veel meer in dan alleen een manier van kijken. Door dit principe in te zetten wordt je je niet alleen bewust van wat er om je heen gebeurt, maar ook wat er ín jezelf en onder je (jouw paard) gebeurt.

Het kijken met zachte ogen heeft als gevolg dat je je bewustzijn verhoogt zowel in zicht, als qua voelen en horen!  Je word je bewust van het geheel, namelijk: jezelf, je paard (zowel voor- als achterkant) en alles om jullie heen (zoals mensen, objecten, andere paarden, juryhokjes, bomen, verkeer, etc.). Zachte ogen helpen je overmatige spierspanning los te laten zodat je functioneel spieren kunt inzetten en je dynamische balans verbetert.

het basisprincipe zachte ogen in centered riding

Experimenteren met zachte ogen

Wil je experimenteren met het gebruiken van zachte ogen? Probeer dit experiment eens uit. Tip: oefen dit eerst zonder paard en daarna op je paard.

Loop op een harde ondergrond en focus op één punt; Ontdek wat het effect is op je spierspanning, ademhaling, balans (luister naar het geluid van je voetstappen).

Dit noemen we kijken met harde ogen.

Terwijl je loopt kijk je om je heen, luister naar de geluiden om je heen. Vervolgens kijk je met deze zachte blik voor je uit waarbij je nog steeds de omgeving kunt waarnemen. Ontdek hoe groot het gebied is dat je kunt zien met zachte ogen. Wees bewust wat het effect is op je ademhaling, balans, spierspanning en ook hier luister naar het geluid van je voetstappen.

Dit is het kijken met zachte ogen of een breed blikveld.

  • Oefen verder met kijken met zachte ogen door dit af te wisselen met het kijken met harde ogen;
  • Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel.

Oefenen op je paard

Wanneer je dit experiment oefent op je paard, staar dan eens met harde ogen naar zijn oren;

  1. Wissel dit af met het kijken met zachte ogen over je paard zijn oren heen;
  2. Sta toe dat je ogen een zo groot mogelijk oppervlak waarnemen en neem alles waar wat in je blikveld komt;
  3. Word je bewust van je zit in het zadel en de beweging van je paard zonder dit brede blikveld te verliezen;
  4. Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, balans, spierspanning en gevoel.

Wat levert het kijken met zachte ogen op?

Na het uitvoeren van dit experiment ervaar je dat het gevoel voor jezelf en je paard verbeterd is: je bent je meer bewust van jezelf en je paard!

Daarnaast:

  • Zal je ervaren dat het gebruik van zachte ogen meer omvat dan alleen kijken. Het maakt je duidelijk bewust van wat er om je heen, onder je en binnen in jezelf gebeurt;
  • Ook wordt het eenvoudiger om te voelen wat de rug van je paard doet met je zit en hoe je wordt bewogen door je paard. Zo word je je bewust hoe en wanneer je deze beweging kan beïnvloeden;
  • Ook leer je spanningen in je lijf en dat van je paard loslaten, waardoor je makkelijker en vrijer zal leren bewegen.

Voor wie is zachte ogen geschikt?

Bovengenoemd principe en experiment is voor élke ruiter heel zinvol om te doen, zowel voor manegeruiters, als recreatieve ruiters als wedstrijdruiters. De principes van Centered Riding zijn toepasbaar binnen alle disciplines.

Lees meer!

Wat heb jij ontdekt als je met zachte ogen paardrijdt?  Zelfs met zacht ogen kun je focus behouden.

Wil je meer leren over Centered Riding en de basics en hoe je paardrijden eenvoudiger kan maken? De volgende blog gaat over Blokken bouwen ofwel Balans.

logo Centered Riding

Over Margreet

Margreet Bouwmeester schrijft voor Natuurlijk Paarden een serie blogs over Centered Riding. Margreet geeft met haar bedrijf Alona al meer dan 20 jaar Centered Riding lessen. Ze heeft zich door vele opleidingen en ervaring ontwikkeld tot Awareness Trainer voor paard en ruiter. Sinds 2018 is Margreet Gecertificeerd Alexander Technique Teacher. Bij Alona kun je Centered Riding trainingen en opleidingen volgen.

Hilton Hebs Herballs - kruidensnoepjes ideaal voor stretching voor paarden

Giveaway

Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een 2 kg zak Hilton Herbs Herballs kruidensnoepjes voor je paard! Ideaal voor stretchoefeningen om de spieren van je paard soepel te houden. Zónder melasses, geen toegevoegde suikers en geen chemische toevoegingen. Zelfs geschikt voor paarden die snel hoefbevangen raken. Benieuwd hoe je Herballs kunt gebruiken? Je leest het in deze blog.
Aanmelden voor de nieuwsbrief.

Margeet Bouwmeester

Margreet Bouwmeester

Awareness trainer voor paard en ruiter | Centered Riding training en opleiding
Blogs   | Alona

Leave a Comment