paddock paradise 2000 m2

Mijn paddock paradise op 2000 m2

In Natuurlijk paarden houden, Persoonlijk by Linda Lebesque11 Comments

Een paddock paradise op 2000 m2, kan dat? Jazeker! Juist op een klein stukje grond is een paddock paradise een fantastisch ‘paardenhoudsysteem’. Wij wonen nu 7 maanden op onze droomplek en hebben in die tijd ons relatief kleine stukje paardenwei omgetoverd tot paddock paradise.

Hierbij moet ik trouwens wel bekennen dat ik officieel eigenlijk geen paddock paradise heb omdat ik geen heuvel en vijver heb, maar dat mag de pret niet drukken ;) Hieronder zie je ons paardenparadijsje vanuit de lucht. Rechts onderin zie je onze eigen tuin. De paarden mogen hier af en toe wel grasmaaier spelen, maar verder staan ze er niet op. Het linkergedeelte tussen de stal (waar Smurfje staat te drinken) en onze tuin hebben we helemaal laten bestraten.

paddock paradise op kleine oppervlakte

De track loopt helemaal rondom het perceel met daarin een organisch gevormde wei en een vierkante bak. Tussen de wei de bak hebben we een doorgang gemaakt zodat je een soort creatieve 8 krijgt. Aan de rechterkant loopt de track recht, aan de linkerkant is het meer een golvend geheel. Dit golvende werkt heel erg goed, de paarden hebben zo meerdere plekken waar ze lekker kunnen relaxen en maken hier ook echt gebruik van. De paarden kunnen trouwens volledig in de bosrand, de afrastering staat daarachter. Ze knabbelen lekker aan blaadjes en af en toe wat bast, maar maken de bomen absoluut niet kapot. Over de track staan meerdere slowfeeders en bakken.

paddock paradise op kleine oppervlakte

We hebben een vierkante bak gemaakt van ongeveer 20 bij 20 meter. Dit is een ideaal formaat om in te longeren of los of aan de hand te werken. Rijden doe ik voornamelijk in het bos. Achterin hebben we nog een tweede grote ‘paddock’ gemaakt. Het pad links langs de bak hebben we express zo smal gemaakt om ze een beetje te entertainen. Ook hier lopen (en galopperen) ze gewoon doorheen.

natuurlijk-paarden-blog-9

De vierkante bak is door het witte zand hun favoriete lig- en rolplek. Hier doen ze hun middagslaapje en rollen ze als het geregend heeft.

paddock paradise 2000 m2

De wei heb ik doorgezaaid met kruiden en andere gewassen en heb ik pas in juli stukje voor stukje opengedaan. Omdat het gras zo lang en taai is, hebben ze er nog best lang over gedaan om ‘m leeg te eten. Omdat we nog geen puls hebben, heb ik de wei niet zo goed kunnen beregenen als ik wilde en heeft mijn weideproject niet zo fantastisch uitgepakt als ik wilde. Wel is de basis gelegd voor het nieuwe seizoen en heeft het ook gewoon even tijd nodig, dus volgend voorjaar ga ik jullie zeker versteld laten staan met foto’s van een droomwei ;)

paddock paradise

In de bak heb ik nog iets gemaakt wat misschien voor een heuvel door kan gaan. Deze tractorband lag nog ergens in de bosrand en door dit inspiratie-artikel kwam ik op een leuk idee. Handig opstapje en leuk vrijheidsdressuurobject in één.

paddock paradise 2000 m2

En als afsluiter een mooi plaatje vanuit de wei. Het is zo heerlijk om je eigen paardenparadijs(je) te kunnen maken en te zien dat je paarden er ook echt van genieten. De basis staat, nu kunnen we gaan verrijken. Kruiden inzaaien, afrasteringen opleuken en een haag plaatsen staan nog op het verlanglijstje. En natuurlijk die prachtige, weelderige droomwei vol bloemen en medicinale kruiden waarin ze zelf kunnen kiezen wat ze nodig hebben.

Ik hoop je met dit artikel te hebben geïnspireerd om – juist als je een klein stukje grond hebt – een prachtig paddock paradise voor je paard te maken. Of iets anders waar jullie blij van worden, gebruik je fantasie!

Niets missen van Natuurlijk Paarden? Tof! Volg ons op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

 1. Beste Linda, heb je nog een plekje voor onze lieve rustige 5 jarige merrie?
  We hebben een bijzonder verhaal maar dat kan ik je beter telefonisch uitleggen. Het ziet er prachtig uit bij jou!
  Groet, Corine

 2. Het ziet er geweldig uit! Leuk dat ze een stukje bosrand hebben. Waar staan jullie?

 3. Hi, Ziet er super goed en leuk uit. Heb een vraagje, welke kruiden heb je gepland en waar heb je het zaad ervoor gekocht. Hoe bemest je de weides? En waar haal je daarvoor spullen? Ik hoop dat je het op je site nog kwijt kunt, of als reactie hierop.

  1. Author

   Hoi hoi, ik gebruiken zadenmengsels van Bio Ron en heb de medicinale mix ingezaaid. Ik bemest mijn weide met eigen compost, strooi kalk en ga van het voorjaar testen met Biovin. Ik kom binnenkort terug met een uitgebreider artikel over natuurlijk weidebeheer en wat we in onze eigen wei doen, het weekendje wei staat al gepland :)

 4. Dag
  Heel mooi gedaan!
  Wij gaan ook voor onze paarden een paddock paradise maken. Wij hebben allen veel hulst en Rodondendrons rond het perceel staan. Je leest steeds dat deze gevaarlijk kunnen zijn. Wat is jullie ervaring hiermee?

 5. Lijkt mooi , maar hoe ligt het er s’winters bij ? als alles nat en modderig is nadat alle gras is opgegeten?

  1. Author

   Op deze locatie heb ik wat dat betreft geluk met hele droge grond. Het natte stuk heb ik laten bestraten. Op mijn vorige locatie was het veel blubberiger, maar dat was eigenlijk vooral op het stuk waar ze meestal aten en in de ‘rijbak’. De paden bleven meestal droog. Ik kan iedereen aanraden om de voornaamste voerplek te bestraten, ook al is dit tijdelijk en snel gelegd. Er zijn altijd wel ergens van die grindtegels gratis af te halen.

  2. Wat ligt er onder het zand in de bak en de track?
   Op elke soort grond?

   Wat doe je met de mest?

Leave a Comment