Equine Fusion All Terrain Ultra

Hoefschoenen: gezond alternatief voor hoefijzers

In Hoefgezondheid, Natuurlijk paarden houden, Natuurlijke gezondheid paard by Klaas FeuthLeave a Comment

Hoewel gezonde paardenhoeven heel sterk zijn en vaak zonder enige bescherming kunnen is het soms nodig of wenselijk om de hoeven toch te beschermen. In deze blog lees je waarom een paard soms toch hoefbescherming nodig heeft en ontdek je dat hoefschoenen een gezond alternatief voor het traditionele ijzer zijn. Waarom zou je kiezen voor hoefschoenen? Meer redenen dan je op het eerste gezicht zou denken!

Waarom hoefbescherming?

Een gezonde paardenhoef past zich aan zijn leefomgeving aan en zal goed functioneren in de omstandigheden waaraan de hoef het meest blootgesteld wordt. Een paard dat dagelijks kilometers maakt op een harde ondergrond zal hoeven hebben die beter bestand zijn tegen de slijtage door de harde weg dan de hoeven van een soortgenoot die alleen maar in de wei loopt. Dit is vergelijkbaar met ons mensen. Zo heeft een tuinman over het algemeen meer eelt aan zijn handen dan bijvoorbeeld een accountant. (Tenzij die accountant in zijn vrije tijd ook nog metselaar is natuurlijk.)

Hoefspecialist Klaas Feuth bekapt een paard

'Getrainde' paardenhoeven

Wat dat betreft zit de natuur heel mooi in elkaar: de hoef is aangepast op levensomstandigheden van je paard. Soms vraag je echter iets van je paard waarop zijn hoeven (nog) niet helemaal “getraind” zijn. Je kan ervoor kiezen de hoeven beter te trainen. Dit vraagt wel veel tijd en dus geduld. Onze (revalidatie)paarden lopen bijvoorbeeld veel op harde ondergrond en hebben daardoor hoeven die gewend zijn aan de verharding. Wanneer je niet de tijd of de mogelijkheden hebt om de hoeven van je paard te laten wennen aan het lopen op een harde ondergrond, kun je kiezen voor hoefbescherming als je iets van het paard vraagt wat zijn hoeven niet gewend zijn.

Andere redenen om hoeven te beschermen zijn bijvoorbeeld medische problemen zoals hoefbevangenheid. Het kan ook voorkomen dat je meer grip nodig hebt, of een betere schokdemping.

Fjordenpaard en haflinger

Hoefijzers: daar kleven nadelen aan

Helaas is de meest voorkomende hoefbescherming nog steeds het eeuwenoude hoefijzer. Deze onbeweegbare ijzeren balk wordt op de maat en vorm van de hoef gesmeed en vervolgens met spijkers aan de hoef bevestigd.

Er kleven twee hele grote nadelen aan deze vorm van hoefbescherming. Het eerste nadeel is het materiaal: ijzer. IJzer is dan wel vormbaar (door middel van verhitting) en heel erg slijtvast, het is wanneer het onder de hoef is vastgemaakt totaal onbeweegbaar, zwaar en glad. Het tweede grote nadeel van een hoefijzer is de bevestiging: hoefijzers worden met hoefnagels aan de hoef bevestigd. Hoewel het nagelen redelijk gemakkelijk is en zorgt voor een goede bevestiging, zorgt het nagelen er ook voor dat de hoefbescherming niet enkel wanneer nodig wordt toegepast maar 24 uur per dag, 7 dagen per week. Daarbij veroorzaakt het nagelen beschadigingen aan de hoef. Ook bieden nagelgaten bacteriën en schimmels een broedplaats en bestaat er altijd een kans op vernagelen. Meer over nadelen van hoefijzers zal ik in een volgende blog beschrijven.

Hoefspecialist Klaas Feuth bekapt een fjord

Traditie

De reden dat het hoefijzer nog steeds het meest gebruikt wordt als hoefbescherming heeft niets te maken met of het hoefijzer een betere keuze is, maar komt door de traditie. Na jarenlange doorontwikkeling zijn veel ijzeren materialen vervangen door lichtere, flexibeler mogelijkheden. Dit geldt ook voor hoefbescherming: in plaats van een traditioneel hoefijzer zijn er vele alternatieven beschikbaar van flexibel kunststof of rubber. Heb je wel eens aan hoefschoenen gedacht als hoefbescherming voor je paard?

Equine Fusion Active voor shetlander

Hoefschoenen

Toen ik ruim 15 jaar geleden begon met hoefschoenen was er weinig keuze. Tegenwoordig is er zoveel ontwikkeling dat er jaarlijks nieuwe merken en modellen bij komen die steeds verbeteringen met zich mee brengen. De tijd dat de hoefschoen nog een onhandige alternatieve keuze was is voorbij. De hoefschoen biedt nu vooral voordelen ten opzichte van hoefijzers.

Voordelen van hoefschoenen in vergelijking met hoefijzers zijn:

 • Je gebruikt hoefschoenen alleen als dat nodig is, de rest van de tijd is je paard gewoon blootsvoets;
 • Hoefschoenen worden niet genageld;
 • Het hoefmechanisme van je paard wordt met hoefschoenen nauwelijks belemmerd. Dit in tegenstelling tot hoefijzers. Hoefschoenen zijn van flexibel materiaal gemaakt en bewegen mee met de natuurlijke functies van de hoef. Ze belemmeren de verticale en horizontale beweging van de hoef niet of nauwelijks;
 • Met hoefschoenen is je paard verzekerd van een goede schokdemping en voldoende grip;
 • Hoefschoenen zijn in de meeste gevallen binnen een seizoen goedkoper dan beslaan.

  Marquis hoefschoenen passen

Er zijn ook nadelen
Natuurlijk hebben ook hoefschoenen nadelen. Het allerbeste is een paard af op gezonde blote hoeven. Zoals eerder beschreven is dat helaas soms geen optie.
Een nadeel van een hoefschoen is het toegevoegde gewicht: extra gewicht aan de hoeven heeft effect op de bewegingen van het paard. Daarnaast komt de pasvorm van de hoefschoen redelijk nauw. Door het grote verschil in hoefvormen is het een uitdaging voor de hoefschoenenfabrikanten om een hoefschoen te maken die niet uit vliegt. Dit resulteert in een enorme hoeveelheid verschillende confectiematen. Sommige hoefschoenen zijn nog in meer of mindere mate aan de hoefvorm aan te passen.

Easyboot Glove hoefschoen passen

Een hoefschoen moet goed passen

Een goede pasvorm is de sleutel tot succes: passen hoefschoenen niet goed dan kunnen ze voor irritatie, schuurplekken etc. zorgen. Goed passende hoefschoenen schuren niet, verlies je niet en belemmeren het paard niet in de bewegingen. Daarnaast bieden goed passende hoefschoenen de hoef de mogelijkheid te groeien tussen de routinematige bekapbeurten door.

Het beste bestel je hoefschoenen niet zomaar online maar laat je je voorlichten door een specialist. HoofWear heeft meer dan 15 jaar ervaring in hoefschoenen en hoefgezondheid.

Pasconsult bij HoofWear

Veel verkochte hoefschoenen

De meest verkochte hoefschoenen zijn:

 • Equine Fusion Active: een hoefschoen van een Noorse fabrikant. Zij hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de demping van de rubberen flexibele zool. De Equine Fusion active is een gemakkelijk te gebruiken hoefschoen die flexibel in de pasvorm is: hij past bij veel verschillende hoefvormen.
 • Scootboot: deze komen van de andere kant van de wereld en zijn helemaal van plastic gemaakt. Scootboot is een lichtgewicht hoefschoen die heel gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast is de Scootboot een van de goedkopere modellen hoefschoenen.
 • Evo boot: deze hoefschoen komt net als zijn broertje de Explora hoofboot uit Spanje. Hoewel ze meestal direct uit de doos passen zijn ze gemaakt van een thermoplastic dat redelijk gemakkelijk met gebruik van een hete lucht pistool aanpasbaar is te maken aan verschillende hoefvormen.
 • Cavallo Trek: dit is een van de meest simpele hoefschoenen. Het zijn redelijk zware hoefschoenen en wat dat betreft meer vergelijkbaar met kistjes dan met sportschoenen. Maar zeer geschikt voor recreatief gebruik.

HoofWear: vier vaak verkochte hoefschoenen

Hoe kies je de juiste hoefschoen?

Hoefschoenen zijn verkrijgbaar in een heel brede maatrange. Ook voor je minipony of shetlander zijn passende hoefschoentjes te koop in kleine maatjes.

Hoewel het gevoel kan ontstaan dat je door de bomen het bos niet meer kan zien door de hoeveelheid keuzes, is er vaak maar een beperkte keuze per situatie. Afhankelijk van het beoogd gebruik, de hoefvormen en afmetingen is er vaak keuze uit enkele modellen hoefschoenen.

Op de website van HoofWear vind je een maatcalculator waar je eenvoudig de lengte en breedte van de hoef kunt invoeren. Er komen dan - afhankelijk van de ingevoerde maten - een aantal advies-hoefschoenen uit. Mocht je graag advies van de deskundige willen, dan kan HoofWear op afstand helpen. Hoe? Dat is duidelijk uitgelegd op het filmpje op de website. Ook voor een pasconsult kun je met je paard bij HoofWear terecht.

EVO boot hoefschoen pasconsult HoofWear

Conclusie

Heeft je paard hoefbescherming nodig? Denk dan eens wat verder dan het traditionele hoefijzer. Hoefschoenen zijn een paardvriendelijker, gezonder alternatief voor je paard. Ze passen goed bij de paardeneigenaar die waarde hecht aan de natuurlijke functie van de paardenhoef.

Image

Klaas Feuth

Leave a Comment