lavendel tegen muggen

Planten tegen muggen en vliegen

In Do It Yourself, Natuurlijk paarden houden by Linda Lebesque8 Comments

Stekende muggen, irritante vliegen: de zomer brengt ook minder leuke dingen met zich mee. Gelukkig heeft de natuur genoeg oplossingen in huis om ons hier een handje mee te helpen. Deze planten tegen muggen en vliegen zijn een mooie aanvulling voor bij je stal, paddock of wei!

Plant ze bijvoorbeeld in je tuin, naast de paardenwei, bij de paddocks en stallen of bij de poetsplaats. Deze planten zijn in principe niet giftig voor paarden, maar let wel even op dat ze er niet onbeperkt van kunnen eten. Dat is zonde van je tuinierkunsten en net zo veilig voor je paard.

Citroenmelisse & Citroengeranium

Citroenmelisse en citroengeranium hebben gemeen dat ze – jawel – naar citroen ruiken. Ik vind dit erg lekker en heb mijn tuin er vol mee staan. Deze planten staan erom bekend erg goed te werken tegen zowel vliegen als muggen.

citroenmelisse paarden

Lavendel

Deze mooie paarse plant houdt van een zonnig plekje en is effectief tegen vliegen en muggen.

lavendel paarden

Rozemarijn

Rozemarijn is een heerlijk kruid om in de keuken te gebruiken en bloeit in mei. Muggen vinden dit kruid maar niks.

rozemarijn tegen muggen

Goudsbloem

Goudsbloemen (Calendula, ja van de zalf) is een mooie, kleurrijk bloeiende plant met een medicinale werking. De geur houdt muggen uit de buurt van de plek waar je ze plant.

calendula

Kattenkruid

Hou je niet van katten? Plant deze dan maar niet, want wat de naam doet vermoeden is waar. Toch is kattenkruid absoluut handig als je veel last hebt van muggen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kattenkruid 10 keer effectiever is tegen muggen dan DEET. Kattenkruid is een woekeraar, dus hou hem een beetje in het gareel als je niet veel ruimte hebt.

planten tegen muggen en vliegen

Extra weetjes

 • Van al deze planten kun je de blaadjes en bloemetjes kneuzen en het sap op je huid smeren.
 • Naast dat ze muggen en vliegen verdrijven, trekken ze juist vlinders en bijen aan. Dubbel fijn!
 • Heb je veel last van dazen? Hier lees je hoe je zelf een dazenval kunt maken.

Zo, dit waren mijn favoriete planten tegen muggen en vliegen. Welke ga jij planten?

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: Tuin en Balkon, Tuinen.nl, Bokt giftige planten wiki

Comments

 1. In de zomer heb ik altijd een spuitfles buiten staan met daarin water en een hand vol kruidnagels. Dit spuit ik over de kunststof tuinmeubels en over de grond etc. Dazen en vliegen en wespen hebben een hekel aan deze lucht. Je kunt het ook op je paard spuiten dan blijven de dazen wel weg.

 2. Wij hebben nogal veel last van dazen, zijn daar ook planten voor die ze weg houden?

 3. Zelf heb ik dan nog walnoten bomen om het weiland geplaatst, deze houden ook muggen en vliegen op afstand en direct schaduw voor de paarden…. en in het najaar ook nog eens lekkere walnoten ? duurt wel even voordat het zover is, maar voor de langere termijn….

 4. Kan het kwaad als de paarden van deze planten eten?
  Onze pony’s hebben beide heel veel last van vliegen/muggen/dazen. Dus als dit uitkomst kan bieden!

  1. n’est-ce pas tout simplement le mot juste ? dans les premières pages de ses « Carnets », on trouve de nombreux exemples de ces mots rares dans ses descriptions de pays traversés..la géopgraphie au service de la littérature..cher pitou, si vous avez votre exemplaire à portée de main, livrez-nous une phrase de Garcq qui vous aura obligé à ouvrir le dictionnaire, dans un soupir (ça, c’est pour moi)..

  2. Like the “Comfy Barcalounger” I’m sure was also at that prison in Algiers were Cervantes served his time. Or to bring it up to date,the Cercle Sportif, the modern version of that same facility. Now Bagram probably has much more of a dungeony feel, but that’s the one most likely to stay open

Leave a Comment