welke grondsoort geschikt voor paardenplant

Zand, veen, klei: op welke grondsoort woon jij?

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke paardenvoeding by Sietske MetzLeave a Comment

Ons landje kent een aantal verschillende grondsoorten. De bekendste zijn zand, veen of klei. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen en zijn daarmee geschikt voor verschillende soorten planten. De ene plant gedijt bijvoorbeeld op veen, maar verdraagt absoluut geen klei. Andere planten zijn juist helemaal niet kieskeurig en gedijen eigenlijk op iedere grondsoort.
Nu het ideale plant seizoen weer begonnen is – inderdaad, de herfst en vroege winter! – krijg ik veel vragen over welke planten op welke grondsoort aangeplant kunnen worden. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Zoals ik al aangaf zullen niet alle planten zondermeer overal willen groeien; vaak heeft dat met de grondsoort te maken.

Drie grondsoorten

In Nederland onderscheiden we dus grofweg drie grond- of bodemsoorten: zand, klei en veen. Mengvormen komen ook wel voor.

Zandgrond: gauw droog en makkelijk bewerkbaar

Zandgrond is van nature vaak goed afwate­rend en doorlaatbaar, en daardoor vaak snel (te!) droog. Zandgrond bestaat uit relatief grote deeltjes met ruimte er tussen, waardoor lucht en water snel in maar ook weer uit de grond kunnen stromen.

Zandgrond is van nature niet zo voedselrijk.  Wel kan zandgrond relatief mak­kelijk verbeterd worden door het toevoegen van compost: grotendeels verteerd plantaardig materiaal. Vezels dus eigenlijk!  Voedingsstoffen en water worden door compost beter tussen de zandkorrels vastgehouden.

hazelaar voor paarden

Paarden vinden hazelaar erg lekker

Veen: vochtig en voedselarm van nature

Veen heeft van nature een vrij voedselarm, zuur en vochthou­dend karakter. Het bestaat uit  langzaam verterend organisch materiaal. Veen is door het natte sponsachtige karakter zeker in de wintermaanden vaak slecht begaanbaar. Bomen hebben door de zachte ondergrond en vaak hogere grondwaterstand weinig grip om diep te wortelen. En waaien dus makkelijker om!

Compost is vaak niet nodig, wat voeding (organische mest) is vaak wel weer welkom. Het zure karakter van veen en combinatie met de vochthoudende eigenschap maakt dat niet alle planten er kunnen groeien.

Klei: zwaar en voedselrijk

Zeeklei en rivierklei zijn van nature voedselrijk, maar lastig bewerkbaar. Klei bestaat uit kleine platte deeltjes die dicht op elkaar liggen waartussen er minder ruimte is voor lucht. Het maakt de grond moeilijk bewerkbaar.

Wel zitten er in kleigrond vaak veel voedingsstoffen in de vorm van mineralen; bouwstoffen voor de plant, en ook voor ons. Door toevoegen van compost en of zand kun je de klei wat losser en luchtiger maken. Dit kost vaak veel tijd en inspanning!

kleigrond

Klei houdt lang water vast;  dat is mak­kelijk in een droge zomer. In de winter of in het vroege voorjaar is dat juist weer een nadeel! Met klompen klei aan je schoenen glibber je dan over de gladde bodem.

Kies soorten die het van nature goed doen op jouw bodem

Iedere grondsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. De ene is wat makkelijker bewerkbaar, de andere droogt minder snel uit.

Welke grondsoort je ook hebt: kies soorten die het er van nature goed willen doen! Dat scheelt veel werk, tijd en geld. Bovendien zien planten die het er van nature goed doen er vaak veel aantrekkelijker uit! Ze zijn er letterlijk op hun plek.

bomen planten voor paarden

Welke planten passen in jouw buurt?

Door in de natuur rond te kijken kun je al veel leren over de soorten die in jouw omgeving thuis horen.

Hieronder noem ik een aantal paarden planten die gedijen op de verschillende grondsoorten. Gelukkig zijn er ook veel soorten die het overal wel redelijk doen. De echt kritische planten zijn wat in de minderheid, als het om paarden planten gaat.

tamme kastanje voor paarden op grondsoort zand

Tamme kastanje doet het goed op zandgrond

Tip: ik heb een eetbare paardenhaag haag samengesteld  - speciaal voor op zandgrond en eentje voor op kleigrond. Zo weet je zeker dat je goed zit!

Paarden - planten die van zandgrond houden

Echte zand minnende soorten zijn bijvoorbeeld kastanje, grove den, beuk, kardoen en tijm. Ook het zoutstruikje en mahonia houden van zand. Deze soorten hebben vooral een hekel aan natte voeten, met name in de winter.

grove den planten voor paarden op grondsoort zand

Grove Den

Klei minnende planten

Er zijn weinig planten die alleen op klei kunnen groeien. Er zijn wel veel soorten die er tegen kunnen, zoals wilgen, rozen, braamsoorten, frambozen en moerbei. Al deze soorten doen het overigens ook op zandgrond. Door de voedselrijkheid groeien ze hard, en kunnen ze wel dubbel zo hoog worden als op zandgrond!

braam planten voor paarden op grondsoort klei

Paarden houden van braamblad

Veen liefhebbers

Planten die het op veen goed doen zijn berken, elzen, eik, kornoelje en zwarte bessen bijvoorbeeld. Maar ook hazelaars en wilgen komen hier nog wel van de grond. Rozen en bijvoorbeeld moerbeien houden echt niet van veen. Ook de meeste paarden - kruiden gedijen er niet; het is ze te nat en te zuur.  Uitzonderingen daargelaten: bosaardbei en moerasspirea zullen hun best wel doen.

eik groeit goed op veengrond

Eik

Welke grondsoort heb jij?

Ben je van plan om komende maanden nog paarden planten aan te planten? Verdiep je dan eens in de grondsoort van jouw gebied. Een snelle manier om er achter te komen op welke grond je boert, is even een agrariër uit de omgeving vragen! Zij kunnen je vaak als geen ander allerlei details geven over de grondsoort in je omgeving.

Succes!

Paard&Plant heeft als doel  het aanbieden van eetbare planten voor paarden en het verspreiden van kennis hierover zodat je als paardeneigenaar zelf een gezonde en uitdagende leefomgeving voor je paard kan creëren! In een serie blogs lees je wat Sietske op haar groene en paardvriendelijke erf allemaal doet met paardenplanten.

Hilton Herbs Phytobalm wondcreme voor paardenGiveaway

De geneeskrachtige werking van kruiden in een tube! Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en maak kans op een gratis tube Hilton Herbs Phytobalm: de ideale wondcrème voor in iedere (stal)EHBO koffer!
Aanmelden

Image

Sietske Metz

Eigenaar kwekerij Arborealis en Paard&Plant
Blogs | Paard&Plant

Leave a Comment