Er wordt steeds meer bekend over gezondheidsklachten die voortkomen uit een niet natuurlijke of zelfs ongezonde voeding. Maar wat is er anders aan natuurlijk voeren dan aan ‘traditioneel’ paarden voeren, en hoe kun je dit zelf zo goed mogelijk toepassen voor jouw paard?

Bij natuurlijk paardenvoer is ruwvoer de basis

Of je nu fan bent van natuurlijk paarden houden of niet, de basis van een goed natuurlijk rantsoen is zonder enige twijfel ruwvoer. Ruwvoer is de belangrijkste én de gezondste energiebron voor paarden. Een paard hoort zijn energie uit ruwvoer te halen, niet uit brokken, muesli’s of granen.

In de natuur is een paard het grootste deel van de dag bezig met opname van voedsel en natuurlijk het zoeken naar voedsel. Het spijsverteringsstelsel van je paard is er op ingesteld om continu vezelrijke voeding te verwerken. Het voedsel dat een paard van nature nodig heeft is zeer vezelrijk en bestaat onder andere uit lang gras, stengels, kruiden, takken, mos en boomschors. Alle benodigde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen haalt een paard uit deze diverse voedingsbronnen.

natuurlijk paardenvoer

Je begrijpt wel dat ‘twee keer per dag en plakje hooi en een paar kilo brok’ – wat op veel stallen helaas nog het voedingspatroon is – heel ver af ligt van de natuurlijke behoefte.

Vitaminen en mineralen aanvullen

In de natuur nemen paarden veel verschillende voedingsbronnen op, zoals kruiden, bladeren, bomen, struiken, mos en bast. Elke plantensoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voedingswaarde. Deze verscheidenheid aan voedingsbronnen en voedingsstoffen kunnen wij onze paarden natuurlijk niet bieden. In Nederland zijn er nu eenmaal geen grote uitgestrekte vlaktes, bossen en weides waar onze paarden naar hartenlust kunnen eten wat zij op dat moment nodig hebben.

Ruwvoer bevat meestal niet alle voedingsstoffen die een paard nodig heeft. Daarom is het belangrijk om de ontbrekende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die een paard nodig heeft aan te vullen. Daarbij is het belangrijk om voor paardenvoer te kiezen dat zo min mogelijk granen, zetmeel en melasse bevat. Dit verstoort namelijk de spijsvertering van je paard.