Blogserie Wormen bij paarden

Ontwormen: een onderwerp waar we als paardenhouder allemaal mee te maken krijgen.

Speciaal voor jou heb ik een blogserie samengesteld over wormen bij paarden. De serie bestaat uit drie delen.

In de eerste blog lees je over de vijf meest voorkomende inwendige parasieten bij paarden. Het tweede deel staat vol informatie over het herkennen van een wormbesmetting. Daarnaast krijg je tips over een goed wormmanagement. Want: voorkomen is beter dan genezen! Het derde deel in deze serie gaat over het verschil tussen chemisch en natuurlijk ontwormen. Wat is natuurlijk ontwormen precies? En waarom is het voor de gezondheid van je paard én zijn (en onze!) leefomgeving zo belangrijk om bewust om te gaan met (preventieve) medicatie?

Lees alles over wormen bij paarden, ontwormen en een duurzamer wormmanagement in deze 3-delige blogserie.

Wormen: de vijf meest voorkomende inwendige parasieten bij paarden

https://natuurlijkpaarden.nl/vijf-meestvoorkomende-wormen-bij-paarden/

Alle wormbesmettingen ontstaan doordat het paard wormeitjes of larven via zijn mond binnenkrijgt. Volwassen wormen leggen in de maag of de darmen van je paard hun eitjes. Deze wormeitjes worden met de mest van je paard uitgescheiden en komen zo in je paddock of weiland terecht.

Er zijn meerdere inwendige parasieten die bij paarden een rol kunnen spelen. Vijf van deze soorten wormen komen echter het meest voor.

Lees in de eerste blog over wormen bij paarden welke dat zijn en hoe je paard ermee besmet kan worden.

Wormen bij paarden: symptomen en voorkomen

Image

Gelukkig is er heel veel dat je als paardenhouder zélf kunt doen om de kans op een worminfectie zo klein mogelijk te houden. In deze tweede blog in de serie ‘wormen bij paarden’ geef ik je verschillende tips ter preventie van een wormbesmetting.

Ieder paard draagt  wormen bij zich. Dit hoeft zeker niet altijd tot gezondheidsproblemen te leiden.

Lees in deze blog hoe een goed wormmanagement eruit ziet en hoe je de kans dat je paard een ernstige wormbesmetting oploopt, aanzienlijk kunt verkleinen.

Je paard chemisch of natuurlijk ontwormen?

https://natuurlijkpaarden.nl/chemisch-of-natuurlijk-ontwormen/

Preventief ontwormen met een gangbare, chemisch-farmaceutische ontwormpasta betekent dat je paard medicijnen binnenkrijgt zonder medische noodzaak. Er is geen aangetoonde wormbesmetting, maar je paard wordt behandeld alsof die besmetting er wél is.  Dit leidt tot resistentieproblemen en gezondheidsproblemen bij je paard. Daarnaast heeft de leefomgeving ernstig te lijden onder de medicatie die via de mest wordt uitgescheiden.

Hoe zit het precies met de gangbare chemische ontworming? Wat zijn de nadelen van deze veelvuldig gebruikte wormspuiten? Kan het ook anders? En wat is natuurlijk ontwormen nou eigenlijk? In deze blog lees je over het verschil tussen chemisch en natuurlijk ontwormen. Een gezond paard krijgt minder snel een gevaarlijke worminfectie.

Ik pleit voor een duurzamer wormmanagement. Ga bewust om met je weides, voorkom stress voor je paard en ga  onnodig medicijngebruik uit de weg.  Ondersteun je paard daarnaast met kruidensupplementen om een gezond spijsverteringsstelsel te behouden.