In de eerste blog in deze serie Wormen bij paarden kun je lezen over de vijf meest voorkomende inwendige parasieten bij paarden. Prettig om als naslagartikel te kunnen gebruiken, maar natuurlijk hoop je dat je deze parasieten nooit in levende lijve gaat aantreffen! Gelukkig is er heel veel dat je als paardenhouder zélf kunt doen om de kans op een worminfectie zo klein mogelijk te houden. In deze tweede blog in de serie ‘wormen bij paarden’ geef ik je verschillende tips ter preventie van een wormbesmetting. In de volgende blog in deze serie lees je over de nadelige bij-effecten van chemisch-farmaceutische wormkuren. Verder ga ik dieper in op wormmanagement op de natuurlijke manier: met kruiden.
Ieder paard heeft wormen
Je hebt net ontdekt dat er wormen in de mest van je paard zitten. Het eerste wat je denkt is: ‘weg met dat ongedierte!’ Een begrijpelijke reactie. De meeste mensen hebben een grondige hekel aan parasieten en willen ze ook zo snel mogelijk volledig uit het lichaam van hun paard verbannen. Je kunt je echter afvragen of dit wel direct nodig is en of het überhaupt wel mogelijk is. Ieder paard draagt namelijk wormen bij zich. Dit hoeft zeker niet altijd tot gezondheidsproblemen te leiden.
Symptomen die kunnen duiden op een worminfectie
Ook wanneer er (nog) geen wormen in de mest van je paard te zien zijn, kan je paard een worminfectie hebben. Bekende tekenen van een ernstige worminfectie zijn gewichtsverlies, een slechte vacht en een opgezette buik. Andere symptomen van een infectie door inwendige parasieten zijn algemene zwakte, spieratrofie, jeukende huid, schuren bij de staart, bloedarmoede, ademhalingsproblemen, maagzweren, koliek en zelfs opgezwollen benen. Afhankelijk van de soort inwendige parasiet worden verschillende symptomen zichtbaar. Voor meer informatie over de vijf meest voorkomende wormen bij paarden kun je in deze blog terecht.
Wormeitelling
Of de aanwezigheid van inwendige parasieten ook echt voor gezondheidsproblemen bij je paard gaat zorgen, hangt onder andere af van de concentratie van deze wormen. Hoeveel wormen zijn er aanwezig in je paard? Om hier achter te komen, kun je een mestonderzoek laten uitvoeren. Het aantal eitjes van de verschillende soorten wormen wordt dan geteld, nadat je een mestmonster hebt afgegeven bij - of hebt opgestuurd naar - het laboratorium.
Het wisselen van de seizoenen is van invloed op de activiteit van parasieten: in de zomer zijn ze over het algemeen actiever dan in de winter. Een wormeitelling (laten) uitvoeren bij elk nieuw jaargetijde geeft je daarom een goed beeld van de worminfectiedruk in je paard.
Ieder paard reageert anders op wormen
Elk individueel paard gaat op een andere manier om met de wormen in zijn lichaam. Er zijn paarden die prima bestand zijn tegen wormen: hun lichaam is in staat de infectiedruk op een gezond niveau te houden. Deze paarden hebben een betere weerstand tegen wormen en zullen je weiland of paddock via hun mest ook minder besmetten met wormeitjes.
Er zijn ook paarden die minder goed uitgerust zijn tegen inwendige parasieten. Deze paarden hebben een steuntje in de rug nodig om hun lichaam te sterken tegen de infectiedruk. Het kan zijn dat zo’n paard een dip in de gezondheid heeft, net ziek is geweest bijvoorbeeld. Een natuurlijk kruidensupplement als Verm-X wormkruiden kan je paard helpen een gezonde weerstand tegen worminfecties op te bouwen.
Preventie van wormbesmetting: wat kan je zelf doen?
Voorkomen is beter dan genezen. Dit motto geldt ook voor wormen bij paarden. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om de kans op een worminfectie voor je paard te verkleinen.
- Mest regelmatig je weide, paddocks en (inloop)stallen uit. Het weghalen van mest zorgt ervoor dat je paard er minder snel mee in aanraking kan komen.
- Komt er een nieuw paard bij in je kudde? Stel een mestonderzoek verplicht. Laat het paard pas bij de andere paarden wanneer de uitslag een acceptabel percentage wormeitjes laat zien.
- Wissel de begrazing van je weiland door paarden af met begrazing door andere dieren, zoals schapen. Zo wordt de wormcyclus doorbroken.
- Voorkom overbegrazing: hoe meer paarden op een weiland, des te groter is de kans op wormbesmettingen.
- Geef je weiland af en toe een week of 8 rust: laat je paarden er even niet op. Wormeitjes en larven hebben simpelweg niet de tijd om zo lang op hun gastheer te wachten: ze sterven. Daarmee heb je de cyclus doorbroken!
- Voer je hooi? Leg dit dan niet op de grond, maar stop het in een bak of hooinet. De kans dat je paard bij mest in de buurt eet, wordt zo een stuk kleiner.
- Houd scharrelkippen op hetzelfde land als je paarden: zij helpen je met het opruimen van wormen, larven en wormeitjes. Als beloning krijg je er ook nog eens lekkere eieren van.
- Verwijder horzeleitjes zo snel en goed mogelijk van de benen (en andere lichaamsdelen) van je paard. Dit valt niet mee: ze zitten erg goed vastgeplakt. Er zijn speciale sponsjes of borstels voor te koop.
- Maak de voerbak van je paard in de stal regelmatig goed schoon. Zorg er ook voor dat er niet langdurig broeierige plekken in de stalbedekking blijven liggen.
Volgende blog in de serie wormen bij paarden
Na het lezen van alle informatie over de vijf meest voorkomende wormen bij paarden, de symptomen van een wormbesmetting en alle preventietips, ben je vast nieuwsgierig naar het vervolg. Wat kun je doen als je paard inderdaad een serieuze wormbesmetting heeft? En wij zouden Natuurlijk Paarden niet zijn, als we niet kritisch zouden kijken naar het gangbare chemisch-farmaceutische preventieve ontwormbeleid. We gaan dieper in op het paard in de natuur en de werking van kruiden. Uitgangspunt hierbij is: medicatie gebruiken wanneer nodig. Ondersteuning van de natuurlijke, eigen weerstand van je paard kan op een natuurlijker manier. Lees verder: de derde blog in deze serie.
Giveaway
Meld je aan voor de Natuurlijk Paarden nieuwsbrief en win een gratis kuur Verm-X natuurlijke ontworming voor je paard.
Aanmelden
Marianne Gloudemans
Redactie NatuurlijkPaarden.nl
Blogs