Zelf een dazenval maken?

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijk weidebeheer by Linda Lebesque68 Comments

Heb je echt een dazenval nodig maar vind je die in de winkel te duur? Dan kun je ook op een redelijk makkelijke manier zelf een dazenval maken voor nog geen € 25,-. Hieronder vind je het stappenplan met uitgebreide beschrijving.

Zelf een dazenval maken: boodschappenlijstje

 • Skippybal, andere grote bal met soort van handvat of een strandbal die je met ducktape vastmaakt
 • Spuitbus zwarte verf
 • Hoepel
 • Lege frisdrankfles
 • Klamboe
 • Touw
 • Ducktape
 • Tie-wraps

Ik ben nogal wat winkels af geweest om al deze materialen te verzamelen. Gelukkig kan jij jezelf die tijd nu besparen ;) De skippybal, hoepel en het touw heb ik bij de Wibra gekocht. De enige winkel waar ik überhaupt een klamboe kon vinden was de Xenos. Ducktape en tie-wraps hebben wij standaard in huis, maar die zou je anders – net als de spuitbus verf – bij de bouwmarkt kunnen kopen. In totaal was ik nog geen € 25,- kwijt.

Zelf een dazenval maken: stappenplan

In dit stappenplan zijn wij ervan uitgegaan dat je niet super handig hoeft te zijn en dat je al wel een standaard hebt om de dazenval aan op te hangen.

1. Spuit de skippybal zwart

Het is het makkelijkst om de skippybal aan een touwtje ergens aan op te hangen. Zo kun je er makkelijk aan alle kanten bij. De verf heeft wel even tijd nodig om te drogen.

zelf een dazenval maken

2. Knip de frisdrankfles doormidden

Dit gaat het makkelijkst door eerst een gaatje te prikken met de punt van de schaar of een mes. Knip daarna de fles doormidden.

zelf een dazenval maken3. Lijm de onderkant van de fles over de bovenkant van de fles heen

Op deze manier ontstaat er een soort trechter. Dazen vliegen er wel in via de hals, maar kunnen er niet meer uit vliegen en zitten dan gevangen. Als de fles vol is zul je misschien een nieuwe moeten maken, afhankelijk van hoe je de fles vastmaakt. Je kunt hier gewoon lijm voor gebruiken, smeer wel dik! Andere opties zijn kit of vastnieten.

4. Knip de klamboe af op ongeveer 1 tot 1,5 meter lengte

Je hoeft niet netjes te knippen, je rolt de klamboe straks toch om de hoepel.

5. Maak de klamboe vast aan de hoepel met tie-wraps

In andere stappenplannen zag ik dat ze hiervoor vaak touw gebruiken, maar dit gaat echt veel makkelijker! Steek de tie-wraps gewoon door de klamboe heen en maak ze vast om de hoepel. Doe dit niet te strak, dit zorgt ervoor dat je de lengte van de klamboe straks nog wat kunt ‘afstellen’ als ie eenmaal hangt. Ja ja, het is een ingenieus ontwerp.

zelf een dazenval maken

zelf een dazenval maken6. Hang nu als eerste de skippybal op met de klamboe er alvast omheen

De skippybal is het zwaarst en de klamboe en frisdrankfles niet heel stevig, daarom hebben wij ervoor gekozen om de skippybal op zichzelf op te hangen. Anders zou je constructie te snel uit elkaar vallen.

Zorg ervoor dat je klamboe er alvast omheen zit, want die krijg je anders niet meer over de skippybal heen.

7. Maak de frisdrankfles vast aan de standaard

Wij hebben dit met touw en ducktape gedaan, zodat je de frisdrankfles nog kunt verwijderen als deze vol is. Je kunt ook gaatjes in de frisdrankfles maken en het touw er doorheen rijgen. De frisdrankfles blijft dan wat stiebeler hangen in de dazenval.

zelf dazenval maken

8. Maak de klamboe vast aan de frisdrankfles

Wij hebben dit met ducktape gedaan. Dit gaat makkelijk en snel. De frisdrankfles kan het gewicht van de klamboe en de hoepel wel dragen, dat is niet zo zwaar. Het nadeel hiervan is dat je de frisdrankfles niet makkelijk kunt vervangen als deze vol is, maar ook andere opties zoals nieten of met touw lossen dit probleem niet op.

zelf een dazenval maken

9. Stel de dazenval af

De zwarte skippybal moet half onder de klamboe uitkomen. Je kunt de lengte van de klamboe aanpassen door te draaien aan de tie-wraps.

Zelf een dazenval maken: het eindresultaat

Hij werkt absoluut, dat moet gezegd worden! Maar het blijft wel een beetje amateuristisch. Het materiaal en de constructie zijn natuurlijk niet zo stevig als wanneer je er eentje koopt. Je zelfgemaakte dazenval gaat waarschijnlijk maar één seizoen mee.

Na een storm zul je toch even moeten kijken of alles nog op zijn plek zit, en het vervangen van de frisdrankfles als deze vol zit met dazen is een uitdaging.

zelf een dazenval maken

Al met al zou ik zelf een dazenval maken als je:

 • Zin hebt in een knutselproject
 • Het niet erg vindt om achteraf wat te moeten repareren of aanpassen
 • Niet veel geld te besteden hebt

Verder lezen over natuurlijk insecten bestrijden

Heb jij wel eens zelf een dazenval gemaakt? Welke dingen heb je anders gedaan? En hoe lang heeft je dazenval het volgehouden?

Comments

 1. Ipv touw en duckt tape om de fles te bevestigen heb ik koperdraad gebruikt……. Erg makkelijk om iets goed mee vast te zetten, en kun je keer op keer gebruiken…..

 2. Wij hebben ook een dazenval gemaakt, maar hebben tussen de klamboe en de fles een emmer gemonteerd. Een gat in de emmer gemaakt waar de fles in te schuiven is. Waardoor je de fles makkelijker kunt legen.

  1. Hoi Shirley, hoe groot is dat gat en hoe hang je de emmer op? ik zie niet voor me hoe je het gedaan hebt,.
   groetjes , Susanne

Leave a Comment